Het Marktplein van Pepinster ten tijde van de overstromingen.
Volledig scherm
Het Marktplein van Pepinster ten tijde van de overstromingen. © Eric de Mildt

Waalse minister van Infrastructuur: “Land was niet klaar voor deze ramp. Klimaatverandering heeft ons verrast”

De autoriteiten waren in juli vorig jaar niet klaar om de zware overstromingen het hoofd te bieden en er zijn dringend maatregelen nodig om ons aan het ontregelde klimaat aan te passen. Dat heeft Waals minister van Infrastructuur Philippe Henry (Ecolo) vrijdag verklaard in de Waalse onderzoekscommissie over die ramp.

 1. Mahdi: “Europa moet strenger kunnen optreden als landen eigen onderdanen niet terug willen nemen”
  Play

  Mahdi: “Europa moet strenger kunnen optreden als landen eigen onderdanen niet terug willen nemen”

  Bij CD&V lijkt niemand zich geroepen te voelen om het op te nemen tegen Sammy Mahdi, die zich kandidaat stelt om de nieuwe partijvoorzitter te worden. Mahdi is net terug van New York, waar een bijeenkomst plaatsvond over het Marrakesh-pact. “Europa moet strenger kunnen optreden als landen eigen onderdanen niet terug willen nemen”, zegt Mahdi daarover in de studio van ‘VTM Nieuws’.
 2. Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
  Streamz

  Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huivering­wek­ken­de true cri­me-docureek­sen

  True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama.
 1. HLN ONDERZOEK. Chaos en gestuntel: zo ging het er achter de schermen aan toe tijdens de overstromingen in Wallonië
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Chaos en gestuntel: zo ging het er achter de schermen aan toe tijdens de overstro­min­gen in Wallonië

  Toen vorige zomer de hemelsluizen opengingen boven de Ardennen, heerste chaos in de cockpit van de overheid. E-mails raakten verloren, kaarten bleken onbruikbaar en er was zelfs verwarring over welke stuwdam opengezet zou worden. Niemand had een overzicht en dat verhinderde een vlotte evacuatie van burgers. Aan de hand van getuigenverklaringen en documenten kunnen we voor het eerst schetsen hoe het er aan toe ging toen de ‘waterbom’ ontplofte.
 2. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 3. HLN ONDERZOEK. Overheid maakte de overstromingen vorig jaar zélf erger: gok met stuwmeer had desastreuze gevolgen
  PREMIUM

  HLN ONDERZOEK. Overheid maakte de overstro­min­gen vorig jaar zélf erger: gok met stuwmeer had desastreu­ze gevolgen

  Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn de 41 doden die vorige zomer vielen tijdens de overstromingen in de Ardennen Belgiës eerste klimaatslachtoffers. Onderzoek van Het Laatste Nieuws toont aan dat er meer aan de hand is: de overheid heeft zélf een rol gespeeld in de omvang van de ramp. Twee inschattingsfouten stuurden miljarden liters extra water door de straten van steden als Eupen, Verviers en Pepinster. Met desastreuze gevolgen.
 4. “Ga met vermoeden van apenpokken naar spoeddienst, niet naar huisarts”
  Play

  “Ga met vermoeden van apenpokken naar spoed­dienst, niet naar huisarts”

  Wie het vermoeden heeft besmet te zijn met het apenpokkenvirus, wordt aangeraden om meteen naar een spoeddienst te gaan en zich niet eerst aan te bieden bij een huisarts. Die laatste hebben mogelijk niet het juiste materiaal voorhanden om te testen op het apenpokkenvirus, klinkt het. Tot een overrompeling op de spoeddiensten zal het voorlopig niet komen, stelt viroloog Mark Van Ranst gerust in de studio van VTM Nieuws.