Waarom werd Dave De Kock na zijn vrijlating niet meer opgevolgd? Minister Van Quickenborne: “Dat juridisch instrument bestond toen nog niet voor deze feiten”
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) liet maandag bij ‘VTM Nieuws’ weten dat het juridisch instrument waarmee Dave De Kock (34), de ontvoerder van de vierjarige peuter Dean, na zijn vrijlating moest worden opgevolgd destijds nog niet bestond. In 2008 mishandelde De Kock de tweejarige Miguel Van Kriekinge, met de dood van het kind als gevolg. Daarvoor kreeg de man een gevangenisstraf van tien jaar, die hij volledig uitzat.
Lees alles over de verdwijning van kleuter Dean in dit dossier.
De minister herhaalt dat de De Kock zijn tienjarige gevangenisstraf na de mishandeling van de 2-jarige Miguel volledig heeft uitgezeten, maar dat hij wel verschillende aanvragen voor vervroegde vrijlating had gedaan. “Elke vraag werd afgewezen”, klinkt het.
Terbeschikkingstelling
Bovendien bestond het juridisch instrument om De Kock na zijn vrijlating op te volgen destijds nog niet voor deze feiten. “Er bestaat vandaag een instrument om zo iemand op te volgen, dat is de terbeschikkingstelling. Daarmee kan een rechter oordelen dat een bepaalde veroordeelde zich 15 jaar na strafeinde ter beschikking van de rechter moet houden en dus wordt opgevolgd”, verduidelijkt Van Quickenborne. Dat systeem is voor dit soort feiten ingevoerd in 2012, zegt de minister. Dat is twee jaar na de veroordeling van De Kock.
Volgens ‘VTM Nieuws’ vroeg De Kock zelf om in een psychiatrische instelling geplaatst te worden. Daar werd echter nooit op ingegaan. “Dan heeft de gevangenis van Tilburg beslist om hem zijn straf verder te laten uitzitten in Ruiselede, waar hij begeleid werd om van zijn (drugs)verslaving af te geraken”, aldus Van Quickenborne.
“Hoogrisicoprofielen worden geweigerd”
“Het grote probleem in ons land is dat de psychiatrie hoogrisicoprofielen, dus mensen met een zeer zware criminele achtergrond, vaak gewoon weigert omdat het strafblad te zwaar is en daarvoor geen plaatsen zijn voorzien”, vulde de minister aan in ‘De ochtend’ op Radio 1. “Wij hebben intussen voor geïnterneerden forensische psychiatrische centra gebouwd, we zouden ook voor veroordeelden met dat soort zware profielen plaatsen moeten hebben in hoogbeveiligde psychiatrische instellingen.” Van Quickenborne pleit om nog veel meer te investeren in zorg om in de psychiatrische instellingen dergelijke plaatsen te voorzien.
Die specifieke zorg is er volgens de minister nu te weinig. Hij wil dringend werk maken van zinvollere detentie en maakt daar ook miljoenen euro’s voor vrij. “Dit jaar komen er 200 mensen bij in ons gevangeniswezen die instaan voor zorg en behandeling.”
Naast de klassieke bewakingsagenten komt er een nieuwe functie, die van detentiebegeleider. “Die moet gevangenen één op één begeleiden vanaf dag één in de gevangenis om hen te leiden naar een betere integratie”, gaat de minister verder. “Wat we zouden moeten doen, is zorgen dat gedetineerden op het moment dat ze de straf uitzitten, goed worden opgevolgd en dat ze gecontroleerd kunnen vrijkomen. En dat er dan blijvend opvolging is. In dit geval is dat niet gebeurd, omdat het alternatief niet bestond op dat ogenblik.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Spaargids.be
Maakt inflatie je persoonlijke lening duurder? “We evalueren onze tarieven regelmatig”
Inflatie heeft momenteel een flink deel van de wereld in haar greep. Ook Europa, ook België. Het prijspeil van goederen en diensten blijft stijgen en je koopkracht daalt. Maar wat als je net nu een persoonlijke lening wil afsluiten? Spaargids.be vraagt na of dat een goed idee is. -
PREMIUM
Ouders zoeken zelden hulp als ze mishandeld worden door hun kinderen. Waarom blijven mama’s hen beschermen?
-
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Premier De Croo mikt op goedkeuring arbeidsdeal voor zomer in parlement
Premier Alexander De Croo (Open Vld) mikt voor de zomer op de goedkeuring in het parlement van de arbeidsdeal die de regering in februari afklopte. Dat heeft de premier donderdag verklaard in het parlement, waar coalitiepartners CD&V en Open Vld vooral aandrongen op de snelle uitvoering van dat akkoord, tot jolijt van oppositiepartij N-VA. -
PREMIUM
Vandaag kleine kans op tornado in Vlaanderen: “Wees waakzaam en gebruik je gezond verstand”
-
PREMIUM
Amper 1 kind op de 3 gehoord door familierechter bij echtscheiding: “Papa zei vooraf: 'Weet dat ik alles wat je zegt zal kunnen lezen’”