Minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele.
Volledig scherm
Minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele. © BELGA

Vlaamse schuldgraad stijgt door tot bijna 100 procent in 2026

De Vlaamse schuldgraad blijft de komende jaren verder stijgen, tot een niveau van 97,05% in 2026. Dat blijkt uit de meerjarenraming 2021-2026 die eind oktober door de Vlaamse regering is ingediend in het Vlaams parlement. Volgens de allerlaatste cijfers, die maandagavond verspreid werden, zou de schuld over vijf jaar iets lager uitkomen, op 94,22%. Maar volgens parlementslid Maurits Vande Reyde zijn de cijfers hoe dan ook zorgwekkend en wijzen ze nogmaals op de urgentie van het afremmen van de schuldgroei om toekomstige crises aan te kunnen en om beleid te financieren. De rente op de schuld loopt namelijk aanzienlijk op.

 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.
 2. Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
  Streamz

  Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huivering­wek­ken­de true cri­me-docureek­sen

  True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama.