Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA).
Volledig scherm
Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). © Photo News

Vlaanderen brengt honderden overbodige uitgaven in kaart

Voor het eerst heeft de Vlaamse regering op grote schaal opgelijst welke uitgaven zonder al te veel problemen kunnen worden geschrapt. Het gaat over honderden subsidies en steunmaatregelen die naar bedrijven, gezinnen en het middenveld vloeien. Dat bericht De Tijd vandaag.

 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 2. Handenvol geld voor een duimpje: zoveel geven onze politici uit aan Facebook en Instagram
  PREMIUM

  Handenvol geld voor een duimpje: zoveel geven onze politici uit aan Facebook en Instagram

  Vlaanderen boven: zelfs zonder verkiezingen pompen onze politieke partijen een smak meer geld in Facebook-advertenties dan andere Europese politici en partijen. N-VA-voorzitter Bart De Wever spant de kroon met wel 225.000 euro. Maar ook andere Belgische politieke kopstukken moeten niet onderdoen. Waarom wordt er in ons land zo massaal in geïnvesteerd? Politicoloog Bart Maddens (KULeuven) denkt de stuwende kracht achter het fenomeen te kennen.
 3. Overheidsfinanciën volgen economische relance niet: “Nieuwe belastingen zijn echter niet aan de orde”

  Overheids­fi­nan­ciën volgen economi­sche relance niet: “Nieuwe belastin­gen zijn echter niet aan de orde”

  “Wat mij betreft, zijn meerinkomsten via nieuwe belastingen niet aan de orde. We leven al in één van de landen met de hoogste belastingdruk. Dat zou dus niet de juiste keuze zijn, ook niet voor onze economische groei.” Dat zegt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) in een reactie op het SERV-rapport. Volgens de sociale partners, die verenigd zijn in die Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, volgen de overheidsfinanciën de economische relance niet voldoende.
 1. ONZE OPINIE. Hoe zorgen we dat corona na een gezondheidscrisis geen sociale crisis wordt?
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Hoe zorgen we dat corona na een gezond­heids­cri­sis geen sociale crisis wordt?

  De nasleep van de coronacrisis maakt het leven duurder voor wie het al moeilijk had, en doet het nog meer swingen voor wie sowieso al in de 'roaring twenties' leefde. Waar het virus in het heetst van de pandemie nog de "grote gelijkmaker" heette te zijn - het trof iedereen - dreigt het de komende maanden net voor groeiende ongelijkheid te zorgen. Het meest recente voorbeeld: de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen dreigen steeds meer Vlaamse gezinnen de energiearmoede in te drijven.
 2. Vlaams Parlement keurt begrotingscontrole goed

  Vlaams Parlement keurt begrotings­con­tro­le goed

  Het Vlaams Parlement heeft gisteren het licht op groen gezet voor de begrotingscontrole 2021. De stemming verliep meerderheid tegen oppositie. Na een tekort van 6 miljard in 2020 stevent de begroting voor 2021 af op een tekort van 5,3 miljard euro. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wil zo snel als mogelijk aanknopen met een "gezond financieel beleid". In september volgt daarom een belangrijke volgende stap. Dan buigt de regering zich over de begroting 2022 en over de ambitie om tegen 2024 het tekort te halveren.