Kenneth Dée, technologie-expert van VTM Nieuws.
Volledig scherm
PREMIUM
Kenneth Dée, technologie-expert van VTM Nieuws. © Getty/Photo News

VTM NIEUWS-journalist bracht “grootste lek ooit van Belgische politiegegevens” naar buiten. Nu onthult hij wie erachter zit

Duizenden nummerplaten, flitsboetes en zelfs PV’s mét foto’s van minderjarigen: de grote cyberinbraak bij de politie van Zwijndrecht is uitgevoerd door de hackersgroep Ragnar Locker. VTM Nieuws-journalist Kenneth Dée bracht als eerste naar buiten dat 6 gigabyte aan gevoelige informatie van de politiezone werd gelekt. Qua impact was het de grootste politiehack die ons land ooit trof. Nu onthult Kenneth Dée ook wie erachter zit: de beruchte hackersgroep Ragnar Locker. Vijf vragen en evenveel antwoorden over wat u van dit schandaal met intussen internationale proporties moet onthouden.

5 reacties

 • Alex Lagazette

  2 maanden geleden
  Als de politie hun systeem beveiligen met wachtwoord "pol123" hoef je heus geen hackers te zijn op binnen te raken... Privé bedrijven worden voor dergelijke zaken gesanctioneerd met gigantische boetes.
 • Georges Dubois

  2 maanden geleden
  Het blijkt toch meermaals dat sites te hacken zijn via poorten van het internet. Het wordt hoog tijd dat men heel vertrouwelijke data niet meer transporteert over het internet. Men vertrouwt teveel die technologie waarop men zelf helemaal geen vat meer op heeft! Men dacht vroeger ook dat de Enigma code niet te kraken was...
 • Hugo hofmans

  2 maanden geleden
  Zeg snel dat Rusland hierachter zit, dat doet het op het moment altijd goed. Het zijn gewoon Russische groepen die dat doen. Zo provoceer je Poetin nog wat meer, dat is toch de trend op het moment.
 • Joery Ten Hartog

  2 maanden geleden
  Knap werk. Hopelijk blijft hij veilig,want straks zal diezelfde politie nog kunnen gaan bewaken.
 • Peter Van Dam

  2 maanden geleden
  In maart was er al een waarschuwing van de FBI ivm aanvallen door deze groep. 1 september hebben experts gewaarschuwd voor aanvallen na de cyberattack op de luchthaven van Portugal en na de aanval op een Griekse pijpleiding met gas. Belangrijke infrastructuur zou getroffen worden wereldwijd. Maar ja, ze zagen het hier weer niet aankomen, net zoals de crisis die heerst, de oorlog in Oekraïne en de technologiecrisis die dreigt vanuit China waar we afhankelijk van zijn voor onze electro/chips.
 1. Waarom stopt Dries Van Langenhove nu écht? En zal N-VA nu wel openstaan voor samenwer­king? Carl Devos antwoordt
  PREMIUM

  Waarom stopt Dries Van Langenhove nu écht? En zal N-VA nu wel openstaan voor samenwer­king? Carl Devos antwoordt

  Exit Dries Van Langenhove (29) uit de politiek. Zet een politicus een stap opzij, dan weten wij wie we moeten bellen voor analyse: professor politicologie en HLN-columnist Carl Devos. Zal N-VA nu wel openstaan voor een samenwerking met Vlaams Belang in 2024? En hoe komt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hieruit? Professor Devos antwoordt. “Van Grieken zal Dewinter nooit uit de partij kunnen zetten, zelfs hij heeft dat gewicht niet.”
 2. Een van de grootste datalekken bij politie ooit: hacker gooit flitsboetes, nummerplaten en zelfs foto’s van mishandelde kinderen op straat
  PREMIUM

  Een van de grootste datalekken bij politie ooit: hacker gooit flitsboe­tes, nummerpla­ten en zelfs foto’s van mishandel­de kinderen op straat

  Duizenden nummerplaten, flitsboetes en zelfs PV’s mét foto’s van minderjarigen zijn uitgelekt door een slecht beveiligde server bij de politie. Dat heeft ‘VTM NIEUWS’ ontdekt. Hackers hebben de gegevens op het internet geplaatst. En ze moesten niet veel moeite doen: het paswoord werd gewoon geraden, zo slecht was het politienetwerk beveiligd. Het hallucinante verhaal van een overheid die onze gegevens opslaat, maar niet goed beschermt.
 3. Speurders mogen verdachten binnenkort opsporen aan de hand van DNA-profiel van familieleden
  3

  Speurders mogen verdachten binnenkort opsporen aan de hand van DNA-pro­fiel van familiele­den

  De federale ministerraad heeft vrijdag een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) goedgekeurd dat toelaat om nieuwe DNA-technieken in te zetten in strafonderzoeken. Het gaat onder meer om ‘familiale zoeking’, het opsporen van verdachten via gekende DNA-profielen van naaste familieleden. Van Quickenborne maakt zich sterk dat het wetsontwerp justitie “meer instrumenten in handen geeft om moorden, zedenfeiten en verdwijningen op te lossen”.
 1. Dries Van Langenhove (29) stopt als Kamerlid voor Vlaams Belang: “Mijn tijd en energie kan op andere plaatsen meer betekenen”
  Politiek

  Dries Van Langenhove (29) stopt als Kamerlid voor Vlaams Belang: “Mijn tijd en energie kan op andere plaatsen meer betekenen”

  Dries Van Langenhove stopt onmiddellijk met zijn mandaat als federaal parlementslid. Dat vernam de redactie van HLN uit goede bron en werd ook bevestigd door Van Langenhove zelf tijdens een persconferentie op het hoofdkwartier van Vlaams Belang. “Ik heb me altijd al meer activist gevoeld dan politicus.” Er hangt hem ook nog de rechtszaak rond racistische uitlatingen in het kader van de extreemrechts jongerenbeweging Schild & Vrienden boven het hoofd.
 2. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 3. “België blijft draaischijf voor Russisch gas”: import steeg 28 procent vorig jaar

  “België blijft draai­schijf voor Russisch gas”: import steeg 28 procent vorig jaar

  België blijft, ondanks de Russische inval in Oekraïne, een internationale draaischijf voor Russisch vloeibaar gas. Zo importeerde België vorig jaar 28 procent meer lng uit Rusland dan in 2021. Dat blijkt uit berekeningen van Greenpeace België, waarover het zaterdag bericht samen met ngo's Bond Beter Leefmilieu en Vredesactie. Zij willen dat het contract tussen gasnetbeheerder Fluxys en het Russische Yamal LNG wordt stopgezet.
 4. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.