Lode Vrancken is vrederechter in Genk en woordvoerder van het KVVP. "Al jaren trekken we aan de alarmbel, maar er gebeurt niets."
Volledig scherm
PREMIUM
Lode Vrancken is vrederechter in Genk en woordvoerder van het KVVP. "Al jaren trekken we aan de alarmbel, maar er gebeurt niets." © Joel Hoylaerts / Photo News

Vrederechters binden strijd aan met gehaaide deurwaarders: “3.000 euro kosten voor factuur van 44 euro, dat moet stoppen”

 Wie in België een factuur van enkele tientallen euro’s niet op tijd kan betalen, riskeert tot duizenden euro’s extra kosten. “Mensen die het al moeilijk hebben, worden zo volledig kopje onder geduwd”, zuchten vrederechters. Ze hebben hun buik vol van die gehaaide praktijken en pakken samen met Beweging.net uit met een plan dat definitief komaf moet maken met de torenhoge facturen van deurwaarders. 

174 reacties

 • frans deleeuw

  13 uur geleden
  @Wendy Bergen. Vervolgingskosten zijn te betalen door de schuldenaar niet de schuldeiser. Een kleine betaling kan inderdaad de vervolgingsprocedure TIJDELIJK schorsen, het getuigt van goede wil. Men kan ook proberen een betalingsplan te krijgen. Als dat bij de deurwaarder is mag/zal hij elke keer ook nog extra inningskosten aanrekenen, naast de eerdere kosten. Voor fiscale schulden ga je best bij de fiscus afbetalen. De deurwaarder stopt dan zijn zaak en krijgt zijn kosten in deeltjes
 • Wendy Bergen

  6 dagen geleden
  Zover ik weet moeten de kosten verhaald worden bij diegene die de deurwaarder stuurt. Je bent niet verplicht deze te betalen, wel toon je best goede wil door een klein bedragje te betalen, zelfs met bv een inbreng van 20 euro moet de deurwaarder rekening houden met de inzet van de schuldenaar. Indien deze niet akkoord is ga je klacht neerleggen. Kunnen ze niks tegen beginnen.
 • Jean Lindebrings

  1 week geleden
  Wettelijk gesteunde witteboordcriminelen zijn het. Trouwens heel die systematiek van (willekeurige) boetes en "administratieve kosten", als je niet op tijd betaald. In het geval dat het om pure slordigheid of onwil is, kan ik er nog inkomen, maar tegenwoordig is het in veel gevallen ook gewoon niet kunnen betalen. En dan vooral als het om facturen voor medische tussenkomst, of nutsvoorzieningen gaat. Iets anders is het, als je je afbetaling van nieuwe auto of TV niet kan volhouden.
 • Robert Henneman

  1 week geleden
  ja deurwaarders zijn legale rovers die er nog voor betaald worden ook.waar zijn de duurdere dingen die ze meenemen? ja idd, reeds verkocht aan bepaalde mensen.goederen weg,geld weg.iedereen weet dit,maar er wordt niets aan gedaan.
 • Emiel Vandeplas

  1 week geleden
  Bij boedelbeschrijvingen wegens beslaglegging verdwijnen uit de lijst dikwijls de meest waardevolle zaken ! Huiszoekingen bij deurwaarders zou veel aan het licht brengen .
 1. Ontsnap even aan de realiteit: de beste 5 sciencefictionseries om te streamen

  Ontsnap even aan de realiteit: de beste 5 sciencefic­ti­onse­ries om te streamen

  Door de toevoeging van HBO Max werd het aanbod van Streamz afgelopen maandag uitgebreid met enkele kleppers van formaat, met sciencefictionserie ‘Raised by Wolves’ van ‘Alien’-regisseur Ridley Scott als uitschieter. De ideale gelegenheid – als u het ons vraagt – voor een overzicht van de strafste sf-reeksen uit streamingland. Denk maar aan de opstand van de machines in ‘Westworld’ (Streamz), ‘Star Wars’-magie in ‘The Mandalorian’ (Disney+), het gekoloniseerde zonnestelsel uit ‘The Expanse’ (Prime Video) en het postapocalyptische ‘Travelers’ (Netflix).
 2. Ere-vrederechter geeft raad tegen ontsporende schulden: “Probeer rechtstreeks te betalen aan de firma waaraan je geld schuldig bent”
  PREMIUM

  Ere-vrederech­ter geeft raad tegen ontsporen­de schulden: “Probeer recht­streeks te betalen aan de firma waaraan je geld schuldig bent”

  Vrederechters willen een halt toeroepen aan de deurwaarders- en advocatenkosten die kleine bedragen snel doen oplopen tot enorme schulden. Maar wat kan je zelf ondernemen als zo’n situatie dreigt te escaleren? Ere-vrederechter Jan Nolf - nu radiorechter aan de zijde van Sven Pichal - geeft goede raad. “Met een minnelijke schikking is zowel schuldenaar als schuldeiser beter af”.
 1. Oostenrijkse acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen
  Play

  Oostenrijk­se acrobate kronkelt zich in alle mogelijke vormen

 2. Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije
  Play

  Duizenden dode vissen zorgen voor mysterie in Turkije