Farmaceut Pfizer heeft een aangepast vaccin in de maak en is dat nu aan het testen.
Volledig scherm
PREMIUM
Farmaceut Pfizer heeft een aangepast vaccin in de maak en is dat nu aan het testen. © AP

Waar blijven de aangepaste coronavaccins?

Corona gaat weer rond, nieuwe varianten verpreiden zich en 60-plussers worden binnenkort opgeroepen zich te laten vaccineren. Maar nieuwe vaccins laten op zich wachten. Hoelang moeten we nog wachten op aangepaste coronavaccins en komen ze op tijd voor een eventuele golf in het najaar?

19 reacties

 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Natuurlijke immuniteit, hoe sterk ook, werkt alleen tegen ziektekiemen die het herkent - Peter Vercaemst. Daarom heb je veel kans dat je dood gaat als je bijvoorbeeld met ebola besmet wordt. Bovendien werd er jaren geleden al gewaarschuwd dat we de mogelijkheden van virussen en bacteriën om te muteren en zich aan te passen onderschat hebben. Zo heeft ook de BA.5 variant zich snel aangepast aan onze nieuw opgebouwde corona immuniteit en omzeilt die probleemloos.
 • Benny Vdput

  3 maanden geleden
  Griep is simpel veranderd maar 1 keer per haar civid is om de haverklap waar moete beginnen he als ge er een hebt zijn er al 4 nieuwe varianten
 • Gert Veer

  3 maanden geleden
  Het huidige, oude vaccin is zeer succesvol gebleken tegen het oorspronkelijk covid-virus. Maar dat virus is ondertussen al vele malen gemuteerd, het is als het ware een ander virus geworden maar ze blijven wel de oude vaccins inspuiten wat zo goed als nutteloos is. Voor mij geen oud vaccin meer, een aangepast vaccin tegen de nieuwere virus-varianten wil ik wel.
 • Liesbeth Cuppens

  3 maanden geleden
  Ik ga hoe dan ook voor dit vaccin (+ de volgende), daarvoor heb ik niet eens een verplichting nodig. Wat ik wel beu ben, is het mondmasker. Bij de huisdokter, in een ziekenhuis,... zeker nog verdedigbaar, maar niet meer in het dagelijkse leven. Het wordt opnieuw tijd voor de normen van de pre-coronatijden.
 • Gerrit Malego

  3 maanden geleden
  als ze een vaccin maken dat aangepast is aan de varianten, dan ga ik zeker een halen. Nu heb ik booster gehad, mondmasker gedragen, mooi overal afstand gehouden en handen ontsmet, maar toch heb ik het beestje gevangen. Zolang er geen vaccin versie 2.0 is hoef ik het ook niet meer.