Volgens viroloog Steven Van Gucht zijn de Chinese vaccins minder effectief.
Volledig scherm
PREMIUM
Volgens viroloog Steven Van Gucht zijn de Chinese vaccins minder effectief. © AFP & VTM

Volgens Chinese studie ontsnapt corona opnieuw aan vaccin, klopt dat? Heeft een boosterprik nog wel zin dan?

Chinese wetenschappers luiden de alarmbel. De opkomst van tal van nieuwe coronavarianten maakt volgens hen ons immuunsysteem opnieuw kwetsbaar. Want, dat zou door vaccinatie en eerdere infecties vooral reageren op de oorspronkelijke Wuhan-variant. Een meer ziekmakende variant zou een kwestie van tijd zijn. Doemdenken of zetten we ons al maar beter schrap voor de winter? Viroloog Steven Van Gucht geeft antwoord.

46 reacties

 • Lilianne van neylen

  2 maanden geleden
  En dan te lezen in de krant dat nieuwe prikken die tot nu toe gezet zijn in dit land geen bescherming bieden tegen de BA 5 variant! Laat nu net dat de meest voorkomende zijn momenteel. Pas vanaf “begin” oktober zou die variant ook in het vaccin zitten. Moeten dan de reeds geprikten alweer opnieuw of doet het er niet toe?! Moeilijk te volgen, laat staan begrijpen!
 • Jeannette Gryspeert

  2 maanden geleden
  Het zal ieder jaar terugkomen ,en ieder moet voor zichzelf uitmaken of hij het wil ,wij hebben onze 4de prik net gehad,en binnen een 4 weken onze griepprik ,wij voelen ons er goed bij.
 • Albert de Lovendeghem

  2 maanden geleden
  Uit de reacties blijkt dat de grote groep van +50 jarigen heel positief staat tegenover de nieuwe booster. Logisch die generaties willen zichzelf én anderen beschermen uit verantwoordelijkheidszin. Ze begrijpen dat ernstig ziek zijn niet opweegt tegen een gratis prikje. Dat de jongere generatie stoer doet en minder bereid is, kan snel omslaan bij een nieuwe uitbraak. Oorzaak en gevolg heet zoiets.
 • Schuurmans Daniel

  2 maanden geleden
  De reacties op dit soort artikelen in de media geven een beeld alsof de bereidheid tot een volgende vaccinatie toch nog breed gedragen word. Naar gelang een bredere groep en steeds jongere mensen aan de beurd komen zal ook blijken dat de bereidheid gigantische lager zal liggen zelfs indien er een nieuwe covid safe pas zou komen om mensen uit te sluiten.
 • Liz De Vuyst

  2 maanden geleden
  Afgelopen 3 jaar geen 1 keer positief getest. Nooit iets ontsmet en m’n handen ook niet extra gewassen. Ik heb genoeg Bijengif in m’n lijf gehad de afgelopen jaren ( hobby imker ) dus mss had de studie van het Johns Hopkins ziekenhuis gelijk? ( zeer interessant artikel, trouwens ) Bij mij dus geen extra prik. Punt.