Steve Bakelmans, in 2017 veroordeeld wegens verkrachting, heeft de moord op studente Julie Van Espen (23) bekend. De politie zocht maandag met een sonarboot op het Albertkanaal.
Volledig scherm
Steve Bakelmans, in 2017 veroordeeld wegens verkrachting, heeft de moord op studente Julie Van Espen (23) bekend. De politie zocht maandag met een sonarboot op het Albertkanaal. © Marc De Roeck

Waarom was Steve Bakelmans op vrije voeten? “Minder rechters door besparingen zorgen voor langere wachttijd”

Waarom was recidivist Steve Bakelmans, begin 2017 tot vier jaar cel veroordeeld wegens verkrachting, op vrije voeten?  Zijn onmiddellijke aanhouding werd in aanloop naar het proces in beroep niet bevolen, gezien er weinig kans op vluchtgevaar was, verklaarde persmagistraat Jo Daenen in De Ochtend op Radio 1.  “Door besparingen en personeelstekort moet een minder aantal rechters evenveel beroepszaken behandelen. De doorlooptijd is daardoor langer geworden.”

184 reacties

 • Hendrik Goris

  4 jaar geleden
  Personeelsgebrek en tijdsgebrek zijn een zeer misplaatste uitvlucht vanwege een gerecht met Middeleeuwse manieren..
 • Pierre De Bie

  4 jaar geleden
  Ontslag van Geens zou hier op zijn plaats zijn. Toen hij destijds ten tonele verscheen in de politiek kende niemand die vod en underdog. Een plaatsjesjager en bedrieger is het die direct als onbekwaam moet verwijderd worden, en met hem kun je dan ook een hoop van die corrupte rechters onslaan.
 • Luc Van Bogaert

  4 jaar geleden
  Al jaren laat de federale regering Justitie verrotten, nu nog meer door de ongebreidelde besparingen !
 • Fons Casteels

  4 jaar geleden
  George Verbeek, uw politieke recuperatie is misselijk makend. De besparingen bij Justitie worden namelijk gecompenseerd door betere ICT-toepassingen. Trouwens, er zijn geen duizenden dossiers zoals dat van Steve B.: het zijn er hooguit enkele tientallen voor heel het land. Benodigde extra inspanning door de Antwerpse rechtbank voor dit dossier was 1 uur voor de griffie en 1 uur voor de rechter.
 • LUC HUON

  4 jaar geleden
  Besparingen? Hoelang heeft Dutroux op zijn proces gewacht. De domste burentwist sleept jaren aan. Wat in het buitenland zes maanden duurt neemt hier zes jaar in beslag en niet sinds gisteren. Hoe kun je personeelstekort rijmen met twee maanden verlof en vooral begin niet te dansen op een graf dat jullie zelf gegraven hebben.
 1. Rechter weigerde onmiddellijke aanhouding verdachte na veroordeling voor verkrachting

  Rechter weigerde onmiddel­lij­ke aanhouding verdachte na veroorde­ling voor verkrach­ting

  Een rechter van de correctionele rechtbank in Antwerpen heeft de destijds door het parket gevraagde onmiddellijke aanhouding van Steve Bakelmans geweigerd, nadat de beklaagde veroordeeld was voor verkrachting. Dat heeft minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), bevestigd in het VRT-programma Terzake. Geens voegde eraan toe dat hij zelf ook niet begrijpt waarom de beroepsprocedure zo lang aansleept. De belangrijkste reden daarvoor is dat de vermoedelijke dader niet aangehouden was. “En zaken met aangehoudenen krijgen voorrang”, zegt Jo Daenen, persmagistraat bij het hof van beroep.