"De Vlaamse regering moet onmiddellijk een crisismanager aanstellen om die frauduleuze praktijken aan banden te leggen", zegt Hannes Anaf (Vooruit).
Volledig scherm
"De Vlaamse regering moet onmiddellijk een crisismanager aanstellen om die frauduleuze praktijken aan banden te leggen", zegt Hannes Anaf (Vooruit). © Orpea/Belga

Vooruit eist crisismanager voor commerciële woonzorgcentra: “Bewoners betalen 2.400 tot 3.200 euro meer”

Vooruit eist dat de Vlaamse regering onmiddellijk een crisismanager aanstelt voor commerciële woonzorgcentra. Ondanks het winstverbod op zorg sluizen drie grote commerciële spelers in de woonzorgsector jaarlijks tientallen miljoenen euro’s winst op zorg door naar buitenlandse holdings, hekelen de socialisten.

114 reacties

  • Gino Denil

    1 maand geleden
    Conservatieven vinden dat de staat er zich niet mee moet moeien en het de taak van de kinderen is. Desnoods eten ze eerst hun huis op voor ze wat hulp krijgen. Liberalen vinden dan weer dat het geprivatiseerd moet worden. Dan kost het de overheid niets en kan er aan zorg en armoede ook verdiend worden. En wat zit er nu al meerdere regeerperiodes in de Vlaamse regering. Liberalen en conservatieven. Wat had de Vlaamse kiezer verwacht dan.
  • Guido Allegaert

    1 maand geleden
    Na verbod op winst moet er ook een verbod komen op het doorsluizen van winst naar buitenlandse holding die hier achter zitten. Voer een dermate hoge belasting in en investeer met die inkomsten hieruit in een waardige ouderenzorg. Het kan toch niet moeilijk zijn om de werkelijke kosten voor privaat wzc te berekenen.
  • Vos Francis

    1 maand geleden
    Wooncentra horen niet thuis in de commerciële sfeer. Dat is gelijk aan diefstal bij ouderen.
  • jos De Decker

    1 maand geleden
    Alles wat van openbaar nut is zoals zorginstellingen zouden in handen van de overheid moeten blijven. Zie waar privatisering ons toe leidt.
  • cor vermonden

    1 maand geleden
    Gewoon werkvolk geraakt niet meer in een rusthuis.
  1. Rusthuisfacturen en levensduurte dwingen kinderen hun bejaarde ouders in huis te nemen: “687 euro per maand opleggen, welk gezin kan dat?”
    PREMIUM

    Rusthuis­fac­tu­ren en levensduur­te dwingen kinderen hun bejaarde ouders in huis te nemen: “687 euro per maand opleggen, welk gezin kan dat?”

    Het gemiddelde pensioen in de privé? 1.462 euro bruto per maand. De gemiddelde prijs van een eenpersoonskamer in een woonzorgcentrum? 2.096 euro, zonder supplementen. Een blinde ziet het probleem. Twee gewone gezinnen vertellen u pijnlijk eerlijk wat het is om hun zorgbehoevende bompa Freddy (76) en mamy Olga (86) in huis te nemen, uit liefde én van moetens. “‘Pap, eet uw bord leeg! Drink uw glas leeg.’ Zeg dat maar ‘s tegen je volwassen vader.”
  2. Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaarder: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is
    Mijntelco

    Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaar­der: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is

    Elke woning heeft tegenwoordig een eigen draadloos wifinetwerk, waarmee de meeste apparaten verbonden zijn. Logisch ook, want het scheelt heel wat gedoe met kabels, waardoor je met je apparaat kan gaan en staan waar je wil. Maar dat hoeft niet noodzakelijk met élk apparaat mogelijk te zijn. Bovendien biedt een verbinding via de klassieke ethernetkabel ook enkele voordelen. Mijntelco.be overloopt ze.
  1. Kan ‘omgekeerd woonkrediet’ helpen om rusthuisfactuur te blijven betalen? “Huiseigenaars met inkomen onder 2.000 euro kunnen zo uit armoedecijfers verdwijnen”
    PREMIUM

    Kan ‘omgekeerd woonkre­diet’ helpen om rusthuis­fac­tuur te blijven betalen? “Huiseige­naars met inkomen onder 2.000 euro kunnen zo uit armoedecij­fers verdwijnen”

    Is het ‘omgekeerd woonkrediet’ dé oplossing voor wie zich verslikt in de hoge facturen voor een kamer in een woonzorgcentrum? “Het is alleszins een verkeerd idee dat je pensioen de kosten volledig moet dekken”, zegt Johan Staes, CEO van het Vlaams Zorgnetwerk, die het systeem opnieuw op tafel legt. Wat is zo’n omgekeerd woonkrediet? Hoe kan het mijn pensioen verhogen? En welke voorwaarden zijn eraan verbonden?