Vrees voor worstcasescenario na vertraging bij AstraZeneca: “Als Pfizer niet levert wat is afgesproken, komen we in februari in de problemen”
Volgens Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce voor de vaccinatiestrategie, tekent zich een worst case scenario af als Pfizer de beloofde levering van vaccins tegen begin volgende maand niet weer opdrijft. “Als Pfizer nu niet levert wat is afgesproken, komen we in de problemen in de woonzorgcentra”, zegt Ramaekers aan VRT NWS. De vertraging bij AstraZeneca zorgt dan weer voor “bijkomende onzekerheid”.
Delen per e-mail
Eerder deze week bleek dat Farmareus Pfizer de vaccinleveringen aan ons land teruggeschroefd heeft nadat ze daar kennis hadden genomen van de handigheid om uit één flacon niet vijf maar zes dosissen vaccin te halen met de zogenaamde superspuiten.
“Onze leveringsengagementen zijn steeds gebaseerd op de levering van doses, niet op flacons, in overeenstemming met onze overeenkomsten met de Europese Unie”, zei Pfizer zelf. Pfizer verduidelijkte daarbij dat het deze en volgende week 92 procent van de oorspronkelijk geplande doses zou leveren. Maar het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid had het eerder op de dag nog over een daling met 42 procent voor de week van 25 januari.
Deze week raakte ook bekend dat de vaccinaties van het personeel van Vlaamse ziekenhuizen voorlopig uitgesteld worden omdat Pfizer geen zekerheid kan bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins. De problemen met de levering van vaccins lijken nog niet van de baan, zeker omdat over enkele weken inwoners en personeel van woonzorgcentra hun tweede prik moeten krijgen.
Campagne stilleggen
Volgens Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, dreigen vaccinproblemen als de aanvoer niet opnieuw op kruissnelheid komt. “Als Vlaanderen al meteen in de eerste week van 4 januari alles had opgebruikt, dan hadden we nu al de campagne moeten stilleggen. Zoals in een aantal Duitse deelstaten gebeurd is. En als Pfizer in februari niet levert wat is afgesproken, dan komen we in de problemen in de woonzorgcentra.”
Nog volgens Ramaekers is er voor de tweede belangrijke prik “nog een beetje ruimte”, “maar als Pfizer 10.000 of 20.000 dosissen minder levert, dan hebben we een probleem”. Het hoofd van de taskforce is er wel gerust op dat het zover niet zal komen.
Dat is uiteraard een bijkomende onzekerheid
Ondertussen is er ook vertraging bij de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin. Die zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht. Volgens een hoge EU-functionaris gaat AstraZeneca 31 miljoen dosissen afleveren in het eerste kwartaal, 60 procent minder dan de bedoeling was. Ons land bestelde 7,5 miljoen doses.
“Dat is uiteraard een bijkomende onzekerheid. We hebben nog geen exacte cijfers, maar tegen midden februari hoopten we toch op een grote hoeveelheid, 300.000 à 400.000 vaccins”, zei Ramaekers daarover in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Na Pfizer is AstraZeneca al het tweede bedrijf dat zich niet aan de beloofde leveringen kan houden. “Ik heb er niet onmiddellijk een verklaring voor. Het is blijkbaar toch een internationaal fenomeen.”
Bekijk hier de meest recente video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vilvoorde
‘Hardleerse' Lidl mag weer open na overleg met burgemeester: “Misverstanden opgehelderd”
Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) heeft donderdagmiddag supermarkt Lidl op het Heldenplein laten sluiten. “De politie hield er een controle op het naleven van de coronamaatregelen. Die werden op verschillende vlakken geschonden, en dat is niet de eerste keer”, mopperde Bonte. Maar na een gesprek met Lidl zijn de misverstanden opgehelderd: “Van zware overtredingen was geen sprake.” -
14-jarige uit Kapellen die cel in moest na coronafeest krijgt gelijk van jeugdrechter: “Door opsluiting al zwaar genoeg gestraft”
De jeugdrechter van het hof van beroep heft alle maatregelen op die een 14-jarige uit Kapellen kreeg opgelegd na een vermeend ‘coronafeestje’. De jongen was samen met zes klasgenoten gearresteerd en werd urenlang opgesloten in de cellen van het Antwerpse Justitiepaleis. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleit voor universeel basisinkomen als vervanging van uitkeringen
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is principieel voorstander van een universeel maandelijks basisinkomen voor iedereen. Dat zegt hij in een gesprek met De Tijd. De Franstalige liberaal wil dat het debat over de kwestie opgevoerd wordt. -
PREMIUM
OVERZICHT. Een hobbelige vaccinatiecampagne: al meer datums geprikt dan vaccins
Met ups en downs, met gas geven en dan weer afremmen, met euforie en dompers: zo verliep de vaccinatiecampagne de voorbije weken. Nooit eerder werd ons land geconfronteerd met de enorme uitdaging om een hele bevolking te beschermen tegen corona. Het parcours was - en is - dan ook vrij hobbelig. Een overzicht. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro.
134 reacties
Gerard Teeuws
Gino Sinnesael
Geert Peeters
Leopold Vanhoof
Marie Vanakker