Het traject voor Ventilus is bekend: aanlanding in Zeebrugge, 10 kilometer ondergronds en 80 gezinnen die worden getroffen.
Volledig scherm
Het traject voor Ventilus is bekend: aanlanding in Zeebrugge, 10 kilometer ondergronds en 80 gezinnen die worden getroffen. © BELGA / HLN

Vlaamse regering beslist: dit is het definitieve tracé van de Ventilushoogspanningslijn

De Vlaamse regering heeft het tracé van de Ventilushoogspanningslijn, die energie van de windmolenparken op zee aan land moet brengen, definitief vastgelegd. In het nieuwe tracé kan de regering het aantal getroffen gezinnen beperken tot zo’n 80. In Zedelgem, Torhout en Izegem gaat de lijn deels ondergronds. “Niemand vindt deze beslissing leuk, maar mensen nog langer in onzekerheid laten zitten, was voor mij geen optie”, reageert Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

84 reacties

 • Mieke Ponet

  2 maanden geleden
  Tot als de CD&V zich bedenk zeker en de miserie weer begint zoals bij het Stikstof akkoord.
 • ESTHER WEYMEERSCH

  2 maanden geleden
  Lap.. de Vlaamse regering heeft beslist en wat zegt Hilde Crevits de volgende dag : "er is nog niets beslist". Gaan ze hetzelfde spelletje spelen als bij het stikstofdossier? Gaat dat het handelsmerk worden van Sammi Mahdi, de man die de ene dag ja zegt ( want de Vlaamse regering beslist in consensus ) en de volgende dag alles terug op de helling zet. Wie gelooft die man en die partij nog?
 • Harry Vermeulen

  2 maanden geleden
  Denk dat er weer heel wat smeergeld is betaald aan die ministers. Het goede nieuws is dan weer dat het gespuis dat er nu zit zwaar zal l worden afgestraft voor hun onkunde.
 • Geert Tamsyn

  2 maanden geleden
  Max 0,4 microtesla bij langdurige blootstelling, wat met bestaande hoogspanningsleidingen waar de straling vaak tot 10 keer hoger is?
 • mon Callens

  2 maanden geleden
  Stroom voor Wallonie...
 1. D-day voor Ventilus en West-Vlaanderen: 6 vragen over de belangrijke stroomkabel van 82 kilometer voor u beantwoord
  PREMIUM

  D-day voor Ventilus en West-Vlaanderen: 6 vragen over de belangrij­ke stroomka­bel van 82 kilometer voor u beantwoord

  West-Vlaanderen houdt de adem in, want vrijdag legt de Vlaamse regering wellicht het tracé van de Ventilushoogspanningslijn definitief vast. Eerder deze week lekte al uit dat slechts 80 gezinnen zouden getroffen worden en dat in Ardooie, Zedelgem en Torhout de lijn ondergronds zou gaan, maar dat werd in de drie gemeenten niet op gejuich onthaald. We leggen alle kaarten nog even op tafel. Kan Ventilus ondergronds? En wat als er nog meer windmolenparken bijkomen op zee?
 2. Van Quickenborne haalt uit naar CD&V-voorzitter Mahdi na TikTok-video over heksenjacht op Acid: “Brutale aanval tegen onze rechtsstaat en onze democratie”
  update

  Van Quickenbor­ne haalt uit naar CD&V-voorzitter Mahdi na Tik­Tok-vi­deo over heksen­jacht op Acid: “Brutale aanval tegen onze rechts­staat en onze democratie”

  Terwijl minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) oproept tot sereniteit in het debat rond de straffen voor de Reuzegommers die veroordeeld werden in de zaak-Sanda Dia, vindt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi het net ongepast dat er zo scherp wordt gereageerd op de video van Acid, die de Reuzegommers aan de schandpaal nagelde. Dat zegt hij in een TikTok-video. N-VA-fractieleider Peter De Roover haalde in ‘De afspraak’ dan weer scherp uit naar de CD&V-voorzitter: “Sommige politici willen graag ‘de populaire’ uithangen”, en ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) veroordeelt de video. In een gesprek met HLN LIVE verdedigt Mahdi zich: “Ook voor mijn TikTok-video was er geen sereniteit in deze zaak.”