Waarom heet de nieuwe coronavariant ‘omikron’? En wat betekent het?
De wereld maakte deze maand kennis met de nieuwe variant van het coronavirus: omikron, of omicron in het Engels. Waar komt de naam omikron vandaan? En betekent het iets?
Om te beginnen: elke coronavariant heeft een wetenschappelijke naam. Zo staat de omikronvariant in wetenschappelijke kringen ook bekend als B.1.1.529 en de deltavariant als B.1.617.2. Zo’n wetenschappelijke naam is natuurlijk niet heel handig. Daarom werd er voor de belangrijkste coronavarianten ook een andere naam gezocht.
In het begin van de coronacrisis werd een variant vaak vernoemd naar het land waar ze eerst ontdekt werden, zoals de Britse, de Indische of Braziliaanse variant. Maar wanneer een land een variant voor de eerste keer opmerkt, betekent het niet dat deze variant er ook effectief is ontstaan. Er ontstond vaak ook een stigma rond het land waar een variant als eerste wordt ontdekt.
Lees alles over het coronavirus in ons dossier.
In een poging om de discussie rond de varianten te vereenvoudigen en zo'n stigma voor zulke landen te vermijden, schakelde de WHO over naar namen op basis van het Griekse alfabet. Daarom heet de nieuwe coronavariant B.1.1.529 nu ook ‘omikron’, de vijftiende letter in dat alfabet.
Waarom hebben we het bijna nooit over al die andere letters?
Hoewel iedere variant een Griekse letter als naam krijgt, zijn niet alle varianten even belangrijk. De alfa-, beta-, gamma- en deltavarianten baarden experten zorgen door een hoog besmettingsgevaar en omdat ze de eerste waren, toen er nog meer onzekerheid was over de kracht van het virus.
Van de epsilon-, zeta-, eta-, theta-, jota-, kappa-, lambda- en muvariant hebben we haast niets gehoord, omdat deze varianten vrij ongevaarlijk en beperkt bleven. Virussen evolueren, en sommige evoluties zijn zorgwekkender dan andere.
De omikronvariant werd echter door WHO officieel als “zorgwekkend” bestempeld. Volgens viroloog Marc Van Ranst is de nieuwe coronavariant “waarschijnlijk nog besmettelijker dan de deltavariant”. Vandaar horen we nu veel over omikron.
Waarom heet de nieuwe coronavariant omikron?
Wie opgelet heeft, zal opmerken dat er geen nu- of xivariant is. Die letters werden bewust overgeslagen. ‘Nu’ klonk te veel als het Engelse ‘new’, wat volgens de WHO verwarrend zou zijn in de Engelstalige wereld. ‘Xi’ is dan weer “een vaak voorkomende naam”, aldus de WHO. Het is overigens ook de naam van de president van China, en een variant met dezelfde naam lag “te diplomatiek delicaat”, suggereert viroloog Marc Van Ranst.
En dus werd er geopteerd voor de eerstvolgende letter: de omikron.
Wat als het Grieks alfabet op is?
We zitten nu al in de helft van het Grieks alfabet, dat 24 letters heeft. Maar wat als we voorbij ‘omega’ zitten? Dan gaat de WHO op zoek naar een volgende reeks namen. Aanvankelijk werd gedacht aan Griekse goden, maar dat plan werd afgeschoten. Op dit moment zouden sterrenbeelden een mogelijke optie zijn, liet Maria Van Kerkhove van WHO weten aan The Telegraph.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
-
Geetbets
Nieuwe coronavariant zet firma uit Geetbets ‘in de spotlights’: “Plots wordt er overal over ‘Omicron’ gepraat”
Een gespecialiseerde firma in de wereld van het lassen van kunststof uit Geetbets krijgt sinds vrijdag plots heel veel berichten. De naam van de firma? Omicron. Klinkt je ondertussen wellicht bekend in de oren? Juist ja, het bedrijf heeft dezelfde naam van de nieuwe coronavariant die in Zuid-Afrika ontdekt is. “De naam van het bedrijf gaat alleszins nooit meer fout geschreven worden”, reageert directeur Rudy Massa. -
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: dit mag je niet missen op citytrip in New York
Groene parken, stranden in overvloed en een flinke portie fun en cultuur. New York heeft alles in huis voor een geslaagde zomervakantie. HLN Shop bevoorraadt je alvast met vijf tips om maximaal te genieten onder de New Yorkse zon. -
-
Brusselse jongeren veroorzaken overlast op trein richting Gentse Blaarmeersen, politie grijpt in
Gent -
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
PREMIUM
“Wat in de caravan gebeurt, blijft in de caravan”: 12-jarige jongen meermaals aangerand door klusjesman van camping
Een voormalige klusjesman van camping Breebos in Rijkevorsel riskeert 5 jaar cel voor seksueel misbruik van een 12-jarige jongen die met zijn ouders op de camping verbleef. Hij overlaadde het kind met cadeaus om hem nadien aan te randen. Een verborgen camera maakt de feiten helemaal waanzinnig.Turnhout, Merksplas, Rijkevorsel -
Marc Van Ranst: "Binnen een à twee weken kennen we werkzaamheid van vaccins tegen omikron”