Viroloog Marc Van Ranst trekt aan de alarmbel.
Volledig scherm
Viroloog Marc Van Ranst trekt aan de alarmbel. © Gregory Van Gansen / Photo News

Voor het eerst in België staal met Zuid-Afrikaanse variant gevonden, ook 8 nieuwe gevallen met Britse variant: “Je wil de controle niet kwijtspelen op deze manier”

In België is woensdag voor de eerste keer een staal met de Zuid-Afrikaanse coronavariant (B.1.351) gevonden. Tegelijkertijd zijn er ook 8 nieuwe gevallen van de Britse variant (B1.1.7) van het coronavirus vastgesteld. Dat meldt viroloog Marc Van Ranst. “De Britse variant is duidelijk aan een opmars bezig in ons land”, waarschuwt hij.

71 reacties

 • Cecarine De Smet

  2 weken geleden
  Als deze persoon eerlijk is en zich meld dat hij met deze persoon contact heeft gehad dan zou dit veel helpen. Maar ja dan moet hij wel eerlijk zijn....
 • FRANÇOIS GORIS

  2 weken geleden
  Waarom de grenzen niet dicht,de bewijzen zijn, er elke keer het verlof geweest is en er een hoop mensen op reis geweest zijn gaan de besmettingen gewoon terug de hoogte in dat zegt toch genoeg zeker.
 • Patrick Desmet

  2 weken geleden
  En dan nog te zwijgen over de vaccinaties. Blijkbaar staat er niemand stil bij het feit, dat je twee vaccinaties moet krijgen met een tussenpoos van 2 weken. Anders ben je niet beschermd. Daar hebben ze bij de planning waarschijnlijk nog niet aan gedacht.
 • dwight de rijcke

  2 weken geleden
  Van elk land een variant en zo kan de lockdown blijven duren.
 • Wilfried Dekeyser

  2 weken geleden
  Als de vorilogen toch zo zeker zijn van al die virussen waarom pakken jullie het land niet over en de regering aan de kant zetten
 1. Vlaamse regering koopt voor meer dan 4 miljoen euro aan materiaal voor vaccinatiecentra
  11

  Vlaamse regering koopt voor meer dan 4 miljoen euro aan materiaal voor vaccinatie­cen­tra

  Vlaanderen gaat voor meer dan 4 miljoen euro medisch materiaal kopen zodat de vaccinatiecentra op tijd kunnen starten met vaccineren. Dat melden Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dinsdag. Door de snelle ontwikkeling van de vaccins, zal Vlaanderen geen aanspraak kunnen maken op de Europese procedure voor de tijdige aankoop van het extra materiaal, zeggen beide ministers in een mededeling.
 2. Experts willen grenzen opnieuw dicht. Kan dat zomaar? En wat met reizen die al geboekt zijn?
  PREMIUM

  Experts willen grenzen opnieuw dicht. Kan dat zomaar? En wat met reizen die al geboekt zijn?

  Onze beste bescherming tegen de Britse variant? De grenzen sluiten. Biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/UHasselt) stelt voor om zo’n maatregel te overwegen. “Vanuit epidemiologisch standpunt is het een zinvolle maatregel, vind ik persoonlijk. We kopen tijd voor de vaccinaties”. Viroloog Steven van Gucht sluit zich bij die oproep aan. “Een verbod op niet-essentiële reizen zou misschien duidelijker zijn. Een uitzondering voor professionele reizen kan dan weer wel.” Maar kunnen de grenzen zomaar dicht? En wat zijn daarvan de gevolgen? 12 vragen beantwoord.
 3. Nu nog besmettelijkere virusmutaties de overhand dreigen te nemen: hoe groot is draagvlak voor nieuwe, harde lockdown in Vlaanderen?
  PREMIUM
  50

  Nu nog besmette­lij­ke­re virusmuta­ties de overhand dreigen te nemen: hoe groot is draagvlak voor nieuwe, harde lockdown in Vlaanderen?

  “Trek even snoeihard aan de noodrem - de kort pijn -, om daarna allemaal sneller naar het ‘normale leven terug te kunnen.” Nu nog besmettelijkere virusmutaties de overhand dreigen te nemen, lijkt de nieuwe, strengere lockdown waar onder meer de horeca en eventsector om vragen er vroeg of laat te komen. Hoe denken werkgevers, winkeliers, het onderwijs, verhuurders van vakantielogies en jeugdverenigingen hierover? Bestaat er een draagvlak voor een nieuwe, harde lockdown zoals in maart in Vlaanderen?
 1. David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning
  Play

  David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning

 2. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"