Vlaamse regering moet dwangsom van 850.000 euro betalen voor falend Luchtbeleidsplan
De Vlaamse regering moet milieuorganisatie Greenpeace een dwangsom van 850.000 euro betalen. Het Luchtbeleidsplan dat was opgesteld na een veroordeling door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg voldoet niet aan de eisen van dat vonnis. Dat meldt Greenpeace dinsdag.
“Vooreerst kan gezegd worden dat de dwangsommen onze lucht jammer genoeg niet zuiverder maken”, laat Andy Pieters, de woordvoerder van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA), weten in een eerste reactie aan onze redactie. “Intussen heeft de Vlaamse regering wel al een tijdschema goedgekeurd voor het luchtbeleidsplan, net dat was volgens de rechtbank een ontbrekend element. De rechter heeft immers nooit de concrete maatregelen uit het plan zelf ter discussie gesteld, alleen het tijdspad ervan”, vult hij aan.
Jarenlange juridische strijd
Greenpeace had in 2017 de Vlaamse overheid gedagvaard omdat ze van mening was dat het Vlaams Gewest te weinig deed om de luchtkwaliteit in Vlaanderen te controleren, daarover niet de correcte en volledige informatie doorgaf aan de Europese Unie en er dan ook nood was aan een luchtsaneringsplan.
De Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaf Greenpeace in oktober 2018 gelijk en verplichtte de overheid om binnen het jaar na de betekening van het vonnis, een luchtkwaliteitsplan op te stellen. Daarop stond een dwangsom van 1.000 euro per dag.
Het Vlaams Gewest stelde tijdig een Luchtbeleidsplan op maar dat plan voldeed volgens Greenpeace niet aan de eisen die de rechtbank had opgelegd.
Daarom stuurde de organisatie begin november 2019 een deurwaarder naar het kabinet van Demir om de dwangsommen op te eisen die de rechtbank voorzien had.
Het Vlaams Gewest verzette zich daartegen en voerde aan dat het Luchtbeleidsplan wel voldeed aan de eisen van het vonnis, maar de Brusselse beslagrechter oordeelde dat het plan inderdaad niet voldeed, en dat de dwangsommen wel verschuldigd zijn.
De Vlaamse regering ging in beroep tegen dat vonnis van de beslagrechter, maar in december 2021 oordeelde ook het Brusselse hof van beroep dat het Luchtbeleidsplan niet voldeed en de Vlaamse regering wel degelijk dwangsommen moet betalen.
Het hof moest nog het exacte bedrag van de dwangsommen bepalen, en heeft dat nu vastgelegd op 850.000 euro.
Geld wordt gebruikt voor op te richten Fonds Gezonde Lucht
“Bijna vijf jaar gingen verloren sinds onze oorspronkelijke ingebrekestelling en nog steeds heeft de Vlaamse overheid geen werk gemaakt van een voldoende ambitieus luchtactieplan”, zegt Joeri Thijs, expert Mobiliteit bij Greenpeace. “Een echte schande als je weet dat in ons land jaarlijks meer dan 7.500 mensen vroegtijdig sterven ten gevolge van de slechte luchtkwaliteit. Onze longen, het klimaat en de natuur hebben nu nood aan gedurfd beleid dat onze mobiliteit gezonder, duurzamer en inclusiever maakt.”
Met het grootste deel van het geld van de dwangsommen zal Greenpeace het Fonds Gezonde Lucht oprichten. Dat fonds zal actiegroepen en verenigingen ondersteunen bij lokale projecten die de luchtkwaliteit verbeteren en de leefomgeving gezonder maken.
“Wij stappen niet naar de rechter om dwangsommen te krijgen, maar om beleidsmakers op hun plicht te wijzen en verandering af te dwingen”, klinkt het. “We zullen het geld gebruiken om mensen te steunen die verandering willen creëren in hun buurt. De overheid beschermt ons onvoldoende, dus we steken zelf een tandje bij.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vakbonden bij Brussels Airlines vragen ontmoeting met CEO tijdens laatste stakingsdag
De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hebben vandaag gevraagd om een ontmoeting met Peter Gerber, de CEO van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Het is inmiddels de derde en laatste dag van de staking van het cabinepersoneel en de piloten. -
PREMIUM
OVERZICHT: Van maximumcapaciteit tot ‘ballenknijperverplichting’: zo gaan recreatiedomeinen opstootjes te lijf
-
Directie Ryanair ziet staking in België als "minimale verstoringen”
De staking van de in België gebaseerde piloten en cabinemedewerkers van Ryanair leidt slechts tot “minimale verstoringen”. Dat is het standpunt van de directie van de Ierse luchtvaartmaatschappij. “Meer dan 60 procent van het normale vliegschema van en naar de luchthaven van Charleroi en Zaventem wordt vrijdag uitgevoerd”, zegt Ryanair in een persbericht. En over het hele netwerk is vrijdag “minder dan 2 procent van de 3.000 vluchten door stakingen geïmpacteerd”. -
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Studie: vervuiling eist negen miljoen voortijdige overlijdens per jaar
Vervuiling heeft in 2019 tot 9 miljoen vroegtijdige overlijdens geleid. Dat blijkt uit een studie die woensdag gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De toestand verbetert niet, vooral door de slechte luchtkwaliteit en door chemische stoffen, in de eerste plaats lood. -
Deze 12 tassen zijn perfect voor vakantie én dagelijks gebruik
De ideale vakantietas vinden is geen sinecure. Je reisgezel moet licht, praktisch en voldoende ruim zijn, bij verschillende outfits passen en liefst ook nog eens klasse uitstralen. Slimme fashionista’s kiezen voor een tas waar je ook na je vakantiepret nog plezier aan hebt. Wij tippen twaalf handtassen waar je gegarandeerd mee scoort en blijft scoren. -
PREMIUM
Ventilus, het project dat de Vlaamse regering onder hoogspanning zet: wat is verschil tussen boven- en ondergronds tracé?
Na meer dan twee jaar lokale reuring zorgt het Ventilus-project nu ook voor politieke hoogspanning in de Wetstraat. Weldra moet de Vlaamse regering de knoop doorhakken over het precieze traject dat de nieuwe hoogspanningslijn moet volgen. Grote inzet van die beslissing: wordt het tracé bovengronds of ondergronds aangelegd? Maar wat is dat Ventilus-project nu juist? En wat voor impact heeft zo'n hoogspanningslijn op onze gezondheid? “Kinderen die in de buurt van zo’n kabel wonen lopen dubbel zoveel risico om leukemie te krijgen.”
26 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Vandaele
Denis Stock
Hugo Verlot
Dany Herman
Désiré Van Nieuwenhuyzen