Zo moet de eerste 'lotinghe' in Brugge in 1441 er ongeveer hebben uitgezien: twee urnen op het podium, met in de ene de gekochte lotjes en in de andere de prijzen en de blanco papiertjes.
Volledig scherm
PREMIUM
Zo moet de eerste 'lotinghe' in Brugge in 1441 er ongeveer hebben uitgezien: twee urnen op het podium, met in de ene de gekochte lotjes en in de andere de prijzen en de blanco papiertjes. © Nationale Loterij

Vlaanderen: bakermat van bier, chocolade en... loterijen. “Een lotje kostte toen 3 daglonen, de hoofdprijs was er wel 1.500 waard”

Dat we de wereld hebben laten kennismaken met bier en chocolade, is bekend. Minder geweten is dat ook publieke loterijen Vlaamse wortels hebben. “De eerste loterij die in 1441 in Brugge op de Markt plaatsvond, kreeg zó’n grote weerklank dat ze snel navolging kreeg in de rest van Europa en Amerika”, zegt professor Jeroen Puttevils (UAntwerpen). “Grappig detail: ook in de 15de eeuw kochten mensen uit dezelfde straat of leden van dezelfde vereniging al samen een lotje.”

3 reacties

 • Jo Van Echelpoel

  2 weken geleden
  U vergeet pfos en pfas te vermelden als streekproduct. Qua ontkenning en zelfbedrog zijn we toch wel koplopers.
 • Nema De Geest

  2 weken geleden
  Ideaal instrument om het gepeupel kalm en mak te houden. Het verwondert niet dat dit een Vlaamse oorsprong heeft.
 • Robby De Meutter

  2 weken geleden
  Amerika werd pas 51 jaar later ontdekt, niet?
 1. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.