Vlaamse sociale partners sluiten akkoord om krapte op arbeidsmarkt aan te pakken
Om de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt dit en de komende jaren aan te pakken, hebben de sociale partners binnen de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) een werkgelegenheidsakkoord gesloten. Dat meldt de SERV zaterdag. “Goed dat er een akkoord is”, reageert Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Vanuit meerderheidspartij N-VA is al kritiek te horen op enkele voorstellen.
Onder de noemer “Iedereen nodig, iedereen mee”, doet de SERV de Vlaamse regering een veertigtal voorstellen om de problemen aan te pakken. Het gaat onder meer over een RSZ-korting bij de aanwerving van langdurig werklozen of een transitiepremie voor wie zijn of haar job echt niet meer aankan.
De werkgevers en werknemers stelden vast dat bijna alle sectoren onder druk staan door een tekort aan arbeidskrachten, maar dat er tegelijk nog een grote reserve is aan mensen die niet actief (kunnen) deelnemen aan de arbeidsmarkt.
Ze erkennen daarnaast ook dat de werkbaarheid cruciaal is om de werkzaamheidsgraad op te krikken. Levenslang leren is een andere uitdaging — Vlaanderen loopt hier achterop tegenover andere Europese regio’s.
Werkgevers en werknemers verwachten dat de krapte op de arbeidsmarkt de komende tien jaar een structureel probleem zal blijven. Dat verklaart de nood voor “vele en structurele maatregelen in een werkgelegenheidsakkoord”.
Vier pijlers
Dat akkoord steunt op vier pijlers: activeren met meer resultaat en herintreders aantrekken, opleiding sterker aanmoedigen, inzetten op werkbaar werk en tot slot kansen benutten van interregionale mobiliteit en economische migratie.
“Het brandt op de Vlaamse arbeidsmarkt”, zegt SERV-voorziter Hans Maertens. “Om de krapte en de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken, slaan we de handen in elkaar met de werknemersorganisaties om zo snel mogelijk de acute problemen op de arbeidsmarkt op te lossen.” Hij denkt daarbij aan “snellere en intensievere begeleiding” voor werkzoekenden en een “correcte en stipte” naleving van controle en sanctionering.
In het SERV-voorstel is dan ook een belangrijke taak weggelegd voor de VDAB. Die moet op “zeer korte termijn” zijn contactstrategie versnellen, maar ook “zo snel mogelijk alle werkzoekenden opnieuw screenen”. De VDAB moet ook grondiger screenen op te hoge vereisten in vacatures.
Een andere taak voor de VDAB wordt het opzetten van brede projecten rond interregionale mobiliteit, met Brussel en het Waals gewest, en vacatures van verschillende ondernemingen clusteren, zoals nu al gebeurt voor bedrijven rond de luchthaven in Zaventem.
Iedereen die al zeker twee jaar niet gewerkt heeft moet wat de sociale partners betreft anders benaderd worden en “uit verschillende hoeken” incentives krijgen. Daarbij wordt gedacht aan een premie als ze een langdurige opleiding volgen die naar een knelpuntberoep leidt, en voor de werkgevers een RSZ-korting om zogenaamde “herintreders” aan te werven.
SERV-ondervoorzitter Caroline Copers beklemtoont dan weer dat in de voorstellen structureel wordt ingezet op werkbaar werk “door een werkbaarheidsfonds op te richten en de werkbaarheidscheques duurzaam en structureel te verankeren”. Een transitiepremie moet het loonverlies tijdelijk compenseren van mensen die door de zwaarte van het werk of door ziekte hun job niet verder kunnen uitvoeren, in de hoop dat ze zo actief blijven.
In het kader van de werkbaarheid houdt de SERV ook een pleidooi voor “een behoeftedekkende, betaalbare en voldoende flexibele kinderopvang”.
De SERV trekt nu met dit voorstel naar de Vlaamse regering om ook met hen hierover zo snel mogelijk een akkoord te sluiten en de maatregelen concreet uit te voeren.
Politieke reacties
De Vlaamse minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) reageerde alvast positief op het akkoord.
Vanuit meerderheidspartij N-VA zet Vlaams parlementslid Axel Ronse alvast vraagtekens bij de premie om een knelpuntopleiding te volgen. “Dat voorstel vind ik stuitend”, klinkt het. “Er alles aan doen om job te vinden is net de voorwaarde voor werkloosheidsuitkering. Het moet net omgekeerd zijn: wie niet op zo’n opleidingsaanbod ingaat zou moeten geschrapt worden van de uitkering.”
Ook over het plan om het loonverlies door de overheid te laten bijpassen als iemand om medische redenen overschakelt naar een job die minder betaalt, is Ronse niet enthousiast.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Overfacturatie nog niet van de baan: u betaalt mogelijk nog een jaar langer te veel voor energie
Ondanks eerdere beloftes is de zogenaamde overfacturatie op de jaarfactuur voor energie nog niet van de baan. Sterker nog, u moet mogelijk nog een jaar langer tot honderden euro’s meer betalen dan eigenlijk zou moeten. Netbeheerder Fluvius stelt de volledige uitrol uit tot april 2024, ondanks een dreigende miljoenenboete. -
Confetti, afval, bekladde muren en ander vandalisme: laatstejaars gaan over de schreef tijdens Honderd Dagen in Mechels Atheneum
Wat een leuk Honderd Dagenfeestje in het Mechelse Busleyden Atheneum moest worden, is geëindigd met bekladde muren en andere vandalenstreken. “Het is zoals met studentendopen. Het loopt wel eens uit de hand, maar nu is de bodem echt bereikt”, vertelt directeur Jeroen Van der Auwera.Mechelen -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
-
“Ik probeerde te minderen, maar toen kwam corona”: voor JEZ!-Feestweek getuigt Tom na rebootkamp hoe gamen hem opslorpte
Wel vijf tot zes uur per dag zat Tom (19) in het middelbaar op zijn kamer te gamen. En in de vakantie zelfs twaalf uur aan een stuk, nacht na nacht. “Het avondeten was mijn ontbijt, ik leefde op Amerikaans ritme.” Op rebootkamp ontdekte hij dat buitenkomen deugd doet. -
PREMIUM
Hoe jonge oplichters via lepe truc op Facebook ruim 1 miljoen euro buitmaakten: “Bijna 300 mensen hebben ze te grazen”
Marketplace, het online verkoopplatform van Facebook: het bleek het favoriete werkterrein van jonge oplichters te zijn. Twee 21-jarigen uit Heist-op-den-Berg, die samen met een 23-jarige vrouw werden opgepakt in een onderzoek naar cybercrime, blijven alvast langer in de cel. De slinkse manier hoe zij vele tientallen onwetende surfers in de val hebben gelokt, leest u hieronder. “Ze wachtten tot het slachtoffer hapte. Daarna sloegen ze toe.”Heist-op-den-Berg, Ranst -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.