Voedselbank in Kortrijk.
Volledig scherm
Voedselbank in Kortrijk. © Henk Deleu

Voedselbanken bezorgd over komende winter: “De situatie is ernstig”

De Voedselbanken zijn bezorgd over de bedeling van etenswaren en andere basisbenodigdheden de komende winter. Door de hamsterwoede in het begin van de corona-uitbraak beschikten warenhuizen over weinig overschotten. Ondertussen is het aantal mensen dat een beroep doet op voedselhulp ook dramatisch gestegen. "We hebben nog nooit zo een toename gekend in een periode van een jaar", zegt Jozef Mottar van de Voedselbanken. "De situatie is uitzonderlijk ernstig."

 1. Experts reageren opgelucht: “Blij dat men naar de wetenschap heeft geluisterd”

  Experts reageren opgelucht: “Blij dat men naar de wetenschap heeft geluisterd”

  Het Overlegcomité heeft vandaag nieuwe beslissingen genomen over de coronamaatregelen. De winkels mogen vanaf dinsdag weer open, maar in feite wordt er niet versoepeld. Experts reageren tevreden. “Als we deze maatregelen vergelijken met de maatregelen in het buitenland, getuigt dit van gezond verstand en politieke moed”, zo zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UA) in een eerste reactie bij VTM Nieuws.
 2. Vandenbroucke: “Als burgemeesters afstand niet kunnen garanderen, gaan koopzondagen niet door”

  Vandenbrou­c­ke: “Als burgemees­ters afstand niet kunnen garanderen, gaan koopzonda­gen niet door”

  In heel wat Vlaamse steden worden in de maand december koopzondagen georganiseerd. Dat blijkt uit een rondvraag van VTM Nieuws. Winkeliers moeten ervoor zorgen dat shoppers in hun winkels de strenge voorwaarden volgen, maar het zijn de steden en gemeenten die in de winkelstraten alles in goede banen zullen moeten leiden. Minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke was duidelijk in VTM Nieuws: “Er is een heel belangrijke zin in het nieuwe ministeriële besluit dat er aankomt. Als een burgemeester de afstand niet kan garanderen, dan mag hij niet openen.”
 1. Pijnlijk: losgekomen autowiel raakt auto en haalt motorrijder onderuit
  Play

  Pijnlijk: losgekomen autowiel raakt auto en haalt motorrij­der onderuit

 2. Jongeman zet tattoo Boris Johnson op enkel
  Play

  Jongeman zet tattoo Boris Johnson op enkel