Vlaamse regering sluit - voorlopig - de rangen: “Positie Demir staat niet ter discussie”

De Vlaamse regering houdt maandag een extra ministerraad over de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. Ze nodigt daar ook afvalstoffenmaatschappij OVAM uit, is de conclusie van een gespannen Vlaamse ministerraad deze middag. “OVAM wordt uitgenodigd om uit te leggen hoe zij de afgelopen twintig jaar met dit dossier is omgegaan”, is te horen bij het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Haar positie staat niet “ter discussie”, zei minister-president Jan Jambon (N-VA) in een korte verklaring na afloop van de ministerraad. 

 1. RECONSTRUCTIE. Al meer dan 20 jaar gaan alarmbellen af over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, maar niemand die écht wat ondernam
  PREMIUM

  RECONSTRUC­TIE. Al meer dan 20 jaar gaan alarmbel­len af over PFOS-vervuiling in Zwijn­drecht, maar niemand die écht wat ondernam

  Amerikanen die waarschuwen voor de gevaren van de chemische stof PFOS. Een studie over torenhoge concentraties in het bloed van muizen nabij de 3M-fabriek. Een tussenkomst in het parlement van een bezorgde volksvertegenwoordiger. Al meer dan twintig jaar lang gaan er alarmbellen af over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Maar niemand die écht wat ondernam. Tot nu de vervuilde grond in het kader van de Oosterweelwerken wordt omgewoeld. Waarom werd er nooit drastische actie ondernomen? De reconstructie van een mismeesterd dossier.
 1. INTERVIEW. Gewezen hoofd van cel pedofilie: “Opscheppen over kindermisbruik en achteraf leugenaar blijken? Nee, nog nooit meegemaakt”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Gewezen hoofd van cel pedofilie: “Opscheppen over kindermis­bruik en achteraf leugenaar blijken? Nee, nog nooit meegemaakt”

  “Ikzelf heb in mijn carrière nooit meegemaakt dat een vermeende pedoseksueel opschept over daden die hij zou hebben gepleegd, en dat het achteraf leugens bleken te zijn.” Dat zegt Peter De Waele, zeventien jaar lang hoofd van de cel pedofilie van de federale politie, naar aanleiding van het onderzoek dat loopt naar de acteur die tegen een undercoverjournalist heeft beweerd dat hij kinderen seksueel heeft misbruikt. “Maar,” zegt De Waele, “ik was ook altijd extreem objectief. Die man is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.”