Dirk Van der Maelen (sp.a)
Volledig scherm
Dirk Van der Maelen (sp.a) © vrt

"Voor 900 jobs laat u 130 mensen afknallen in Parijs"

Saoedi-ArabiëMinister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) onderhandelt momenteel over een belastingverdrag met Saoedi-Arabië. In 'Villa Politica' stelde N-VA-Kamerlid Peter De Roover daar niet op voorhand tegen te zijn. Maar sp.a'er Dirk Van der Maelen is verontwaardigd. "Die petrodollars worden gebruikt om haat te zaaien in de hoofden van jonge mensen hier."

 1. Chemiebedrijf 3M geeft schoorvoetend PFOS-emissies via lucht toe
  12

  Chemiebe­drijf 3M geeft schoorvoe­tend PFOS-emis­sies via lucht toe

  De chemische stof PFOS is bij 3M in Zwijndrecht in het verleden ook via de lucht uitgestoten. Dat heeft het bedrijf na lang aarzelen toegegeven tijdens de Vlaamse parlementaire onderzoekscommissie PFOS/PFAS. Nadat een voormalig werknemer die verklaring had afgelegd, bevestigde ook vicevoorzitter Rebecca Teeters voor het eerst dat er “onder andere” via de lucht emissies waren. Meer nog, volgens de huidige EHS-manager (environment, health & safety) van het bedrijf werden ook overheidsdiensten als OVAM en Vito daarvan op de hoogte gebracht.
 2. Onrust rond Saoedische vergassingsfabriek in Antwerpen: straks 3 keer zo groot?
  afvalverwerking

  Onrust rond Saoedische vergas­sings­fa­briek in Antwerpen: straks 3 keer zo groot?

  De Bond Beter Leefmilieu (BBL) is ongerust over de plannen van het Saoedische Energy Recovery Systems (ERS) om in het Antwerpse havengebied een duurzame mega-afvalverwerkingsfabriek neer te poten. Uit documenten die BBL opvroeg bij de haven, zou blijken dat de fabriek op termijn een pak meer afval zal vergassen dan tot nu toe was gecommuniceerd, en er bovendien onduidelijkheid bestaat over de aard van het afval. Havenschepen Marc Van Peel betreurt dat de BBL twijfels over het project zaait "op basis van fragmentaire informatie". Hij zegt dat er "open en transparant" zal gecommuniceerd worden als alle noodzakelijke onderzoeken zijn afgerond.