Volgend Overlegcomité op 22 december: Jambon wil er pleiten voor heropening cultuur- en evenementensector
Het volgende Overlegcomité zal samenkomen op 22 december. Dat is bevestigd aan onze redactie. Vlaams minister-president Jan Jambon wil er pleiten om de bestaande beperkingen voor de cultuur- en evenementensector opnieuw op te heffen. Dat heeft Jambon vandaag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Orry Van de Wauwer (CD&V), Elisabeth Meuleman (Groen) en Filip Brusselmans (Vlaams Belang).
Even terug naar vorige week woensdag. Toen drong Vlaams minister-president Jan Jambon aan op een vervroegd Overlegcomité en pleitte hij voor een tijdelijke beperking van de recreatieve binnenactiviteiten om op die manier de druk van de vierde coronagolf op de zorgsector te verlichten. Twee dagen later besliste het Overlegcomité om binnenactiveiten met meer dan 200 toeschouwers te verbieden.
Die ingreep botste meteen op forse kritiek vanuit de cultuur- en evenementensector. Maar ook binnen de Vlaamse meerderheid is er kritiek. "Ik ben samen met de cultuursector ontgoocheld", stelde CD&V-parlementslid Orry Van de Wauwer. Volgens hem werd de cultuursector onvoldoende gehoord bij het nemen van de maatregel.
“Generieke beperking”
Van de Wauwer begrijpt ook niet waarom er gewerkt wordt met een "generieke beperking" van 200 mensen. Ook anderen, onder wie Stephanie D'Hose van coalitiepartner Open Vld, betreuren dat er gewerkt wordt met een "arbitrair" cijfer van 200 mensen. Waarom niet meer op maat en in functie van de zaalcapaciteit werken? En waarom wordt er niet gewerkt met de eerder ontwikkelde veiligheidsprotocollen?
Volgens minister-president Jambon is de lat van 200 personen er gekomen op basis van het advies van de GEMS-expertengroep en was dat voor hem "absoluut aanvaardbaar". Werken met de CERM/CIRM-protocollen kan volgens Jambon niet. "We kunnen dat niet volgens de huidige pandemiewet. Die loopt, als ze niet opnieuw verlengd wordt, tot eind januari. We kunnen die deelstatelijke protocollen niet toepassen", aldus Jambon.
Volgens CD&V-parlementslid Orry Van de Wauwer klopt dat niet. “De veiligheidsprotocollen CIRM en CERM zijn perfect mogelijk onder de pandemiewet”, zegt hij in een reactie aan Belga. “In het eerste koninklijk besluit met maatregelen genomen die vallen onder de pandemiewet van 28 oktober 2021 was het toepassen van die veiligheidsprotocollen wel degelijk voorzien. Wel werd op het Overlegcomité op 17 november beslist om de veiligheidsprotocollen niet toe te laten”, legt de CD&V’er uit. Hij pleit ervoor om die protocollen te gebruiken in plaats van de generieke limiet van 200 personen.
Jambon hoopt dat de cultuur- en evenementensector snel opnieuw kunnen openen zonder de huidige beperkingen. "Ik heb vorige week een korte, maar stevige maatregel voorgesteld om de druk op de zorg naar beneden te krijgen. Mijn insteek voor het volgende Overlegcomité zal zijn dat die korte periode achter de rug is en dat de recreatieve sector opnieuw kan opengaan", aldus Jambon.
Bitsig debat
Het debat in de commissie verliep bij momenten behoorlijk bitsig. Vooral tussen coalitiepartners N-VA en CD&V vlogen de verwijten vrolijk over en weer. Dat Orry Van de Wauwer (CD&V) de maatregelen onder vuur nam, kon voor Marius Meremans (N-VA) niet door de beugel. Hij noemt de houding van CD&V “schizofreen”, met name omdat het volgens hem net federaal CD&V-minister Annelies Verlinden is die Vlaanderen opzadelt met “onduidelijke kb’s”. “De shit is altijd voor Vlaanderen”, aldus Meremans. Het antwoord van Van de Wauwer was niet minder scherp: “Ik vind het ironisch dat u mij schizofrenie verwijt na het geflipflop van uw fractie de laatste tijd”.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kazou-kamp in Spanje even geëvacueerd wegens brand op domein
Een Kazou-kamp in het Spaanse Platja d’Aro aan de Costa Brava is zaterdag eventjes geëvacueerd wegens een brand op het domein. Dat bevestigt Kristien Van Mechelen, directeur bij Kazou. De brand kon snel geblust worden, waarna de 48 deelnemers naar hun kampplaats konden terugkeren. De oorzaak van de brand is nog onbekend. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
PREMIUMJabbeke
Pomchi in buggy doodgebeten door stafford tijdens wandeling in Jabbeke: “Mijn mama probeerde nog tevergeefs de hond los te rukken van Lizzy”
-
-
ANTWERP PRIDE
Man in kritieke toestand afgevoerd na overdosis op Antwerp Pride, ook vrouw zwaargewond
-
PREMIUM
Heetste zomerdagen bijna achter de rug? “Volgende week volgt regen. Maar waar en hoeveel is onzeker”
-
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten.
219 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrank Capenberghs
André Degrote
Eugeen Engels
Dirk Van Den Bossche
Marcel Neutgens