Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images/Westend61

Vooruit maakt prioriteit van legalisering draagmoederschap

Het wetsvoorstel van Vooruit dat een vorm van draagmoederschap legaliseert, krijgt prioriteit in de Kamer. Een strikte medische en juridische omkadering beschermt zowel de draagmoeder als de wensouders. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

 1. Papa’s van baby Warre boos op stad Deinze: “Als Gentenaar hadden we met hem niet drie maanden vastgezeten in de VS”
  PREMIUM
  Deinze

  Papa’s van baby Warre boos op stad Deinze: “Als Gentenaar hadden we met hem niet drie maanden vastgeze­ten in de VS”

  Drie maanden zaten Bart Vandekerckhove (32) en zijn man Olivier (29) vast in de Verenigde Staten met hun pasgeboren zoon Warre, die daar ter wereld kwam via een draagmoeder. De stad Deinze wilde Warre geen Belgisch paspoort uitreiken zonder tussenkomst van een familierechtbank. Nu hoorde het koppel in de Gentse familierechtbank dat de Arteveldestad zo’n paspoort wel meteen had uitgereikt. “Als Gentenaar hadden we dus niet drie maanden vastgezeten”, hekelt Bart, gemeenteraadslid voor Open Deinze. Hij stapt uit de partij.
 2. Wensvader emotioneel na maandenlange strijd om zoon: “De draagmoeder heeft mijn kind ontvoerd en aan een andere man gegeven”
  PREMIUM
  Tielt-Winge

  Wensvader emotioneel na maandenlan­ge strijd om zoon: “De draagmoe­der heeft mijn kind ontvoerd en aan een andere man gegeven”

  “Ik ben zwart op wit de biologische papa, maar toch wil niemand zijn mouwen omhoog trekken.” Wensvader Ben L. (25) vecht al maanden om zijn zoon, nadat die door de draagmoeder aan een andere man werd beloofd. En die man wil het kindje van negen maanden niet meer afstaan. Ben stapte naar de rechtbank, maar omdat er in ons land geen wettelijk kader bestaat rond draagmoederschap, werd het een werk van lange adem.
 1. Ziekenhuis zet procedure voor draagmoederschap plots stop, ouders in spe blijven met vragen zitten: "Alles was klaar. Tot de telefoon ging”
  PREMIUM

  Ziekenhuis zet procedure voor draagmoe­der­schap plots stop, ouders in spe blijven met vragen zitten: "Alles was klaar. Tot de telefoon ging”

  In een cryoruimte in een Brugs ziekenhuis liggen zeven gezonde, ingevroren embryo’s te wachten op een draagmoeder. Die draagmoeder ís er. Wensmoeder, wensvader: iedereen is klaar, alles in gereedheid gebracht. Maar in volle lopende procedure heeft AZ Sint-Jan de behandeling nu stopgezet. Voor de wensmoeder, die geen kinderen kan baren als gevolg van een medische blunder: een mokerslag.
 2. Vier koppels met onvervulde kinderwens getuigen: “’Zoek een ander’, zei ik hem. ‘Iemand die je wél kinderen kan geven’”
  PREMIUM

  Vier koppels met onvervulde kinderwens getuigen: “’Zoek een ander’, zei ik hem. ‘Iemand die je wél kinderen kan geven’”

  Het is vaak een verborgen verdriet, bij één Vlaming op de zeven. Een kinderwens die niet vervuld werd, of niet zo snel als verhoopt. Het kan leiden tot angst, eenzaamheid, problemen in de relatie. Daarom is méér aandacht nodig voor psychische hulp, vindt de vzw Kinderwens Expertisenetwerk. Samen met een aantal BV’s zoals Roos Van Acker zetten zij het thema deze week op de agenda. “Niet alle trajecten leiden naar een kind. Dat verdriet moet bespreekbaar zijn.”