Waarom het Overlegcomité tot strengere maatregelen overging: “Herfstgolf zwaarder dan we hadden ingeschat”

Volgens premier Alexander De Croo is de herfstgolf zwaarder dan we hadden ingeschat. “Het kan niet dat de besmettingstrein die door ons land dendert, dat die aan die snelheid blijft verder gaan”, aldus de eerste minister tijdens de persconferentie na het Overlegcomité.

  1. Van Ranst scherp over beslissing om scholen nog twee weken open te houden: "Deze maatregelen hadden vorig jaar genomen kunnen worden”

    Van Ranst scherp over beslissing om scholen nog twee weken open te houden: "Deze maatrege­len hadden vorig jaar genomen kunnen worden”

    Kinderen zijn de motor van de pandemie, volgens verschillende experten. Dat moet blijken nu het aantal besmettingen op scholen dubbel zo hoog is als in de rest van de samenleving. Viroloog Marc Van Ranst reageert dan ook teleurgesteld op de beslissing om de lagere scholen de komende twee weken open te houden. “Men houdt de motor niet tegen”, klinkt het in de studio van VTM Nieuws.
  2. Ook in onze buurlanden raken kinderen massaal besmet: mondmaskers en (zelf)tests moeten schoolsluitingen tegengaan

    Ook in onze buurlanden raken kinderen massaal besmet: mondmas­kers en (zelf)tests moeten schoolslui­tin­gen tegengaan

    De Vlaamse scholen kreunen onder de coronapandemie. De ene uitbraak volgt de andere op, leerkrachten vallen een na een uit en hele klassen moeten in quarantaine. Het aantal besmettingen bij kinderen was nooit zo hoog. Het Overlegcomité buigt zich op dit moment dan ook over een eventuele sluiting van de scholen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Ook in onze buurlanden zijn kinderen de motor van de pandemie, al lijkt het sluiten van de scholen op dit moment nergens aan de orde.