Grote Grondvraag
Volledig scherm
PREMIUM
Grote Grondvraag © RV

Vlaanderen wil van 10.000'en gronden kwaliteit onderzoeken. Wat betekent het voor u? En wat kost het als uw grond vervuild blijkt?

Hoe gezond is uw grond? Die vraag ziet de Vlaamse overheid graag beantwoord. Tegen 2028 moeten daarom bijna 42.000 risicopercelen een verplicht bodemonderzoek ondergaan. 8 jaar later moet de sanering van de laatste (historische) verontreinigde gronden bezig zijn. Via de Grote Grondvraag kan elke eigenaar in Vlaanderen nu nagaan of zijn perceel mogelijk vervuild is. Maar wat als dit het geval blijkt?

23 reacties

 • Andre Wouters

  2 jaar geleden
  Kuis in Knokke-Heist in zee de bommen en granaten met lekkend mosterdgas eerst maar op, veel kinderen spelen daar!!!
 • Johan Vervaeck

  2 jaar geleden
  Gronden waarop vroeger jaarlijks tonnen huisafval gedumpt werden, zouden allemaal eens mogen onderzocht worden. Iedereen van leeftijd weet wel dergelijke storten liggen, maar blijkbaar moet dit potje gedekt blijven. De verantwoordelijken van de gemeentes die daar weet van hebben en er de stilte over bewaren, zouden zwaar moeten beboet worden.
 • danny janssens

  2 jaar geleden
  wordt wel eens tijd
 • vanzeir guy

  2 jaar geleden
  De beekoevers van de grote beek vanaf de bivakstraat is al meer dan 50 jaar vervuild door afvalwater van Leopoldsburg dat ze daar maar eens gaan meten. De gevangenis zal er ook nog eens worden op aangesloten met nog meer vervuiling tot gevolg. Zijn we op weg om nog eens 50 jaar van die troep te lozen? Het ziet er naar uit.
 • Evy Cuypers

  2 jaar geleden
  Ik betaal juist niks en niemand komt binnen op mijn grond/huis. Desnoods verhuist ik naar't buitenland, want ben dat gepest hier in Vlaanderen meer dan beu. Regeltjes hier, regeltjes daar, om geld uit je zakken te kloppen!
 1. Zijn er fouten gemaakt bij het zware noodweer? Onderzoeksrechter aangesteld voor mogelijke onopzettelijke doodslag

  Zijn er fouten gemaakt bij het zware noodweer? Onderzoeks­rech­ter aangesteld voor mogelijke onopzette­lij­ke doodslag

  Er is een Luikse onderzoeksrechter aangesteld na de overstromingsramp van 14, 15 en 16 juli. In de provincie Luik kwamen daarbij 37 mensen om het leven. De onderzoeksrechter moet op zoek gaan naar eventuele verantwoordelijken, die vervolgd kunnen worden voor onopzettelijke doodslag, bij gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg. Dat zegt de procureur des Konings van Luik.
 2. IN KAART. Zo is het gesteld met de luchtkwaliteit in jouw regio

  IN KAART. Zo is het gesteld met de luchtkwali­teit in jouw regio

  De Vlaamse Milieumaatschappij heeft een nieuwe studie klaar over de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Die is er de laatste jaren duidelijk op vooruit gegaan, maar dat is geen reden voor overdreven gejuich. Voor een aantal schadelijke stoffen overschrijden we nog altijd de normen, en de uitstoot van gezinnen door bijvoorbeeld het stoken van hout neemt toe. Slechts 1 procent van de Vlaamse bevolking woont in een gebied met voldoende lage concentraties aan fijn stof. Ontdek op de interactieve kaarten hoe het in jouw regio is gesteld.