Vorig jaar werden in Vlaanderen 46 kinderen geadopteerd
In Vlaanderen zijn het afgelopen jaar 46 kinderen geadopteerd, waarvan 27 via zogenaamde interlandelijke adoptie. Dat blijkt uit cijfers die Belga heeft opgevraagd bij Kind en Gezin.
Waar er in 2017 nog bijna 30 kinderen via binnenlandse adoptie werden geadopteerd, is dat aantal de voorbije jaren onder de twintig gezakt. Afgelopen jaar werden er negentien kinderen geplaatst, onder wie een tweeling, bij achttien adoptanten.
In 2021 werden er ook 27 kinderen bij een gezin in Vlaanderen geplaatst via de bemiddeling van een dienst voor interlandelijke adoptie. Het gaat om kinderen uit negen herkomstlanden: de Filipijnen, Thailand, Chili, Zuid-Afrika, Hongarije, Portugal, Togo, Burkina Faso en Marokko.
Het aantal buitenlandse adopties werd de voorbije jaren ook beïnvloed door de coronapandemie. Zo was er bijvoorbeeld geen vliegverkeer mogelijk met een aantal herkomstlanden en kon de adoptie juridisch niet altijd bekrachtigd worden, omdat sommige buitenlandse rechtbanken gesloten waren, waardoor de feitelijke adoptie moest worden uitgesteld.
Toekomstige screening
Vanaf dit jaar gaat Vlaanderen elke mogelijke samenwerking met landen voor interlandelijke adoptie screenen. Die screening moet duidelijk maken of er al dan niet nog met een herkomstland kan samengewerkt worden. “De ambitie is een verbeterde samenwerking met onder meer een focus op plaatsingen van kinderen op vraag van de herkomstlanden”, aldus Kind en Gezin.
“De Vlaamse Regering heeft eind vorig jaar de krijtlijnen voor de toekomst van interlandelijke adoptie vastgelegd. Het versterken van de partnerschappen met de herkomstlanden is daarin een belangrijk speerpunt”, aldus Vlaams minister van Gezin Wouter Beke (CD&V). “Vlaanderen zal voor ieder herkomstland een risicoanalyse uitvoeren op basis van zes criteria, om vervolgens finaal te beslissen of er al dan niet met het desbetreffende land kan worden samengewerkt. Het is onze absolute prioriteit om het risico op mistoestanden en kinderhandel verder uit te sluiten, toekomstige trauma’s te vermijden en tegelijk kinderen, die dat nodig hebben, uit herkomstlanden ook in de toekomst nog kansen op een geschikte thuis in ons land te blijven geven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAalst
Meisje (8) schrijft brief nadat ze (opnieuw) racistische verwijten naar het hoofd krijgt in Aalst: “Niemand is anders”
“We werden weer eens slachtoffer van hersenloos straatracisme in Aalst. Een man vond het nodig om onze Ethiopische adoptiekinderen uit te schelden”, zeggen Kim Weyenberg en Vincent Laurent. Getinat-Tijl (10 jaar) en Saron-Fleur (8 jaar) waren met hun ouders gewoon een coronawandeling aan het maken, toen ze uitgescholden werden door een passant op een fiets. Het meisje uitte haar gevoelens in een briefje. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
PREMIUM
Twee illegaal geadopteerde vrouwen getuigen: “Mijn hele leven dacht ik dat ik een ongewild kind was. Nu blijkt dat ik helemaal niét ben afgestaan, maar werd gestolen en verkocht”
Saartje werd als baby gestolen uit een kraamkliniek in Chili. En Rani werd als peuter ontvoerd door een non in India. Allebei werden ze daarna voor veel geld verkocht aan een adoptiebureau en naar België gebracht, waar aan hun nietsvermoedende adoptieouders werd verteld dat het om gedumpte kinderen ging. Zowel Saartje als Rani ging als volwassen vrouw op zoek naar haar biologische ouders. Vandaag doen ze hun verhaal. “Ik zal het gezicht van mijn Belgische papa, toen ik hem vertelde wat ik ontdekt had, nooit vergeten. Hij trok lijkbleek weg, had geen idéé. Mama en hij hadden met de beste bedoelingen een kindje geadopteerd, en nu bleek dat kindje gestolen. Plots voelde hij zich een ‘medeplichtige’.” -
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
PREMIUM
Sofie (42) probeerde tien jaar lang zwanger te worden: “Babyborrels, doopfeesten, bolle buiken. En in mijn buik: de gapende leegte”
Tien jaar lang probeerde Sofie Van den Broeck (42) zwanger te worden. De weg was lang en vruchteloos. Ze adopteerde met veel liefde een jongen en een meisje, maar ze zou nooit dat eigen kindje dragen. Moedig getuigt Sofie over haar schaduwverdriet in het boek ‘Later wil ik mama worden’ dat onlangs verscheen. “Iederéén leek wel zwanger te worden, behalve wij. Babyborrels, doopfeesten, bolle buiken. En in mijn buik: de gapende leegte.” -
PREMIUM28
Procedurefout beslist mogelijk over zaak gedood zoontje (8): mama kan vrijkomen door te laat telefoontje
-
PREMIUM
INTERVIEW. Shanti Van Genechten viert 10 jaar Kinderwens: “Was mijn leven makkelijker als ik blank was geweest?”
Shanti Van Genechten (38) noemt haar leven “niet evident”: ze heeft een ‘andere’ huidskleur, is een adoptiekind en verloor haar job na ziekte. Haar kwetsbaarheid werd haar grootste kracht. Samen met professor Lode Godderis stichtte ze een expertisecentrum voor koppels die ongewild kinderloos zijn, zoals destijds haar eigen Vlaamse ouders. Vandaag bestaat vzw Kinderwens 10 jaar. “Ik wilde iets moois terugdoen voor mijn tweede leven hier.”