Viroloog Ab Osterhaus vindt het verstandig dat België de mondkapjes in tegenstelling tot Nederland nog verplicht in winkels.
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Ab Osterhaus vindt het verstandig dat België de mondkapjes in tegenstelling tot Nederland nog verplicht in winkels. © Valentina Vos

Waarom mogen we mondmaskers nog altijd niet laten vallen? Virologen leggen uit

Een grote stap naar de vrijheid, zegt premier De Croo (Open VLD), maar van die mondmaskers raken we maar niet verlost. Waarom toch, nu we kampioen vaccineren zijn? Waarom volgen we het voorbeeld van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië niet? In een vol voetbalstadion en op een druk trouwfeest hoef je er geen te dragen, maar alleen bij de bakker en eenzaam in de trein dan weer wel. Welke logica schuilt daarachter? Virologen Steven Van Gucht en Johan Neyts en de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus scheppen duidelijkheid.

231 reacties

 • Sonia Vandeleene

  2 maanden geleden
  Ik heb geen probleem met zij die het willen blijven dragen, ze doen maar, ik wil het niet meer na half september dan is iedereen die dat wil 14 dagen na zijn laatste prik volledig gevaccineerd. Ik laat me niet langer muilkorven door een (pest)regering en experten(pest)groep die nog niet de beleefdheid hebben om te reageren op mijn mail open brief. Ik heb antwoord gekregen van Maarten en oh ja van FVDB helaas van Frank was het antwoord op men mail hetzelfde als wat ik al zag in nieuws.Niets dus
 • Gert Destoop

  2 maanden geleden
  Ik heb totaal geen probleem met een mondkapje, ook al is mijn ademhaling niet optimaal. Als ik na een half uur van de supermarkt thuiskom (éénmaal in de week), ga ik meteen mijn handen wassen en zie ik mezelf in de spiegel boven de wastafel staan met mijn mondkapje nog steeds op. Zolang corona rondwaart, blijf ik het dragen, en zal ik mensen – zelfs op straat – mijden die dat niet doen. Jullie probleem is dat jullie chagrijnig en tegendraads zijn.
 • Gino SINNESAEL

  2 maanden geleden
  Virologen weten het zelf ook niet. Het bewijs is dat ze elkaar tegenspreken, en dat men wereldwijd (en in België zelfs in elke regio!) andere maatregelen treft voor hetzelfde virus! Het toont ook aan dat het de politici zijn die beslissen, en soms populisme verkiezen boven volksgezondheid!
 • Sonia Vandeleene

  2 maanden geleden
  johan fransaert. Misschien geen verkoudheid meer, maar dat komt niet door dat mondmasker , maar omdat je minder mensen ontmoet dan dat je vroeger deed. Vroeger stond je misschien met veel mensen samen in een kantine op elkaar gepropt op het openbaar vervoer en maakte het niet uit of er in een winkel(straat) 5 mensen of 1000 mensen liepen. Nu bleef je misschien weg van plaatsen met veel volk. Mondmaskers zijn schadelijk want je ademt je eigen co2 terug in.
 • francis vanoverschelde

  2 maanden geleden
  Leve Zweden en Holland