ANP
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Waarom een extra vaccin na AstraZeneca en J&J? En waarom is er nu al sprake van een vierde prik? Vier vragen beantwoord

De ministers van Volksgezondheid beslissen deze week of Belgen die ingeënt zijn met AstraZeneca of Johnson & Johnson, een extra prik kunnen krijgen. “We bieden deze mensen geen bijkomend coronavaccin aan omdat er nu een vierde golf woedt”, zegt Dirk Ramaekers, topman van de taskforce vaccinatie. Maar waarom dan wel? Beschermen AstraZeneca en Johnson & Johnson ons toch onvoldoende? En wie komt er nog in aanmerking voor een derde vaccin?

149 reacties

 • Nadine Rogiers

  6 maanden geleden
  Horeca sluiten tussen 1.00 uur en 1.30 uur. Alle grote evenementen vanaf 300 personen tijdelijk Afschaffen en vooral het nachtleven opslot.
 • Lilianne Van Neylen

  6 maanden geleden
  Sciensano-viroloog Steven Van Gucht uit. "Het is vooral ons gedrag dat zal bepalen hoe hoog de piek deze keer wordt.” HOEZO moet er dan opnieuw gespoten worden??! Dat “gedrag” is te begrijpen, een nieuwe inspuiting met ongekende gevolgen daarentegen staat niet in het begrip van een normale mens! Ik zou in ieder geval niet weten waarom ik dat risico nog een keer moet nemen als het nergens voor dient!
 • Lilianne Van Neylen

  6 maanden geleden
  Afstand houden, mondmasker dragen, geen grote bijeenkomsten.., geen problemen mee! Geen besmettingen in mijn omgeving! Dus opnieuw ongekende brol laten spuiten? Om serieus over na te denken!
 • Nathalie Viaene

  6 maanden geleden
  Zelf ben ik gevaccineerd met Johnson en heb toch covid en ben echt goed ziek geweest. Gelukkig ben ik een sportief persoon , met een gezonde leefwijze. Want de nasleep is er nog altijd en het is zeer heftig. Bovendien werd ik pas eind juli gevaccineerd. Dat roept toch serieuze twijfels op ! Ik geloof meer in een goede behandeling dan in die vaccins. Men zou toch beter daar in investeren, want zo geraken we er nooit vanaf. De gevolgen voor de mensen die het kregen zullen zeer zwaar zijn vrees ik.
 • Geert Van Daele

  6 maanden geleden
  Moet nog mijn tweede beurt krijgen, altijd uitgesteld om medische redenen en bijwerkingen. Eerst kon men niet kiezen voor iets anders, nu plots wel. Wie gelooft die mensen nog ?
 1. Alle prijzen stijgen, ook bij de frituur: “Bestelling 10 à 20 procent duurder”
  122

  Alle prijzen stijgen, ook bij de frituur: “Bestelling 10 à 20 procent duurder”

  Het leven is fors duurder geworden afgelopen maanden, dat hoeven we je niet te vertellen. Dat hebben ook ‘s lands frietkoten opgemerkt. Ze zijn genoodzaakt de prijzen van een pak goudgeel gebakken frieten, de bijhorende snacks en sauzen te verhogen. “Als een pakje friet 2,50 euro kost, dan zal daar 25 à 50 eurocent bij kunnen komen”, vertelt Bernard Lefèvre, voorzitter van het nationaal verbond van Belgische frituristen Navefri aan onze redactie.
 2. 98 procent gevaccineerden en 7 keer minder besmettingen dan bij ons: op zoek naar het mirakel van Portugal
  PREMIUM

  98 procent gevacci­neer­den en 7 keer minder besmettin­gen dan bij ons: op zoek naar het mirakel van Portugal

  “Zeg tegen een Portugees dat mondkapjes mogen maar niet moeten en hij zal het toch dragen. Bij Belgen is dat precies het omgekeerde. Dàt is de verklaring van de goeie coronacijfers hier: Portugezen zijn volgzame mensen.” In het voorjaar stortte het ziekenhuissysteem nog in, stonden de ambulances in file en stierven er 300 mensen per dag. Nu heeft het land de hoogste vaccinatiegraad ter wereld en hebben ze 7 keer minder zieken dan in België. Maar betekent dat ook dat ze het leven er terug in volle zwier leven? Een verslag uit Lissabon.
 1. Deze mensen laten zich alsnog vaccineren: “We mochten eerst niet van papa, maar dankzij coronapas mag het wel”
  PREMIUM

  Deze mensen laten zich alsnog vaccineren: “We mochten eerst niet van papa, maar dankzij coronapas mag het wel”

  De (eerste) vaccinatiecampagne loopt nu echt op zijn einde. Tenten worden afgebroken, in sporthallen kan weer gesport worden en op eventlocaties worden als vanouds activiteiten georganiseerd. Toch worden de vaccinatiecentra die nog open zijn overstelpt met telefoontjes van mensen die nog een prik willen. Wie zijn deze mensen? En waarom beslissen ze nu pas dat ze een vaccin willen?
 2. IN BEELD. 5.000 MINI’s maken circuit van Zolder onveilig tijdens grootste bijeenkomst van Europa
  Heusden-Zolder

  IN BEELD. 5.000 MINI’s maken circuit van Zolder onveilig tijdens grootste bijeen­komst van Europa

  MINI-eigenaars en -liefhebbers moesten vandaag in Zolder zijn voor hét evenement van Europa. Bijna 5.000 MINI’s reden in alle maten, kleuren en leeftijden reden in colonne op het circuit voor de jaarlijkse MINI Fan & Track Day die na twee jaar corona terug van weggeweest is. “Fiere gezichten, pronkende eigenaars uit alle hoeken van de Benelux en de meest uiteenlopende MINI’s: dit is genieten", klinkt het.