Mohamed Ouaamari, Karim Bachar en Nadia Fadil.
Volledig scherm
PREMIUM
Mohamed Ouaamari, Karim Bachar en Nadia Fadil. © RV

Waarom supporteren Belgische Marokkanen zo fanatiek voor hun nationale ploeg? “Het is hot om Marokkaan te zijn!”

Of ze nu van de eerste, tweede of derde generatie zijn, of ze al in Marokko zijn geweest of niet: Belgische Marokkanen zijn stapelgek op hun nationale ploeg, die voor het eerst in de geschiedenis de kwartfinale van een WK heeft gehaald. Waarom zijn ze zo fanatiek? We vroegen het aan columnist Mohamed Ouaamari (31), voetbalcoach Karim Bachar (46) en antropologe Nadia Fadil (44, KU Leuven). “Marokko is ‘hot’ en het is momenteel ‘hot’ om Marokkaan te zijn.”

23 reacties

 • Peter Jacobs

  2 maanden geleden
  Marokko is momenteel voetbalgeschiedenis aan het schrijven. Nog nooit kwam hun ploeg zo ver. Logisch dat men uit de bol gaat, denk aan de Belgie in Mexico 1986.
 • jan boden

  2 maanden geleden
  Voor mij mag het allemaal maar hoeveel generaties verder gaan deze nog supporteren voor wat eens het thuisland van hun voorvader was ? Een toonbeeld van integratie is dit toch niet.
 • RUDI AKKERMANS

  2 maanden geleden
  Dat ''hot'' zijn nemen enkele Marokkanen blijkbaar iets te letterlijk, vandaar die auto's in Brussel en Antwerpen in brand steken?
 • rudi swinnen

  2 maanden geleden
  Supporteren ,ok . Waarom elke gelegenheid wordt aangegrepen om heibel te maken en andermans spullen te vernielen blijft een raadsel . Ja , Belgie is inderdaad het ideale land om in te wonen , omdat hun wandaden onbestraft blijven .
 • Johan Coppens

  2 maanden geleden
  Heeft Remco een keuze!? Denk het niet, of hij mag in de zetel slapen.
 1. Stikstofarrest zorgt voor sterke daling aanvragen en vergunningen landbouwbedrijven: 90% van aanvragen geweigerd

  Stikstofar­rest zorgt voor sterke daling aanvragen en vergunnin­gen landbouwbe­drij­ven: 90% van aanvragen geweigerd

  Sinds het veelbesproken stikstofarrest van februari 2021 worden er veel minder vergunningen aangevraagd door en afgeleverd aan de landbouwsector. Dat blijkt uit recente cijfers uit het omgevingsloket. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bewijzen de cijfers "dat de verdere uitvoering van het stikstofakkoord in het belang is van landbouwers zélf om vergunningen te kunnen bekomen in de toekomst".
 2. “Zie je hoe 99 procent van ons gewoon feest”: onze reporter tussen de uitzinnige massa op de Turnhoutsebaan, die viert alsof Marokko al wereldkampioen is
  PREMIUM

  “Zie je hoe 99 procent van ons gewoon feest”: onze reporter tussen de uitzinnige massa op de Turnhoutse­baan, die viert alsof Marokko al wereldkam­pi­oen is

  Het was nagelbijten. Zowel op het veld als ernaast. Maar Marokko won én stoot door naar de kwartfinales van het WK. Onze reporter belandde middenin een waar volksfeest, tussen de feestende massa in Antwerpen. Inclusief oorverdovend trompetgeschal, pijlen Bengaals vuur en sussende buurtvaders. “Pure waanzin! Marokko schrijft geschiedenis!”