Bezoek mag vanaf zondag, met maximum vier personen. Omdat dit niet te controleren valt, doet de overheid een beroep op onze burgerzin. Een berekend risico?
Volledig scherm
PREMIUM
Bezoek mag vanaf zondag, met maximum vier personen. Omdat dit niet te controleren valt, doet de overheid een beroep op onze burgerzin. Een berekend risico? © Mine Dalemans

Waagt de overheid een gokje door in te zetten op onze burgerzin? “Buiten de lijntjes kleuren is typisch Belgisch”

De Veiligheidsraad laat ons vanaf zondag toe bij maximum vier personen op bezoek te gaan of thuis te ontvangen. De overheid geeft toe dat dit niet te controleren valt, maar doet een beroep op onze burgerzin om de regel na te leven. Hoe is het gesteld met de burgerzin van de Belg, voor wie het omzeilen van regeltjes een nationale sport lijkt? Doet de overheid er goed aan ons dat vertrouwen te schenken, of had ze daar beter nog wat mee gewacht? We vroegen het aan experts.

 1. “Mensen bang maken is mensen kwaad maken”: expert streng over angstcommunicatie virologen
  30

  “Mensen bang maken is mensen kwaad maken”: expert streng over angstcommu­ni­ca­tie virologen

  Er is kritiek op de angstcommunicatie van virologen en andere experts die tegengas geven na het ‘versoepelingspakket' dat op het Overlegcomité werd aangekondigd. “Angst zaaien maakt mensen onzeker of zelfs boos, terwijl het beleid net rekening moet houden met ons sentiment. Je kan mensen tot een bepaald punt stretchen, maar ermee dreigen dat iemand niet geholpen zal worden na een ongeval, helpt niet.”
 2. Wat bij co-ouderschap en mag je meer dan één gezin bezoeken? Al uw vragen over de bezoekregeling beantwoord
  PREMIUM

  Wat bij co-ouderschap en mag je meer dan één gezin bezoeken? Al uw vragen over de bezoekrege­ling beantwoord

  Vanaf zondag 10 mei mogen we thuis opnieuw beperkt bezoek ontvangen. Wie u kan uitnodigen en waar u op bezoek mag gaan, is een behoorlijk complexe puzzel, aangezien het steeds dezelfde vier personen moeten zijn. Wat mag vanaf zondag, en wat kan nog niet? We beantwoordden gisteren al een eerste reeks vragen, hieronder vindt u een tweede reeks antwoorden op de meest gestelde vragen.
 1. Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlichte dag
  Play

  Waar kwam dat vandaan? Bliksem slaat in op klaarlich­te dag

 2. Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken
  Play

  Alles voor de wetenschap! Nederland opent testcafé waar je nu al een pintje kan drinken