Wolvin Naya werd jaren geleden door de technische universiteit van de Duitse stad Dresden onder narcose uitgerust met een gps-tracker.
Volledig scherm
Wolvin Naya werd jaren geleden door de technische universiteit van de Duitse stad Dresden onder narcose uitgerust met een gps-tracker. © Norman Stier & Vendula Meiẞner-Hylanová/ TU Dresden

Waarom een wolf meerdere schapen doodt

Naya de wolf had honger, sloop een weide binnen en doodde er twee schapen. Een derde kreeg een flinke knauw, maar kwam er door een chirurgische spoedingreep toch nog min of meer goed vanaf. Waarom ging Naya zo te keer? Eén schaap was toch wel genoeg voor één wolf? 

16 reacties

 • Dick van Aggelen

  4 jaar geleden
  Er loopt weet een wolf rond in Twente, wellicht koppelen aan Naya voor veel lieve welpjes. Als het tenminste een echte man is!
 • Karel Van Biezen

  4 jaar geleden
  De wolf had beter in Duitsland gebleven waar hij reeds enige tijd vertoefd en wordt gedoogd. In België stikt van de bekrompen en onwetende mensen, de kans is dus groot dat de wolf wordt doodgeschoten. In Limburg klagen ze eerst over een overdaad aan everwijzen, wanneer de natuurlijke vijand dan verschijnt is het ook weer niet goed!
 • Zafer YILDIRIM

  4 jaar geleden
  Dat wolven geen mensen aanvallen is lariekoek.Al die wolvenkenners zuigen alles maar uit hun duimen.We kennen genoeg gevallen van wolvenaanvallen.Velen in de dorpen in andere landen hebben wolvenaanvallen niet overleefd.En als er 20 schapen zijn, doodt de wolf alle schapen eerste en dan eet ze er van eentje.
 • Christiaan Mortier

  4 jaar geleden
  Mooi, al deze artikels in de nieuwsmedia bewijzen dat dit nooit goed komt. Die gene die deze wolven wil invoeren heeft niet begrepen hoe de natuur werkt. Als mens staan we niet alleen bovenaan de voedsel keten. Je kan de natuur niet zeggen hoe zich te gedragen. Men wist beter 2 eeuwen geleden al, dat rovers niet kunnen samenleven!!! Kinderen zijn ook wild.
 • Norbert Corten

  4 jaar geleden
  Nu beweert men dat het een hond was en geen wolf, wat is het nu eigenlijk ? Door allerlei sprookjes van in onze kinderjaren maakt men van een wolf een gevaarlijk dier, ik denk dat sommige opgefokte pitbulls veel gevaarlijker zijn. Een wolf is terecht schuw van mensen die hen hier volledig uitgeroeid en van de kaart geveegd hebben.
 1. Wolvin Naya legde tot 70 km per nacht af, maar blijft uit de buurt van mensen

  Wolvin Naya legde tot 70 km per nacht af, maar blijft uit de buurt van mensen

  Veehouders in en rond Meerhout zijn op hun hoede nu het bewezen lijkt dat wolvin Naya er twee schapen heeft doodgebeten en een derde schaap heeft verwond. "Elke schapenhouder moet weten dat zijn dieren in het bereik zitten van deze wolf", stelt Hugh Jansman, onderzoeker aan de universiteit van Wageningen in The Guardian. Jansman volgde de honderden kilometers lange tocht van het jonge dier en heeft zowel een geruststelling als een waarschuwing. Enerzijds stelde hij vast dat Naya er alles aan doet om uit de buurt van mensen te blijven. Daarnaast wijst hij erop dat de plattelandsvlucht in Europa, waardoor het platteland ontvolkt raakt, de migratiegolf van wolven die we nu zien in de hand heeft gewerkt.