Vlaanderen biedt bewoners woonzorgcentra en 80-plussers tweede boosterprik aan
Bewoners van woonzorgcentra en ouderen vanaf tachtig jaar kunnen een tweede boostervaccin tegen het coronavirus krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid vandaag beslist.
Het is aan de regio’s om de verdere stappen te zetten. Aan Vlaamse kant zullen de betrokken ouderen - het gaat om 400.000 tot 450.000 personen - alvast in de loop van de komende weken een uitnodiging krijgen voor zo’n tweede boosterdosis. De vaccinatiecentra schalen ook opnieuw op en zouden binnen de twee à drie weken klaar zijn om de doelgroep te vaccineren. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.
De ministers van Volksgezondheid lijken daarmee een advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) naast zich neer te leggen. Die raad leverde op vraag van de taskforce vaccinatie eerder deze week zijn advies over de tweede boosterprik af. De Hoge Gezondheidsraad stelde daarin dat het voorlopig niet nodig was om het tweede boostervaccin aan te bieden aan de algemene bevolking, en ook voor de groep van 80-plussers of bewoners van woonzorgcentra werd een systematische tweede booster niet aanbevolen.
“Meest kwetsbaar”
De IMC Volksgezondheid zet het licht nu toch op groen. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is het toch zinvol om de tweede booster aan te bieden aan de kwetsbare groep van rusthuisbewoners en 80-plussers. “Zij zijn het meest kwetsbaar om ernstig ziek te worden van Covid-19. Hun immuniteit kan door hun leeftijd al minder optimaal zijn en in woonzorgcentra schuilt nog altijd het gevaar van een uitbraak om de hoek, waarbij het virus snel kan rondgaan. Bovendien heeft deze groep bij de vorige campagne als eerste zijn booster gekregen, waardoor er bij hen al de meeste tijd verstreken is sinds hun laatste immuniteitsboost”, legt Beke uit.
Om de bescherming van de betrokken groep te verhogen, wil Vlaanderen hen de kans geven de tweede booster te krijgen. Een tweede booster voor de algemene bevolking is nog niet aan de orde. “Voor onze jongere bevolking zijn de risico’s bij een Covid-besmetting kleiner en schatten we een tweede booster op dit moment nog als onvoldoende nuttig in”, aldus Beke.
Voor Vlaanderen gaat het om 400.000 à 450.000 personen. Zij zullen per brief en digitaal ingelicht worden over het aanbod en zullen een vaccinatieafspraak kunnen maken. Intussen worden de vaccinatiecentra ook opnieuw opgeschaald. Die centra zouden binnen twee tot drie weken klaar zijn om de doelgroep van thuiswonende 80-plussers te vaccineren. Voor wie zich niet kan verplaatsen, kan een thuisvaccinatie geregeld worden. Voor mensen in de woonzorgcentra zal de boostervaccinatie in het woonzorgcentrum georganiseerd worden.
Wallonië
In Wallonië zal de aanpak enigszins anders zijn. De mensen die een tweede booster willen en aan de voorwaarden voldoen, zullen die op individuele basis kunnen krijgen. Maar als de epidemiologische situatie hetzelfde blijft, zal de vaccinatiecampagne pas beginnen na de zomer, zo luidt het op het kabinet van Waals minister Christie Morreale.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTorhout
Gynaecoloog die eigen sperma zou gebruikt hebben voor kunstmatige inseminaties reageert: "Ik heb toch geen moord begaan?”
-
Mucopatiënten zwaar teleurgesteld nadat gesprekken over terugbetaling revolutionair medicijn afspringen
Mucopatiënten in ons land reageren zwaar teleurgesteld op het afspringen van gesprekken over de terugbetaling van een revolutionair medicijn. Dat meldt VTM Nieuws. -
Mechelen
Geen prikletsels of vergiftiging gevonden na ‘needle spiking’-incident bij wedstrijd KV Mechelen: “Letsels kunnen ook door insectenbeet komen”
Het deskundigenonderzoek dat het parket van Antwerpen had ingesteld naar aanleiding van een ‘needle spiking’ incident tijdens de wedstrijd van KV Mechelen tegen Racing Genk heeft geen sporen van effectieve vergiftiging aan het licht gebracht. De aangetroffen priksporen waarvan kort na de wedstrijd sprake, kunnen volgens deskundigen ook een andere oorzaak hebben. Het onderzoek wordt nu verdergezet. -
-
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Tielt-Winge
19-jarige bestuurder op slag dood na zwaar ongeval in Tielt-Winge
Op de Tiensesteenweg in Tielt-Winge is zaterdagavond een 19-jarige bestuurder om het leven gekomen. De jongeman uit Tremelo week om een onbekende reden plots van de baan af en raakte een boom. -
PREMIUM308
Wat betekent Brugs padelverbod voor 140.000 spelers in Vlaanderen? “Dit kan veel buren op ideeën brengen”