Vliegtaks treedt in werking, verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen en gas: dit verandert er allemaal vanaf 1 april
Nieuwe maand, nieuwe regels. Zo treedt de vliegtaks vanaf 1 april in werking en wordt het btw-tarief voor zonnepanelen en gas verlaagd naar 6 procent. Dit verandert er allemaal vanaf vandaag.
Vliegtaks
De “taks op de inscheping van een luchtvaartuig”, beter bekend als de vliegtaks, geldt vanaf 1 april. Voor elke passagier die vanop Belgische bodem vertrekt met een “luchtvaartuig” (passagiersvliegtuig, privévliegtuig, helikopter ...), zal de luchtvaartmaatschappij een belasting moeten betalen.
De taks bedraagt 10 euro per passagier (vanaf 2 jaar) voor korteafstandsvluchten. Dat zijn vluchten naar bestemmingen die in vogelvlucht op maximaal 500 kilometer afstand liggen (gemeten vanaf Brussels Airport). Voor middellangeafstandsvluchten zal de taks 2 euro per passagier bedragen, voor langeafstandsvluchten 4 euro.
De taks zal niet gelden voor bijvoorbeeld transferpassagiers, bij afgeleide vluchten of militaire vluchten, of bij vluchten die op dezelfde luchthaven aankomen als ze vertrokken waren.
Loon van ambtenaren stijgt met 2 procent
De weddes in de openbare sector worden in april met 2 procent verhoogd. Dat is het gevolg van de overschrijding in februari van de spilindex. Het is al de tweede keer dit jaar dat de lonen van de ambtenaren geïndexeerd worden. Dat gebeurde ook al in februari, nadat de spilindex in december overschreden was. Volgens het Planbureau is zelfs een derde overschrijding van de spilindex dit jaar mogelijk. Bij de laatste prognose voorspelde de instelling die in juli.
Dat de spilindex zo vaak overschreden wordt, heeft te maken met de torenhoge inflatie. Die steeg in februari naar 8,04 procent, het hoogste niveau sinds maart 1983. De inflatie wordt gestuwd door de hoge energieprijzen.
Krijg jij voldoende loon? Bereken hier wat je zou kunnen verdienen op Jobat.be
Minimumloon stijgt
Het minimumloon bedraagt vanaf april 1.806,16 euro bruto per maand. Dat is het gevolg van het sociaal akkoord dat vakbonden en werkgevers binnen de Groep van 10 vorig jaar in juni afklopten. Een van de afspraken in dat akkoord was de verhoging van het zogenaamde gewaarborgd gemiddeld mininummaandinkomen (GGMMI) in verschillende fases. De eerste stap is voor april.
Initieel was aangekondigd dat het minimumloon zou stijgen naar 1.702 euro per maand. Maar sindsdien werd het al enkele keren geïndexeerd, zodat het in de praktijk verhoogd wordt naar 1.806,16 euro.
Btw-tarief op gas tijdelijk verlaagd
Vanaf 1 april zal tijdelijk een verlaagd btw-tarief van 6 in plaats van 21 procent gelden op gas. Op de voorschotfacturen zal de korting mogelijk nog niet meteen te zien zijn, maar later verrekend worden. De verlaging geldt zowel op gas als op elektriciteit minstens tot 30 september. De regering nam de maatregel omdat de energieprijzen fors gestegen zijn.
Btw-tarief voor zonnepanelen verlaagd naar 6 procent
Er geldt vanaf april steeds een btw-tarief van 6 procent bij de aankoop en installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Het verlaagde btw-tarief bestaat al voor woningen ouder dan 10 jaar, maar het wordt tot eind december 2023 uitgebreid naar woningen jonger dan 10 jaar, inclusief nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak.
BNP Paribas voert nulrente in voor spaargeld boven 250.000 euro
BNP Paribas Fortis beperkt het toegelaten maximumbedrag op een gereglementeerde spaarrekening tot 250.000 euro. Boven dat bedrag zal geen rente meer worden gegeven. Concreet zullen bedragen boven de 250.000 euro op een spaarrekening ter beschikking worden gesteld op een depositorekening, die een rentevoet van 0 procent kent. BNP Paribas Fortis zal ook geen getrouwheidspremie uitkeren voor het bedrag boven de 250.000 euro dat wordt overgeheveld naar een andere rekening. Bij wijze van vergoeding zal wel een financiële compensatie worden betaald. Daar moet wel 30 procent roerende voorheffing op worden betaald.
Ritje met De Lijn wordt duurder
Het goedkoopste ticket om een enkele rit te maken met De Lijn, wordt vanaf 1 april 25 procent duurder. Het m-ticket gaat van 2 naar 2,5 euro. Het m-ticket in de app van De Lijn krijgt dus dezelfde prijs als het sms-ticket en het traditionele biljet op een kaart. Die laatste twee kosten nu al 2,5 euro, al komt er bij de sms-tickets nog een operatorkost van 0,15 euro bij.
Fonds voor sanering na lekkende stookolietank
Het stookoliefonds Promaz, dat zal instaan voor de sanering van vervuilde gronden door lekkende stookolietanks bij particulieren, is vanaf 1 april volledig operationeel. “Elke eigenaar of eindgebruiker van wie de stookolietank of de leiding ervan een lekprobleem heeft, of heeft gehad, en dat een aantoonbare bodemverontreiniging veroorzaakt(e)”, kan een beroep doen op Promaz, zo staat op de website van het stookoliefonds. Dat zal de betrokkene “ontzorgen en financieel ondersteunen bij de bodemsanering”.
Affiches met gemiddelde brandstofkost
Pomphouders die in hun tankstation drie of meer brandstoftypes aanbieden, moeten een affiche ophangen met de gemiddelde kost per 100 kilometer voor elk brandstoftype. De Europese Unie wil auto’s die rijden op alternatieve brandstoffen een duwtje in de rug geven en consumenten helpen bij de keuze van een wagen. Bij de aankoop van een wagen is niet enkel de prijs van belang, maar ook de kost van de brandstof.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Demir na kritiek Mahdi: "CD&V heeft zelf ziel van Vlaanderen verkocht”
Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) ontkent dat Vooruit en N-VA al afspraken hebben gemaakt voor de regeringsvorming in 2024. Ze countert daarmee de kritiek van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. Die waarschuwde zaterdag op een CD&V-congres voor een samenwerking tussen Vooruit en N-VA, een samenwerking die volgens hem "de ziel van Vlaanderen" op het spel zet. Maar volgens Demir heeft CD&V zelf al de "ziel van Vlaanderen verkocht door in 2019 in de federale regering te stappen zonder een Vlaamse meerderheid". Dat zei de N-VA-politica zondag in ‘De Zevende Dag’. -
Advocaten mogen niet meer onbeperkt pleiten: “Zorgwekkend”
Advocaten mogen niet meer "onbeperkt" pleiten. Rechters mogen hen op voorhand opleggen hoelang ze mogen pleiten. Zo bericht De Standaard vandaag op basis van een arrest van het Hof van Cassatie. -
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
PREMIUM
“Wacht niet tot jaareinde met installatie thuislaadpunt.” Wie niet snel bestelt, riskeert maximaal fiscaal voordeel te mislopen
U wil dit jaar nog elektrisch beginnen rijden? Stel de installatie van een thuislaadpunt dan niet uit. De wachttijd voor particulieren loopt bij sommige installateurs nu al op tot het jaareinde, wat voor hen sowieso al een drukke periode wordt. “Wie nog lang wacht, riskeert dit jaar geen laadstation meer geïnstalleerd te krijgen, en misloopt daarmee ook het grootste fiscale voordeel”, zo waarschuwen federatiekoepel Mobia en EV Belgium. -
PREMIUM
Vanaf 1 april moet je vliegtaks betalen: maar wanneer boek je nu best je reis? En wat is de impact op de prijs?
Tien euro extra voor vluchten korter dan 500 kilometer, twee euro voor andere vluchten binnen Europa en vier euro voor al wat verder is: vanaf 1 april is de vliegtaks een feit. Vliegen wordt dus duurder, maar wat is het effect op de kosten en ons reisgedrag? Pierre Fivet, woordvoerder van de Belgische Vereniging van Reisorganisatoren (ABTO), geeft zijn visie op de nabije toekomst en de gevolgen ervan voor onze reizen en portemonnee. -
Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken
Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te "kijken kijken" en zo elke motorrijder te zien.