Voedselbank in Kortrijk.
Volledig scherm
Voedselbank in Kortrijk. © Henk Deleu

Voedselbanken bezorgd over komende winter: “De situatie is ernstig”

De Voedselbanken zijn bezorgd over de bedeling van etenswaren en andere basisbenodigdheden de komende winter. Door de hamsterwoede in het begin van de corona-uitbraak beschikten warenhuizen over weinig overschotten. Ondertussen is het aantal mensen dat een beroep doet op voedselhulp ook dramatisch gestegen. "We hebben nog nooit zo een toename gekend in een periode van een jaar", zegt Jozef Mottar van de Voedselbanken. "De situatie is uitzonderlijk ernstig."

3 reacties

 • Emi Hergersberg

  11 maanden geleden
  In plaats van pensioenen op te trekken zou men beter onmiddellijk alle prijzen bevriezen om het voor zieken, gepensioneerden en alle mensen met een laag inkomen nog betaalbaar te houden.
 • Julien Cuypers

  11 maanden geleden
  Ik vraag me af op welke basis men toegang krijgt tot een voedselbank? Wie komt daarvoor in aanmerking? Hoe bewijst men dat ze er recht op hebben?
 • Jan Paulussen

  11 maanden geleden
  De vraag is: Is er ook effectief voedsel tekort? Indien ja, dan gaat geld niet helpen, dan moeten we eerder hard aan het werk (bijvoorbeeld in de landbouw, waar nu geen poolse werknemers komen). Geld gaan uitdelen helpt dan niet.
 1. Thibo (20) zag zijn levertransplantatie uitgesteld: “Hierdoor kreeg ik meerdere complicaties van mijn ziekte”
  Play

  Thibo (20) zag zijn levertrans­plan­ta­tie uitgesteld: “Hierdoor kreeg ik meerdere complica­ties van mijn ziekte”

  Thibo Roegiest (20) lijdt aan de chronische leverziekte psc. Vorig jaar zou hij normaal een nieuwe lever krijgen, maar door een tekort aan donoren is de transplantatie uitgesteld. In 2020 zijn er zo in ons land 20 procent minder orgaantransplantaties uitgevoerd dan normaal en dat is ook te wijten aan corona. Langs de ene kant omdat potentiële donoren besmet waren. Maar ook omdat de dokters op intensieve zorg het veel te druk hadden. En ook de lockdown heeft een invloed gehad.