Luc Van den Brande volgde via videoconferentie de commissievergadering.
Volledig scherm
Luc Van den Brande volgde via videoconferentie de commissievergadering. © rv

VRT-voorzitter ontkent met klem politieke inmenging geschrapte passage ‘De Ideale Wereld’: “Onjuist en tendentieus”

TVDe voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Luc Van den Brande, ontkent met klem dat er sprake was van “enige inmenging, noch druk, noch vraag om een of andere beslissing te nemen” toen de Vlaamse openbare omroep besliste om een passage uit ‘De Ideale Wereld’ te schrappen na kritiek van het Vlaams Belang. Van den Brande heeft het over “volstrekt onjuiste en tendentieuze berichtgeving”.

4 reacties

 • Ronny Verschueren

  1 jaar geleden
  Als je in een voetbalstadion de hitlergroet brengt krijg je stadionverbod. Als je dit op een openbare plek doet riskeer je opgepakt te worden. Waarom zou dit dan op tv wel mogen?
 • Jan Boden

  1 jaar geleden
  Om een Hitlergroet te expliceren als satire daar moet je inderdaad een komiek voor zijn. Doet een lid van het VB hetzelfde dan wordt hij vervolgd, daar mag je zeker van zijn.
 • Joey Starr

  1 jaar geleden
  Ik ben zeker geen VB aanhanger, maar een kwart van de Vlamingen die blijkbaar voor deze partij, ondanks het anti democratische “cordon sanitaire” en onophoudelijke gratuite propaganda door pseudo linkse graaiers zoals deze tragi-komiek, stemmen, op dergelijke manier als Nazis beschouwen is er wel héél ver over. Laat hij dat maar eens met de “minderheden” doen, de wereld zal te klein zijn. Hij zou beter, voor de verandering, proberen eens écht grappig te zijn. Nu is het al jaren eerder “déjà vu”
 • chris delanghe

  1 jaar geleden
  Dit soort politiek benoemde gasten is blijkbaar betaald om niks te weten... Al goed dat daar ook een raad van bestuur is. Dan is de kans groter dat daar minstens een tussenzit die mogelijks wel iets weet. Het enige dat ze wel weten is dat ze niet mogen vergeten zichzelf jaarlijks een deftige opslag te voorzien. En dan heb ik het niet over een tennisterm.
 1. Vlaams Belang over schrappen passage uit 'De Ideale Wereld’: “Van ons mag het fragment opnieuw online komen”

  Vlaams Belang over schrappen passage uit 'De Ideale Wereld’: “Van ons mag het fragment opnieuw online komen”

  Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT, ontkent dat er sprake is van politieke inmenging in het programma ‘De Ideale Wereld’ via de raad van bestuur. "We hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit", zegt Hellemans op vrt.nws in een reactie op de berichtgeving van De Standaard.
 2. Geert Hoste reageert op hetze rond schrappen van passage in ‘De Ideale Wereld’: “Dit was gewoon satire, zoals Charlie Chaplin in ‘The Great Dictator’”

  Geert Hoste reageert op hetze rond schrappen van passage in ‘De Ideale Wereld’: “Dit was gewoon satire, zoals Charlie Chaplin in ‘The Great Dictator’”

  Geert Hoste (59) reageert ietwat verbaasd op de hetze rond het schrappen van de veelbesproken passage uit ‘De Ideale Wereld’ waarin hij de draak steekt met Vlaams Belangers. “Ik ga vrolijk fluitend mee in het gevecht”, zegt hij over de stroom aan reacties, maar Hoste zegt ook ontgoocheld te zijn over het gebrek aan ethische visie. Hoste gaat aan de VRT vragen om de bewuste aflevering te verwijderen.