Vlaanderen plant volgende week 65 procent meer inentingen dan deze week: zoveel vaccins krijgt uw vaccinatiecentrum
In Vlaanderen worden komende week 129.489 vaccinaties gepland, 65 procent meer dan de 78.422 van deze week. De overgrote meerderheid van de vaccinaties zullen eerste prikken worden bij mensen die nog niet aan de beurt zijn geweest. Daarmee lijkt er een eerste versnelling aan te zitten komen in de vaccinatiecampagne, na de kritiek van vanmorgen dat er honderdduizenden dosissen in voorraad liggen. Voor het eerst zullen ook de 65-plussers in de serviceflats ingeënt worden.
Delen per e-mail
64.300 dosissen die op de planning staan komen van AstraZeneca, die zo dan toch in groten getale ingezet zullen worden in de ziekenhuizen en vaccinatiecentra. Voor heel België kregen we de voorbije weken in totaal 290.000 AstraZeneca-vaccins geleverd, volgende week zit er een nieuwe dip in de leveringen, dus wat er nu nog beschikbaar is, wordt over die twee weken gespreid.
Van Moderna worden er 16.800 vaccins die gisteren zijn aangekomen, gepland in de ziekenhuizen. Van Pfizer tot slot zullen er 48.389 vaccins worden gezet. Alles bij elkaar gaat het om 122.811 mensen die een eerste dosis zullen krijgen, 6.678 mensen die al een eerste prik kregen, zullen hun tweede dosis ontvangen. Op die manier zullen er gemiddeld genomen 18.500 vaccins per dag worden gezet, tegenover gemiddeld 11.000 per dag nu.
21.600 in de vaccinatiecentra
De overgrote meerderheid van de vaccins is komende week voor de ziekenhuizen bedoeld, zij krijgen er 75.860.
In de vaccinatiecentra zullen er 21.600 prikken uitgedeeld worden, het is pas in de week daarna dat die aantallen gevoelig zullen verhogen tot ongeveer 52.000. Er zullen dan 39.100 AstraZeneca-vaccins worden verdeeld, en 12.564 Pfizer-vaccins. Die laatste zijn bestemd voor personeel uit de eerstelijnszorg dat ouder is dan 55 jaar.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid zei eerder vandaag dat ze twee weken tijd houdt tussen het moment van levering van de vaccins en de uiteindelijke toediening. Op die trage werkwijze komt veel kritiek, maar volgens het Agentschap is de tussentijd nodig om de uitnodigingen per brief te laten aankomen en de ontvangers nog tijd te geven hun afspraak eventueel te verzetten.
In totaal zijn er tot en met gisteren 84.082 uitnodigingen verstuurd naar zorgmedewerkers om zich in een vaccinatiecentrum te laten inenten.
Aantal besmettingen in woonzorgcentra significant gedaald
In de woonzorgcentra zijn nog 3.053 prikken gepland, de allerlaatste loodjes van de vaccinatiecampagne daar. 98,85 procent van de geplande vaccins zijn daar al geleverd.
Bewoners die sinds het einde van de vaccinatieronde naar een woonzorgcentrum zijn verhuisd, zullen hun prik krijgen in samenwerking met de ziekenhuizen. Nieuwe personeelsleden worden in de vaccinatiecentra gevaccineerd. Volgens Dirk Dewolf, topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid, is het aantal uitbraken in de woonzorgcentra de laatste weken alvast spectaculair gedaald.
Serviceflats
De collectieve zorginstellingen, zoals de voorzieningen voor gehandicapten, krijgen 13.758 dosissen, iets minder dan deze week. Tegen het einde van de maand maart zou de campagne daar achter de rug moeten zijn, aldus Dewolf.
De 65-plussers in assistentiewoningen of serviceflats krijgen tot slot 15.318 vaccins. Bij die laatste gaat het vooral om 80-plussers, en daarmee wordt een nieuwe belangrijke groep kwetsbaren gevaccineerd, aldus Dewolf. De vaccins in de assistentiewoningen kunnen worden toegediend door het eigen zorgteam, en vanaf midden volgende maand door een mobiel team dat uitgestuurd wordt vanuit de vaccinatiecentra.
Vorige week zijn er in Vlaanderen 89.873 vaccins geplaatst, deze week zouden dat er 78.422 moeten zijn. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft intussen ook een campagne op poten gezet die mensen wil overtuigen om een spuitje van het coronavaccin te gaan halen. Die campagne loopt al op televisie en online. Ze wordt de volgende maanden voortgezet en zal zich daarbij richten op de specifieke doelgroepen die op dat moment aan de beurt zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belgisch platform voor cryptomunten dient bij Europa klacht in tegen Facebook
Het Belgische cryptomuntenplatform bit4you zal vandaag bij de Europese Commissie een klacht indienen tegen Facebook vanwege oneerlijke concurrentie. Het gaat over de voorwaarden om reclame te maken op het sociale netwerk. Dat heeft het bedrijf aangekondigd in een persbericht. -
PREMIUM
Half miljoen vaccins in voorraad, maar grote versnelling campagne in het verschiet: “Alles is ingepland”
België heeft tot op vandaag 1.280.543 dosissen van een van de drie coronavaccins ontvangen. 757.229 daarvan zijn er volgens de laatste cijfers toegediend, wat betekent dat er dus een overschot van meer dan 500.000 dosissen in voorraad zit. De taskforce Vaccinatie verzekert dat er van ‘dode stock' echter geen sprake is, en dat zo goed als de volledige voorraad geprogrammeerd staat voor de komende twee weken. Alleen vraagt die programmatie tijd, zeggen zowel Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce, als het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. -
1
Carrefour ziet kwartaalomzet in België met bijna 3 procent stijgen
Warenhuisketen Carrefour heeft zijn omzet in het eerste kwartaal in ons land met 2,9 procent (op vergelijkbare basis) zien stijgen, zo maakte de groep woensdagochtend bekend. Volgens Carrefour won het ook marktaandeel in België. -
-
PREMIUM
COLUMN. ‘Liever de formele ‘u’ van Filip Joos dan de kleffe kleuterklap van mijn warenhuis: ‘Hallo Goebeziger!’’
Onze ex-editorialist schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Filip Joos, voetbaljournalist. -
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
7 tips voor een koele tuin in de zomer