Vlaamse regering beslist: dit is het definitieve tracé van de Ventilushoogspanningslijn
De Vlaamse regering heeft het tracé van de Ventilushoogspanningslijn, die energie van de windmolenparken op zee aan land moet brengen, definitief vastgelegd. In het nieuwe tracé kan de regering het aantal getroffen gezinnen beperken tot zo’n 80. In Zedelgem, Torhout en Izegem gaat de lijn deels ondergronds. “Niemand vindt deze beslissing leuk, maar mensen nog langer in onzekerheid laten zitten, was voor mij geen optie”, reageert Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).
De afgelopen maanden is gezocht naar een traject dat zo weinig mogelijk langs huizen loopt. De verbinding zal in Zeebrugge starten en zoveel mogelijk gebruik maken van versterkingen en herbenuttingen van bestaande hoogspanningsverbindingen. De nieuwe bovengrondse verbindingen situeren zich vooral langsheen de E403 tussen Izegem en Torhout (ongeveer 17 kilometer) en op het grondgebied van Lendelede (ongeveer 4 kilometer). In Zeebrugge, Zedelgem, Torhout en (deels) in Izegem wordt een ondergrondse verbinding voorzien.
Het hele traject is 73 kilometer lang. In totaal zal 10 kilometer ondergronds komen te liggen. Ongeveer 80 gebouwen zijn gelegen nabij het nieuwe bovengrondse tracé en ongeveer 110 gebouwen liggen nabij herbenuttingen of versterkingen van bestaande bovengrondse verbindingen.
KIJK. Vlaams minister Zuhal Demir licht het definitieve tracé van de Ventilushoogspanningslijn toe:
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert tevreden. “Niemand vindt deze beslissing leuk, maar mensen nog langer in onzekerheid laten zitten was voor mij geen optie.” Demir benadrukt dat er “geen centimeter” nieuwe verbinding komt boven kinderopvangen of scholen, en dat er een uitgebreide compensatieregeling zal gevraagd worden aan de federale overheid voor de betrokken eigenaars en bedrijven.
De volgende stap is het uitwerken van een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) en het afleveren van een omgevingsvergunning. Tegen beide beslissingen zijn beroepsprocedures mogelijk, iets wat burgerbewegingen en ondernemersplatformen die het dossier al jaren met argusogen volgen ongetwijfeld in hun achterhoofd houden.
KIJK. Minister-president Jan Janmbon: “De onzekerheid over waar die Ventiluslijn zou komen, kunnen we nu wegnemen”
“Ondergrondse verbinding onmogelijk”
De regering heeft ook voor een bovengrondse verbinding gekozen aan de bedrijfssite langs de E403 in Izegem, ondanks lokaal protest. Naar verluidt was het “technisch onmogelijk” om een ondergrondse verbinding te realiseren. “Dan hadden we het hele bedrijventerrein moeten afbreken. Bovendien is de bodem daar kleigrond, waarin het moeilijk boren is”, klinkt het. De Vlaamse regering heeft Elia wel gevraagd om bestaande hoogspanningslijnen op lagere spanningsniveaus maximaal ondergronds te brengen of af te breken bij realisatie van Ventilus.
In totaal zouden ongeveer 147 kilometer bestaande luchtlijnen door West-Vlaanderen in aanmerking komen om “gefaseerd te verdwijnen”. De afbraak van een lijn kan wel pas gebeuren wanneer de operationele uitbating van het net verzekerd is, waarbij dit voor sommige lijnen dus pas na de realisatie van Ventilus (in 2027) kan worden uitgevoerd.
Crevits: “Consequent zijn”
“Ben ik supergelukkig? Uiteraard niet”, reageerde CD&V-vicepremier Hilde Crevits. Zij is geboren en getogen in Torhout, een van de gemeenten die er dus last van zal ondervinden. “Ik had liever gezien dat we Ventilus volledig ondergronds zouden kunnen realiseren, maar op dit ogenblik zeggen de experten dat dat niet kan. En als het niet kan, moet je consequent zijn.”
Verschillende gemeenten in de buurt van het traject zullen geen enkele hinder ondervinden, benadrukte Crevits. Het gaat onder meer om Blankenberge, Bredene, De Haan, Oudenburg en Pittem. “Maar een vijftiental andere gemeenten zal wel gevolgen ondervinden, door nieuwe bovengrondse leidingen of door boringen voor ondergrondse leidingen. “Ik begrijp heel goed dat het op de plaatsen waar we nieuwe masten moeten zetten niet fijn is.”
Crevits blijft naar eigen zeggen achter met gemengde gevoelens. “Omdat het heel ingrijpend is voor mij en voor de lokale besturen. Maar we kunnen ons niet permitteren om die stroom niet op een correcte en duurzame wijze aan land te krijgen”, besluit de minister.
Stralingsnormen
Naast de beslissing over het traject legde de Vlaamse regering ook nieuwe stralingsnormen vast. Langdurige blootstelling aan meer dan 0,4 microTesla moet vermeden worden. Voor acute blootstelling ligt de norm op 100 microTesla. “Dat is dubbel zo streng als wat Europa voorschrijft”, aldus nog Demir.
LEES OOK:
KIJK OOK. De Vlaamse regering koos vorig jaar voor een bovengrondse oplossing
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ASSISEN. Jurgen D., de man met minstens 30 ex-lieven: “De buit is binnen, een grote vis”, stuurde hij naar vriend over Ilse Uyttersprot
-
PREMIUM
Asielcentrum Koksijde stiekem uitgebreid met 37 (!) onvergunde wooncontainers: “Dat moet je als burger eens proberen...”
“Ik dacht dat de overheid het goede voorbeeld moest geven.” In Koksijde blijkt het asielcentrum 37 wooncontainers in de tuin te hebben neergepoot - zonder ook maar één vergunning. De politie stelde een half jaar geleden al een proces-verbaal op, maar dat maakt in Brussel weinig indruk. “Ge moet als gewone burger eens zomaar iets bouwen in je tuin”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (LB). “Ge zult nogal vliegen.” -
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
-
PREMIUM
D-day voor Ventilus en West-Vlaanderen: 6 vragen over de belangrijke stroomkabel van 82 kilometer voor u beantwoord
West-Vlaanderen houdt de adem in, want vrijdag legt de Vlaamse regering wellicht het tracé van de Ventilushoogspanningslijn definitief vast. Eerder deze week lekte al uit dat slechts 80 gezinnen zouden getroffen worden en dat in Ardooie, Zedelgem en Torhout de lijn ondergronds zou gaan, maar dat werd in de drie gemeenten niet op gejuich onthaald. We leggen alle kaarten nog even op tafel. Kan Ventilus ondergronds? En wat als er nog meer windmolenparken bijkomen op zee? -
update
Van Quickenborne haalt uit naar CD&V-voorzitter Mahdi na TikTok-video over heksenjacht op Acid: “Brutale aanval tegen onze rechtsstaat en onze democratie”
Terwijl minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) oproept tot sereniteit in het debat rond de straffen voor de Reuzegommers die veroordeeld werden in de zaak-Sanda Dia, vindt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi het net ongepast dat er zo scherp wordt gereageerd op de video van Acid, die de Reuzegommers aan de schandpaal nagelde. Dat zegt hij in een TikTok-video. N-VA-fractieleider Peter De Roover haalde in ‘De afspraak’ dan weer scherp uit naar de CD&V-voorzitter: “Sommige politici willen graag ‘de populaire’ uithangen”, en ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) veroordeelt de video. In een gesprek met HLN LIVE verdedigt Mahdi zich: “Ook voor mijn TikTok-video was er geen sereniteit in deze zaak.” -
PREMIUM33
ANALYSE. “Met Rousseau hebben de socialisten een leider zoals ze er lang geen hadden. Maar de strategie van Vooruit houdt risico’s in”
84 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMieke Ponet
ESTHER WEYMEERSCH
Harry Vermeulen
Geert Tamsyn
mon Callens