BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Vrees voor verspreiding chemisch vervuilde grond door werken Oosterweel

Door de graafwerken voor de Oosterweelverbinding dreigt overal in Vlaanderen verontreinigde grond terecht te komen, waarschuwen milieu-organisaties. De grond bevat de chemische stof PFOS, nauwelijks afbreekbaar en mogelijk niet zonder gevaar voor de gezondheid. Dat schrijven ‘De Standaard’ en ‘Het Nieuwsblad’.

15 reacties

 • karel adams

  3 maanden geleden
  de aannemer die de werken uitvoert zal hiervoor wel weer een extra verhoogde prijs krijgen omdat het niet in het bestek was voorzien door de heren en dames van Lantis. dit is zeker niet de eerste fout die Lantis begaat . en waar de aannemer massa's extra geld aan verdienen. Misschien moet er in Brussel eens iemand Lantis laten doorlichten om te zien wat hun "onverwachte fouten" aan de belastingbetaler ( dus u en ik ) al heeft gekost door hun onkunde op gebied van opmaken van een bestek .
 • Daniel Ulrichts

  3 maanden geleden
  lang geleden, het schandaal Lekkerkerk in Nederland. Ik kende toen iemand die voor een afvalcontainer bedrijf werkte, en die zij toen ik weet in Belgie wel 10 Lekkerkerken waar nu woonwijken opstaan.
 • Hugo Schelstraete

  3 maanden geleden
  Heb je al eens gezien hoe men vervuilde grond reinigt? Alleen OVAM verdient hier verschrikkelijk veel geld aan. En eigenlijk doen ze niks dan grond vervoeren een paar keer omwoelen en wonder boven wonder is de grond dan gereinigd.
 • freddie Duster

  3 maanden geleden
  Ga eens enkele boringen doen in de kleiputten van SVK (Scheerders) in Sint Niklaas. Steekt er vol vervuilde grond en asbesthoudende stoffen, maar op papier is het allemaal "zuivere" grond. Nu mag er niet meer gestort worden, maar hetgeen er reeds jaren gestort is zal er blijven zitten. Zelfs de kleinste aannemer zal zijn vervuilde grond ergens opnieuw gebruiken, reinigen is te kostelijk.
 • Alain Heyrman

  3 maanden geleden
  Die grond kan je toch gewoon in Doel of omgeving dumpen en dan verder ophogen, zo doen ze dat af en toe toch ook met ander afval. (waarvoor melding zonder..)
 1. Burgemeester Pepinster boos op Rode Kruis: “Krijgen geen efficiënte hulpverlening op het terrein, verzoeken blijven onbeantwoord”

  Burgemees­ter Pepinster boos op Rode Kruis: “Krijgen geen efficiënte hulpverle­ning op het terrein, verzoeken blijven onbeant­woord”

  De burgemeester van het door wateroverlast getroffen Pepinster, Philippe Godin, verwijt het Croix-Rouge de Belgique, de Franstalige evenknie van het Rode Kruis, “afwezig” te blijven in de hulpverlening. “We slagen er niet in om efficiënte hulpverlening op het terrein te krijgen ondanks onze herhaalde verzoeken die onbeantwoord blijven”, aldus Godin. De hulporganisatie is het niet eens met die kritiek en zegt in een reactie dat het actief is in 14 gebieden, waaronder ook Pepinster, die getroffen zijn door de overstromingen van twee weken geleden. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), vandaag op bezoek in Dinant en andere getroffen steden, zegt dat het Rode Kruis moet overleggen met de lokale besturen.
 2. Eerste vaccinatiecentra sluiten binnenkort de deuren, tot half oktober nog minstens één locatie per eerstelijnszone

  Eerste vaccinatie­cen­tra sluiten binnenkort de deuren, tot half oktober nog minstens één locatie per eerste­lijns­zo­ne

  Nog zeker tot half oktober blijft er in Vlaanderen minstens één vaccinatiecentrum per eerstelijnszone open. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten. Op een tien- à vijftiental locaties wordt bekeken of een fusie of een verhuis naar een kleinere locatie tot de mogelijkheden behoort, maar concrete beslissingen zijn daarover nog niet genomen.