Vooruit: “Diependaele heeft veel geld, maar wat doet hij voor sociale woningbouw? Niets”
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) beschikte in 2021 over een budget van 1,77 miljard euro voor sociale woningbouw. Tegen het einde van het jaar schoot daar nog 1,10 miljard euro van over. Dat stelt Vlaams parlementslid Maxim Veys van oppositiepartij Vooruit aan de kaak in zijn reactie op de nieuwe toename van het aantal kandidaat-huurders op de wachtlijst voor een sociale woning. “Deze minister heeft veel geld, maar wat doet hij? Niets”, zegt Veys.
In 2021 stonden 182.436 kandidaat-huurders op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat zijn er meer dan de 169.000 van het jaar voordien. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wijst erop dat de inkomensvoorwaarden minder streng zijn geworden en dat de stijging afvlakt.
Veys is echter niet overtuigd en zegt dat de minister veel geld laat liggen. “En dat terwijl de wachtlijst voor sociale woningen een recordhoogte bereikt. Diependaele laat het grote potentieel aan sociale woningen liggen, waardoor de wachtlijst verder groeit. Zo bespaart hij snoeihard op wie het meest kwetsbaar is. Dat is ronduit beschamend.”
“Goede leerlingen worden gestraft”
Veys zegt dat er onder Diependaele verschillende beleidsmaatregelen genomen zijn die de sociale woningbouw vertragen. “De minister legde een energievretende hervorming op aan de huisvestingsmaatschappijen en legde zo de sociale woningbouw volledig lam. Vervolgens beperkte hij de gemeenten die goed aan het bouwen waren tot maximaal 15 procent sociale woningen. De goede leerlingen worden zo gestraft.”
Ook voor de beslissing om een deel van de grote geldoverschotten door te sluizen naar de privé om er tijdelijke sociale woningen mee te bouwen, is Veys kritisch. “Op lange termijn schieten we daar niets mee op.”
“Verantwoordelijkheid regering-Jambon is verpletterend”
Ook Jeremie Vaneeckhout, de covoorzitter van Groen, reageert verbolgen. “De wachtlijst voor een sociale woning neemt hallucinante proporties aan”, zegt hij. “De situatie verbetert niet onder de regering-Jambon, maar verergert net. De verantwoordelijkheid van de regering naar al deze mensen is verpletterend.”
Volgens Vaneeckhout maakt de regering geen werk van een kerntaak. “Mensen zijn wanhopig, maar de minister houdt zich alleen bezig met fusies van sociale huisvestingsmaatschappijen in plaats van met het bouwen van woningen. De feiten tonen dat zijn prioriteiten volledig verkeerd liggen.”
Alarmbellen
Vaneeckhout herhaalt ook de kritiek dat de regering “budgetten voor sociale woningen doorsluist naar de privésector”. “Vorige week nog bevestigde de regering trots dat ze een half miljard euro zou overhevelen naar projectontwikkelaars. Budget dat eigenlijk voorzien was voor de bouw van sociale woningen, maar dat minister Diependaele ‘over’ had.”
“Minister Diependaele beweert keer op keer dat hij zijn geld niet geïnvesteerd krijgt in sociale woningen, maar intussen gaat de wachtlijst volledig in het rood. Dat krijg je mij en alle Vlamingen die wachten op een woning niet uitgelegd”, stelt Vaneeckhout. “Deze nieuwe cijfers tonen bovendien aan dat die groep groter wordt. Dat zou alle alarmbellen moeten doen afgaan. Maar de regering-Jambon hoort helaas liever de roep van projectontwikkelaars dan van de Vlaming die het water aan de lippen heeft staan en wacht op een thuis.”
“Werk met tijdelijke huurcontracten”
Open Vld pleit voor een nieuw sociaal woonbeleid dat werken aanmoedigt, mensen sneller helpt en met tijdelijke huurcontracten werkt. “In 2017 werd dit systeem voor het eerst ingevoerd, maar de eerste negenjarige contracten eindigen pas in 2026. Meer doorstroming is echt nodig”, argumenteert parlementslid Mercedes Van Volcem.
Sociale woningen zouden toegewezen moeten worden aan mensen die het echt nodig hebben, zoals zieken en mensen met een laag pensioen. “Wie gezond is en kan werken, zou op die manier enkel tijdelijk een sociale woning kunnen bekomen na een tegenslag.”
“Vertekend beeld”
Wie door omstandigheden op de private woningmarkt geen huis of appartement vindt, kan in Vlaanderen een beroep doen op een sociale woning. De kandidaat-huurder moet zich hiervoor aanmelden bij een sociale huisvester. "In 2016 bedroeg de stijging van het aantal wachtenden nog 18 procent, in 2018 ging het over 14 procent, in 2020 over 10 procent en in 2021 nog over 8 procent”, verdedigt Diependaele zich.
Nog volgens de minister gebeurde er uitzonderlijk twee jaar geen actualisatie van de lijst. Die actualisatie gaat gepaard met schrappingen van kandidaat-huurders en het bijwerken van de gegevens, waardoor fouten in rijksregisternummer en/of naam en geboortedatum eruit gefilterd worden. "Nu de actualisatie uitzonderlijk twee jaar op rij niet gebeurd is wegens de coronapandemie krijg je een vertekend beeld", zegt Diependaele.
“10 procent meer toewijzingen”
Hij voegt er nog aan toe dat er een hoog aantal toewijzingen gebeurt. "In 2021 werd er aan 11.277 kandidaat-huurders een sociale woning toegewezen. Dat betekent 10 procent meer toewijzingen dan in 2020. Van die toewijzingen gebeurde er een kwart na een wachttijd van minder dan een of twee jaar. De gemiddelde wachttijd bedraagt nu 3 jaar en 10 maanden."
2021 was een recordjaar voor huurpremies. Eind 2021 ontvingen 15.924 kandidaat-huurders een som, tegenover 13.522 in 2020. Het gemiddelde bedrag was maandelijks 180 euro.
Ook het aantal rechthebbenden op een huursubsidie nam in 2021 toe. Er waren 24.656 unieke rechthebbenden die minstens voor één maand de tegemoetkoming ontvingen tegenover 23.388 het jaar voordien. In totaal werd voor meer dan 88,25 miljoen euro aan premies en subsidies uitgekeerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
Achterstand bij sociale woningen loopt nog op: 170.000 Vlaamse gezinnen wachten op huisvesting
Het gaat nog trager vooruit met de bouw en renovatie van sociale woningen dan vorig jaar. Dat schrijft De Morgen maandag met cijfers van het kabinet van bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA). "Er is geld, maar hij krijgt het niet omgezet in stenen", zegt de oppositie. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
-
Proefballon Conner Rousseau: “Waarom verlagen we leerplicht niet naar 16 jaar?”
Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, wil nadenken over het verlagen van de leerplicht van 18 naar 16 jaar. Dat zegt hij zaterdag in een interview met ‘Het Nieuwsblad’. -
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
Lokeren
Vooruit voert actie tegen Vlaams woonbeleid: “Overheid moet ingrijpen op woningmarkt”
Vooruit klaagt met haar allereerste ‘Woonactie’ in verschillende Vlaamse gemeenten de problemen op de woningmarkt aan. Ook in Lokeren werd er actie gevoerd. -
PREMIUM2
COLUMN. “Wachtlijsten, gebrek aan medicijnen, tekort aan personeel... Elke dag zijn er zorgelijke signalen als het over onze gezondheid gaat”
Elke zaterdag blikt onze columniste terug op de week. Het tekort aan sommige medicijnen in ons land, is het zoveelste signaal van een geneeskunde onder druk. Wachtlijsten in de psychiatrie, kortere opnames in het ziekenhuis, fusies, zorgpersoneel dat men tot in India zoekt... Als patiënt weinig geruststellend. “Je voelt je soms een hete aardappel die continu doorgeschoven wordt.”