RV
Volledig scherm
PREMIUM
© RV

Waarom politici de kracht van de exponentiële coronacurve niet lijken te vatten

“De huidige coronatoestand was perfect te voorspellen, maar toch lijken politici niet te snappen wat exponentiële groei is”, zegt ziekenhuisdirecteur Marc Noppen van het UZ Brussel. Dus vragen we aan professor Pi oftewel wiskundeprofessor Dirk Huylebrouck (KU Leuven) en biostatisticus Kurt Barbé (VUB) om het gevaar uit te leggen.

41 reacties

 • Isabelle De Bock

  2 jaar geleden
  Helaas is in heel dit verhaal in the end maar 1 schuldige en dat is de mens zelf. Het is veel en veel makkelijker om de schuld aan een openbaar orgaan toe te wijzen dan om in de spiegel te durven kijken. Elk van ons weet heel goed wat gedaan moet worden, daar heb je het magische woordje “lockdown” niet voor nodig. Naar jezelf kijken, de woorden “egoïsme” en “eigendunk” eventjes uit je woordenboek schrappen en de maatregelen volgen. Maar dat blijkt duidelijk veel te moeilijk voor elke Belg...
 • gert maes

  2 jaar geleden
  De politieke agenda is zo klaar als een klontje: De scholen moeten en zullen open blijven, ten allen prijze.  Wat dan met het onderwijzend personeel? Collateral damage...
 • Felix Strackx

  2 jaar geleden
  Laat ons eerlijk zijn: de meeste mensen, en ook de meeste politici hebben geen benul van wiskunde. Maar ze hadden wel moeten weten dat er een tweede golf zou komen. Ze hebben dus 6 maanden kostbare tijd verprutst tijdens dewelke ze de capaciteit van ziekenhuizen gevoelig hadden kunnen verhogen en zich volledig hadden kunnen voorbereiden. Maar nee, het was zomer, de horeca was open en het was zo plezant!
 • Sonck Koen

  2 jaar geleden
  Dit is waar ook de overheid in Wuhan die eerste keer zich liet aan vangen en die hadden geen voorkennis en door de grote bevolkingsdichtheid ging het daar nog sneller. In België /EU is het nu al de 2 de keer en die hadden wel voorkennis .
 • Guido Ceuleers

  2 jaar geleden
  Als je zoals al die juristen in het parlement en de regering hogere studies gedaan hebt, dan dien je wel te weten wat exponentiële groei is !