37,2% van de voltijdse werknemers acht het waarschijnlijk dat ze in een vierdaagse werkweek aan de slag zou gaan als de mogelijkheid bestaat.
Volledig scherm
PREMIUM
37,2% van de voltijdse werknemers acht het waarschijnlijk dat ze in een vierdaagse werkweek aan de slag zou gaan als de mogelijkheid bestaat. © Shutterstock / bbernard

Voltijds werken in 4 dagen populair, maar onderzoekers waarschuwen: "Voordelen zijn nog niet bewezen”

40% van de Vlaamse werknemers verwacht dat een werkweek waarbij hetzelfde aantal uren wordt gespreid over vier in plaats van vijf dagen, voor een betere werk-privébalans zorgt. Dat blijkt uit een bevraging door het onderzoeksteam van de Gentse arbeidseconoom Stijn Baert.

98 reacties

 • Gregory Vanderheyden

  3 maanden geleden
  En wij vrachtwagenchauffeurs, werken tussen de 50 en de 70u per week (12u/dag). Hebben maar 20 dagen verlof maar werken wel 50% meer dan de gemiddelde werknemer. Als wij in een 4 dagen week zouden kunnen werken hebben wij nog een week van 48u. Dus ik ben voorstander voor de 4 dagenweek. Meer rust voor een beter sociaal leven. Enkele werklozen motiveren om in de transportsector aan het werk te gaan zou al een stap in de goede richting zijn. Dit is een win win voor iedereen.
 • Pierre Vaneylen

  3 maanden geleden
  Begin met de 40 u week terug in te voeren , voor alle jobs die door de staat betaald worden. Overal klagen ze van te weinig mensen en middelen. Dit zou al een groot stuk van de problemen oplossen en de werkdruk sterk verminderen.
 • Dany van landegem

  3 maanden geleden
  werk soms dagen 9,5 uren na elkaar. is toch een lange werkdag. liever 8 uren. beter voor familiaal leven en gezondheid.
 • Gaston Batsleer

  3 maanden geleden
  Het zou al een stuk in de goede richting zijn als iedereen 8h werkt per dag en niet zomaar 8h aanwezig is op zijn werkplek. Want na 8h elke minuut geconcentreerd zijn, is je pijp uit, zij het fysieke dan wel mentale job. Meer uur werken per dag is nadelig voor de productiviteit. Is al jaren onderzocht en bewezen.
 • Bob van der Valk

  3 maanden geleden
  Ik heb lang geleden in bedrijf gewerkt dat 1 op 2 vrijdagen vrij maakte door elke dag iets langer te werken. Een experiment. Leuk die lange weekends maar ook grote problemen! Wat doe je in een fabriek wanneer de magazijnier er niet is of de productiebaas, de kwaliteitsmanager, de hoofdinkoper, de salesmanager. Elke vrijdag was het dus behelpen. Wat ga je doen als mensen er elke vrijdag of andere dag niet zijn? Gaat de tandarts zelf de telefoon opnemen?
 1. Koning Filip uit bezorgdheid om toenemende corruptie en drugscriminaliteit

  Koning Filip uit bezorgd­heid om toenemende corruptie en drugscrimi­na­li­teit

  Na een onderbreking van twee jaar door de coronapandemie, heeft koning Filip vanochtend in het Koninklijk Paleis zijn jaarlijkse toespraak gehouden aan de overheden van het land. In zijn speech onderlijnde hij onder meer de uitdagingen van de Belgische justitie en de toenemende drugscriminaliteit in ons land. “We moeten de oorzaken van verslaving aanpakken, meer investeren in preventie – en de jongeren beschermen tegen de valse beloften die hen door het nemen van drugs worden voorgespiegeld.”