Vlaanderen kreeg er 57 nieuwe windturbines bij in 2021
Er zijn dit jaar in Vlaanderen 57 nieuwe windturbines gebouwd, goed voor een aangroei in vermogen van 206 Megawatt. Dat meldt de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA). Vlaanderen telt nu 619 operationele windturbines met een totaal vermogen van 1.543,5 MW. Daarmee is de doelstelling 2020 volgens VWEA met een jaar vertraging behaald.
In West-Vlaanderen zorgden de realisaties in de Zeebrugse haven voor een fikse groei van 62 MW (zestien windturbines). In de provincie Antwerpen werd er 60 MW (zeventien windturbines) bijgebouwd. In Oost-Vlaanderen kwam er dit jaar 50 MW (veertien windturbines) bij. In Limburg werd er 30 MW (negen windturbines) bijgebouwd, terwijl in Vlaams-Brabant er in 2021 sinds lang 4 MW (één windturbine) werd geïnstalleerd.
Chiptekort
Ondanks de moeilijke economische situatie en de gevolgen van de coronacrisis toont de sector zich veerkrachtig, stelt Bart Bode, directeur van VWEA. De vergunningen van de projecten die dit jaar gebouwd zijn, dateren al van enkele jaren geleden. Ook volgend jaar staan er heel wat projecten in de steigers, maar of die tijdig kunnen gebouwd worden, is volgens VWEA nog maar de vraag. De windenergiesector ondervindt immers ook vertraging in de leveringen en tekorten in onderdelen, zoals chips. Dat maakt de precieze planning bijzonder moeilijk, klinkt het.
Ondersteuning
“Windenergie is meer dan ooit hard nodig om de energietransitie haalbaar en betaalbaar te houden”, zegt Bode. “De sector staat klaar om de doelstelling 2030 mee te realiseren en rekent op de nodige ondersteuning daarbij. Een stabiel juridisch kader, vlottere procedures en een uitbreiding van het huidige ruimtelijke kader voor windenergie zijn noodzakelijk om de verdere aangroei van windenergie in Vlaanderen te garanderen, als we onze doelstellingen willen halen. Wij hopen snel te mogen vaststellen dat de doorgevoerde maatregelen van de Vlaamse regering rond de problematiek van aanslepende beroepsprocedures resulteren in een behandelingstermijn van maximum zes maanden.”
Dubbele van de doelstelling
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wijst er in een reactie op dat Vlaanderen er voor het eerst in jaren in slaagt om het investeringsritme in windenergie op te drijven. “Ondanks de perceptie die sommigen willen creëren, wordt in Vlaanderen ten volle de verantwoordelijkheid opgenomen als het gaat over hernieuwbare energie. Met dank aan alle investeerders op het terrein behoort 2021 tot de beste drie jaren ooit. De jaarlijkse doelstelling van 108 MW zal in 2021 niet alleen overschreden worden, maar nagenoeg het dubbele van de doelstelling wordt behaald. Belangrijk aangezien een inhaalbeweging moest gebeuren op het vorige windplan”, aldus Demir.
Tegelijk zijn ook de vooruitzichten volgens de minister “enigszins positief”. “We zijn er de voorbije 2 jaar tijd in geslaagd om meer dan 100 windturbines op land te vergunnen, goed voor 410 MW. Op dat elan blijven we doorgaan zodat we élk jaar onze doelstelling kunnen halen”, aldus Demir.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Essen
Betere isolatie, een groendak, waterputten of thuisbatterijen? Gemeente Essen beloont u met premie tot 300 euro
De gemeente Essen wil inwoners die volgend jaar investeren in duurzaamheid en het milieu daarvoor extra belonen. Het heeft daarvoor dinsdagavond een nieuw subsidiereglement voor duurzaamheids-, klimaat- en biodiversiteitspremies goedgekeurd. De premies kunnen tot 300 euro bedragen. Het totale budget is 50.000 euro. Een overzicht van een hele reeks subsidies. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Geraardsbergen
Eerste windturbine geeft stroom aan 3.561 gezinnen: stad maakt ook werk van eigen windproject
Aan het Jonkheersveld in Schendelbeke zijn de voorbereidingen gestart voor het plaatsen van de allereerste windturbine in Geraardsbergen. “Die private turbine zou volgende zomer operationeel zijn en stroom produceren voor zo’n 3.561 gezinnen. Het lokaal bestuur wordt aandeelhouder en zal de opbrengsten aanwenden voor klimaatprojecten", zegt afscheidnemend schepen van Duurzaamheid Martine Duwyn (Open Vld). -
-
PREMIUM160
“Grootste klappen vallen bij lagere middenklasse”: volgens economen komt renteverhoging ECB te laat
-
PREMIUM
Stijgende energieprijzen kosten al zeker 1.400 euro per jaar extra en einde is nog lang niet in zicht: “We gaan richting 3.000 euro extra op jaarfactuur"
De torenhoge energieprijzen kosten een gemiddeld gezin met variabel contract nu al 1.400 euro extra. En het ziet er niet naar uit dat er snel beterschap komt, wel integendeel. We zullen nog jarenlang met enorm hoge energieprijzen geconfronteerd blijven. “Op dit moment wordt er pas een normalisatie tegen 2025 voorspeld”, zegt Andreas Tirez, directeur bij de federale energieregulator CREG. “Als de huidige stijging aanhoudt gaan we per huishouden naar 3.000 euro extra energiekosten op jaarbasis.” -
Bewolkt met temperaturen tot 22 graden, vanavond kans op regen
Donderdagnamiddag wordt in het binnenland wisselend bewolkt met een matige zuidwestenwind, met maximumtemperaturen tussen 17 en 22 graden. Aan de kust wordt het overwegend bewolkt met soms wat hoge bewolking, met rukwinden van mogelijk 50 km/u. Dat meldt het KMI. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen.