Voor het eerst in België staal met Zuid-Afrikaanse variant gevonden, ook 8 nieuwe gevallen met Britse variant: “Je wil de controle niet kwijtspelen op deze manier”
In België is woensdag voor de eerste keer een staal met de Zuid-Afrikaanse coronavariant (B.1.351) gevonden. Tegelijkertijd zijn er ook 8 nieuwe gevallen van de Britse variant (B1.1.7) van het coronavirus vastgesteld. Dat meldt viroloog Marc Van Ranst. “De Britse variant is duidelijk aan een opmars bezig in ons land”, waarschuwt hij.
Delen per e-mail
De persoon bij wie de Zuid-Afrikaanse coronavariant is vastgesteld, is een patiënt uit West-Vlaanderen, meldt de viroloog. De persoon is overleden.
Geen reisgeschiedenis
Het gaat om een patiënt op leeftijd, zonder reisgeschiedenis. Dat betekent dus dat er nog zeker iemand in ons land besmet is met de Zuid-Afrikaanse variant. “Hij zal dit virus hebben opgelopen door iemand anders, die wel op reis is geweest”, legt Van Ranst uit aan HLN LIVE. “Dan zit je dus ten minste aan de tweede generatie qua overdacht en dan kan je geen link meer vinden met het land van herkomst.”
Voorlopig zijn er nog geen andere gevallen van die coronavariant in ons land bekend. De contacten van de patiënt worden nu in kaart gebracht.
Verdachte gevallen
Er waren eerder al verdachte gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant gemeld, maar telkens bleek dat toch niet het geval, voegt Piet Maes, assistent-professor virologie aan de KU Leuven nog toe aan Belga. Zo bleken vier reizigers die teruggekeerd waren uit Zuid-Afrika en die ziektesymptomen hadden, niet besmet met de gevreesde variant.
Besmettelijker
De nieuwe virusvariant, die in december door Zuid-Afrikaanse wetenschappers werd ontdekt, brengt wereldwijde bezorgdheid teweeg. De variant zou, net als de Britse variant, besmettelijker zijn dan andere coronavarianten maar lijkt niet meer gezondheidsschade aan te richten.
Sinds eind 2020 groeit het aantal gevallen met de Britse variant, net als in andere landen. De variant duikt op bij mensen met een reisgeschiedenis, maar ook bij mensen zonder, en begint dus in ons land te circuleren
Als de varianten besmettelijker zijn en zich dus gemakkelijker verspreiden, kan dit ook betekenen dat het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames voorlopig hoog blijft. Volgens de eerste onderzoeken werken de ontwikkelde coronavaccins wel tegen de twee mutaties. Hoe dan ook is dit niet iets dat je in je land wil hebben, beklemtoont Van Ranst. “Dit is één van de varianten waarvan men zegt dat het meer overdraagbaar is. Het gewone virus dat we hier kennen is al overdraagbaar genoeg. Je wil daar geen schepje bovenop doen, zoals bij de Britse variant.”
8 nieuwe gevallen van Britse variant
Van die variant werden woensdag nog 8 nieuwe gevallen ontdekt, laat Van Ranst weten. Ze werden ontdekt door de laboratoria van de KU Leuven (6), UGent (1) en ULiège (1), vult microbioloog Emmanuel André aan op Twitter.
“De Britse variant is duidelijk aan een opmars bezig in ons land”, zegt Van Ranst aan VRT NWS. “Sinds eind 2020 groeit het aantal gevallen, net als in andere landen. De variant duikt op bij mensen met een reisgeschiedenis, maar ook bij mensen zonder, en begint dus in ons land te circuleren.”
Verschillende bevestigde gevallen van de Britse variant komen uit Limburg. In het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden zijn de voorbije dagen besmettingen met Covid-19 vastgesteld op drie afdelingen, zowel bij patiënten als bij personeel. Mogelijk zou er een besmetting zijn met de besmettelijke Britse variant, maar op de resultaten van het labo-onderzoek is het nog wachten. Van Ranst kan nog niet bevestigen dat de variant in dat ziekenhuis is ontdekt.
Grenzen dicht?
Viroloog Steven Van Gucht benadrukte eerder op de dag aan Belga dat het moeilijk is om de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten buiten te houden, zolang reizen niet verboden is. Moeten de grenzen dicht?
“Het baart iedereen zorgen wanneer varianten beginnen te circuleren, zeker wanneer men denkt dat die meer besmettelijk zijn”, stelt Van Ranst bij VRT NWS. “Dat is niet onverwacht, maar de mogelijkheden die we momenteel hebben om ze buiten te houden, zijn ontoereikend. We moeten het in elk geval proberen. Dit is nog maar het begin, de Britse variant is nog niet dominant.”
De viroloog schaart zich net als Van Gucht achter de oproep van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om reizigers die minder dan 48 uur in het Verenigd Koninkrijk of Ierland zijn geweest ook een verplichte test en quarantaine op te leggen. “Er is in elk geval een strengere controle nodig, als je niet wil dweilen met de kraan open. We hebben nu binnen Europa een redelijke controle over het virus. Je wil dat niet kwijtspelen op deze manier.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Herman Goossens trekt voorafgaand aan Overlegcomité aan alarmbel: "Derde golf dreigt, we hebben nog altijd niet door wat er aan het gebeuren is”
Herman Goossens (UAntwerpen) waarschuwt op Twitter voor een zorgwekkende toename van het aantal besmettingen met de Britse variant. “We hebben nog steeds niet door wat er aan het gebeuren is: als we niet snel ingrijpen, dreigt een nieuwe pandemie met deze Britse variant”, vertelt de professor microbiologie. Hij roept daarom nogmaals op om de maatregelen strikt op te volgen. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
-
Gent Stad Gent schrapt ‘Koning Leopold II-laan’ en betaalt bewoners voor hun adreswijziging
Zeven maanden nadat het stadsbestuur het standbeeld van Koning Leopold II liet verwijderen uit het Zuidpark, is beslist om ook de naam Koning Leopold II-laan te schrappen. Dat is één van de 30 adviezen van de werkgroep dekolonisering waar de stad onmiddellijk op ingaat. De bewoners van die laan krijgen een compensatie voor de administratieve rompslomp die bij de naamswijziging komt kijken. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Doe de priktest: wanneer kom jij aan de beurt voor het coronavaccin?
-
PREMIUM
Experts willen grenzen opnieuw dicht. Kan dat zomaar? En wat met reizen die al geboekt zijn?
Onze beste bescherming tegen de Britse variant? De grenzen sluiten. Biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/UHasselt) stelt voor om zo’n maatregel te overwegen. “Vanuit epidemiologisch standpunt is het een zinvolle maatregel, vind ik persoonlijk. We kopen tijd voor de vaccinaties”. Viroloog Steven van Gucht sluit zich bij die oproep aan. “Een verbod op niet-essentiële reizen zou misschien duidelijker zijn. Een uitzondering voor professionele reizen kan dan weer wel.” Maar kunnen de grenzen zomaar dicht? En wat zijn daarvan de gevolgen? 12 vragen beantwoord.
71 reacties
Cecarine De Smet
FRANÇOIS GORIS
Patrick Desmet
dwight de rijcke
Wilfried Dekeyser