BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Vlaanderen verbiedt vuurwerk: “Dierenwelzijn gaat voor”

Vlaanderen gaat het afsteken van vuurwerk overal verbieden. Parlementsleden van meerderheid en oppositie dienen daarvoor een gezamenlijk voorstel van decreet in, op initiatief van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De nieuwe regels moeten ongelukken met bange dieren vermijden. Gemeenten kunnen wel afwijken van de algemene regel en vuurwerk toch toelaten, maar dan enkel op bepaalde plaatsen en momenten.

181 reacties

 • Johan Miesen

  2 jaar geleden
  Wat gedacht van je huisdier gewoon opvoeden zonder angst
 • Dirk Thyssen

  3 jaar geleden
  Ben heeft al heel wat verboden me dunkt, als hij er nog een legislatuur kan bijdoen zal hij zijn ultieme droom kunnen realiseren ,alles verbieden .
 • Jan Verhaart

  3 jaar geleden
  Vuurwerk verbieden want dierenwelzijn gaat voor? Minister Weyts, schaft u dan ook het onweer af? Voor de meeste dieren zijn vuurwerk en onweer hetzelfde, ze reageren op beide ook hetzelfde. Vuurwerk verbieden om zo bange dieren te vermijden, vind ik een beetje 'n flauw excuus. Je kan baasjes beter leren hoe in zo'n situatie om te gaan met hun bang huisdier. Afleiden en spelen werkt perfect voor mijn 4 honden, zowel tijdens vuurwerk als tijdens de steeds meer voorkomende en hevigere onweders.
 • john Roderigas

  3 jaar geleden
  om te lachen, afsteken mag weer niet maar verkopen wel. zal er zeker elke nieuwjaar de lucht in blazen.
 • censor

  3 jaar geleden
  Wat ik hier allemaal les...levensvreugde gaat teniet(?) ...Maar één ding is zeker: men verbied diesels voor het "fijn stof"....en laat nu het vuurwerk zijn die super fijn stof produceert....en niet een klein beetje (aan de voorstanders van vuurwerk: zie je je kinderen graag ?Wel steek dan geen vuurwerk aan...de schade aan gehoor, ledematen aan flarden, honden weg, overreden in de nacht...projecteer vuurwerk op schermen en met koptelefoon op, en roep ooo en aaa, zelfde effect.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.