Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © AFP

Vlaamse veebedrijven haalden rode cijfers in 2020, varkensteelt is er slechtst aan toe

2020 was geen boerenjaar voor de Vlaamse gespecialiseerde melkvee-, vleesvee-, varkens- en legpluimveebedrijven. Zij zagen hun winst diep onder nul zakken. De varkensteelt was er, met een verlies van gemiddeld meer dan 58.000 euro, het slechtst aan toe. Enkel de slachtpluimveesector tekende een positief netto bedrijfsresultaat op, al moeten die bedrijven het met heel wat minder winsten stellen. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen, op basis van gegevens van het Departement Landbouw en Visserij.

  1. Boeren protesteren vrijdag bij Colruyt in Halle: “Ze nemen de grond onder onze voeten weg”
    Halle

    Boeren proteste­ren vrijdag bij Colruyt in Halle: “Ze nemen de grond onder onze voeten weg”

    Landbouwers uit heel België gaan vrijdagvoormiddag actie voeren aan de hoofdzetel en winkels van de Colruy Group in Halle. Reden? “Het wegkopen van landbouwgronden voor de ogen van landbouwers”, klinkt het bij organisator Boerenforum. “Eerst bepaalde Colruyt al wat ze van ons kopen en aan welke prijs, nu gaan ze ook bepalen wie wat op welke gronden mag doen. De prijzen van landbouwgronden worden door deze praktijk ook opgedreven omdat immokantoren de gronden wel kwijt zullen geraken aan Colruyt, ongeacht de prijs. We willen een duidelijk signaal geven.”
  2. Jongeren getuigen over hoe IS nog altijd ronselt, maar nu online: “Ik kreeg van een onbekende tegenspeler de vraag of ik al gestolen had en of ik tegen bloed kon”
    PREMIUM
    6

    Jongeren getuigen over hoe IS nog altijd ronselt, maar nu online: “Ik kreeg van een onbekende tegenspe­ler de vraag of ik al gestolen had en of ik tegen bloed kon”

    Bij de acht terreurverdachten die deze week zijn opgepakt, zijn er jongeren bij die in korte tijd radicaliseerden door sociale media. “Iedereen praat over TikTok, maar Telegram, da’s pas ‘zotte shit’ voor gevaarlijke video’s", klinkt het bij tieners. Onze reporter ging in gesprek met jongeren en experten. “We zien 12-jarigen die vanop zolder IS-propaganda rondsturen.”
  1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
    Tweakers

    Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

    De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
  2. Actiegroep zet banden van 12 wagens in Gent plat: “Jouw SUV doodt! Je kan lopen, fietsen of het openbaar vervoer gebruiken”

    Actiegroep zet banden van 12 wagens in Gent plat: “Jouw SUV doodt! Je kan lopen, fietsen of het openbaar vervoer gebruiken”

    Verschillende eigenaars van SUV’s zijn slachtoffer geworden van vandalisme. De actie werd ondertussen opgeëist door ‘Tyre Extinguishers’, een actiegroep die terreinwagens uit het straatbeeld wilt zien verdwijnen. Eén van de slachtoffers reageert nu aan onze krant: “Er is een probleem met het klimaat en ik neem dan ook aan dat hun intenties nobel zijn. Ik vraag mij af of ze met hun actie wel hun doel bereiken.”
    Gent
  3. Scholen schrappen Romereis wegens te duur: “950 euro voor 5 nachten, ik voelde eerlijke schaamte om daar reclame voor te maken”
    PREMIUM
    25

    Scholen schrappen Romereis wegens te duur: “950 euro voor 5 nachten, ik voelde eerlijke schaamte om daar reclame voor te maken”

    Scholen annuleren hun traditionele laatstejaarsreis in de paasvakantie omdat die te duur is geworden. “950 euro voor vijf nachten Rome. Daar voel ik me zelf niet comfortabel bij, hoe jammer het ook is”, zegt Jo Beelen, directeur van het Sint-Pieterscollege in Leuven. “Er was ook al langer kritiek op de vliegreis, want we hebben veel leerlingen die ten tijde van de klimaatmarsen meeliepen.”
  4. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.