Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images/Westend61

Vooruit maakt prioriteit van legalisering draagmoederschap

Het wetsvoorstel van Vooruit dat een vorm van draagmoederschap legaliseert, krijgt prioriteit in de Kamer. Een strikte medische en juridische omkadering beschermt zowel de draagmoeder als de wensouders. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

 1. Wensvader emotioneel na maandenlange strijd om zoon: “De draagmoeder heeft mijn kind ontvoerd en aan een andere man gegeven”
  PREMIUM
  Tielt-Winge

  Wensvader emotioneel na maandenlan­ge strijd om zoon: “De draagmoe­der heeft mijn kind ontvoerd en aan een andere man gegeven”

  “Ik ben zwart op wit de biologische papa, maar toch wil niemand zijn mouwen omhoog trekken.” Wensvader Ben L. (25) vecht al maanden om zijn zoon, nadat die door de draagmoeder aan een andere man werd beloofd. En die man wil het kindje van negen maanden niet meer afstaan. Ben stapte naar de rechtbank, maar omdat er in ons land geen wettelijk kader bestaat rond draagmoederschap, werd het een werk van lange adem.
 2. Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfondsen terug?
  Spaargids.be

  Aantal personen met burn-out of depressie stijgt met meer dan 39 procent: wat betalen ziekenfond­sen terug?

  Het aantal personen met een burn-out of depressie stijgt fors. In zijn recentste cijfers noteerde het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) een toename met meer dan 39 procent. De mutualiteiten schenken via hun aanvullende verzekering aandacht aan de geestelijke gezondheid van hun leden. Maar in welke mate verschillen hun terugbetalingen? Spaargids.be zocht het uit.
 1. Vier koppels met onvervulde kinderwens getuigen: “’Zoek een ander’, zei ik hem. ‘Iemand die je wél kinderen kan geven’”
  PREMIUM

  Vier koppels met onvervulde kinderwens getuigen: “’Zoek een ander’, zei ik hem. ‘Iemand die je wél kinderen kan geven’”

  Het is vaak een verborgen verdriet, bij één Vlaming op de zeven. Een kinderwens die niet vervuld werd, of niet zo snel als verhoopt. Het kan leiden tot angst, eenzaamheid, problemen in de relatie. Daarom is méér aandacht nodig voor psychische hulp, vindt de vzw Kinderwens Expertisenetwerk. Samen met een aantal BV’s zoals Roos Van Acker zetten zij het thema deze week op de agenda. “Niet alle trajecten leiden naar een kind. Dat verdriet moet bespreekbaar zijn.”
 2. Papa’s van baby Warre boos op stad Deinze: “Als Gentenaar hadden we met hem niet drie maanden vastgezeten in de VS”
  PREMIUM
  Deinze

  Papa’s van baby Warre boos op stad Deinze: “Als Gentenaar hadden we met hem niet drie maanden vastgeze­ten in de VS”

  Drie maanden zaten Bart Vandekerckhove (32) en zijn man Olivier (29) vast in de Verenigde Staten met hun pasgeboren zoon Warre, die daar ter wereld kwam via een draagmoeder. De stad Deinze wilde Warre geen Belgisch paspoort uitreiken zonder tussenkomst van een familierechtbank. Nu hoorde het koppel in de Gentse familierechtbank dat de Arteveldestad zo’n paspoort wel meteen had uitgereikt. “Als Gentenaar hadden we dus niet drie maanden vastgezeten”, hekelt Bart, gemeenteraadslid voor Open Deinze. Hij stapt uit de partij.