Jan De Meuleneir / Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Jan De Meuleneir / Photo News

Vrijgesproken van gifmoord: psychiater Lieve Thienpont (68) blikt terug op euthanasieproces

Wat het is om onschuldig op de beklaagdenbank van een assisenhof te moeten zitten? Psychiater Lieve Thienpont (68) schreef er een boek over. In januari werd ze samen met twee artsen vrijgesproken van gifmoord op Tine Nys (38), die tien jaar eerder euthanasie had gekregen op basis van psychisch lijden. "Ik ben gedemoniseerd en wens het niémand toe. Maar vergeleken met de hongersnood in de wereld was mijn assisenproces een luxeprobleem."

4 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  4 maanden geleden
  Zeer nuttig proces. Heeft ogen geopend. Een jonge, lichamelijk gezonde patiënt kan nog alle kanten op. Er zijn talloze alternatieve therapieën bùiten de reguliere psychiatrie die een kans verdienen. De dood is geen therapie. Alle alternatieven moedwillig negeren en iemand overhaast laten inslapen via leugens en chantage, tja, wat moet een mens daarvan denken? Ik zag op foto's rond het proces, hoe mr Vermassen verbijsterd toekeek, met schaamrood op de wangen ...
 • lieve Willems

  4 maanden geleden
  Ik heb het proces gevolgd. Het had nooit tot een proces mogen komen. Een euthanasiewens kan er zijn om zowel somatisch, psychisch lijden of de combinatie van de 2. En wie weet hoe versnipperd het zorglandschap is, de wachtlijsten, de multiple hulpvragen, ... zal niet snel oordelen. Maar luisteren naar de mens ... . Lieve Willems
 • Dorine Dewitte

  4 maanden geleden
  Lucien Mertens : jij hebt dit proces dus duidelijk niet gevolgd, deze zaak kan het welgemeende euthanasiewet compleet blokkeren, ze hebben de patiënt doodgespoten op basis van leugens en halve waarheden terwijl ze gered had kunnen worden. Mijn moeder is pre-terminaal pijn patiënte en krijgt ondanks dat ze tiert van de pijn en er geen beterschap komt, onmogelijk - geen euthanasie. 
 • Lucien Mertens

  4 maanden geleden
  Verstandige en vooral menselijke beslissing van de rechter. Euthanasie moet, als het lijden van de patiënt ondraaglijk wordt voor die patiënt zeker kunnen.
 1. Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?
  Play
  De Omgekeerde Wereld

  Kan Eddy Planckaert in één slag nagel in blok hout kloppen?

 2. Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!
  Play

  Brandbaar snoep op een taart vol vuurwerk? Slécht idee!