Vlaamse regering belooft 3.700 extra jobs in zorgsector en opslag van 6 procent in woonzorgcentra
De Vlaamse regering heeft een sociaal akkoord afgesloten dat moet zorgen voor de creatie van 3.716 jobs in de zorgsector. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aangekondigd op een persconferentie. Volgens Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V) gaat het om een “turbo op de tewerkstelling in de Vlaamse zorg- en welzijnssectoren”. In de fel getroffen Vlaamse woonzorgcentra komt er vanaf deze maand al een gemiddelde loonsverhoging van 6 procent.
“De Vlaamse regering en de sociale partners hebben deze morgen in alle vroegte een belangrijk akkoord gesloten dat uitstekend nieuws brengt voor de Vlaamse zorg- en welzijnssector", kondigde minister-president Jan Jambon (N-VA) aan. Het kersverse VIA-6 akkoord is een “ongeziene investering” van 577 miljoen euro van de Vlaamse regering dat ervoor moet zorgen dat de kwaliteit van de zorg omhoog gaat, door onder meer extra personeel te voorzien.
Een deel van het akkoord, onder meer de koopkrachtverhoging tot 6 procent voor het zorgpersoneel, was eind vorig jaar al aangekondigd. In dat akkoord beloofde de Vlaamse regering jaarlijks 577 miljoen euro extra vrij te maken: 412 miljoen euro voor extra koopkracht en 165 miljoen voor maatregelen om de werkdruk te verlichten, zoals meer personeel. Dat voorzag er onder meer in dat in de Vlaamse woonzorgcentra er gemiddeld een loonsverhoging komt van 6 procent. Daar komt nu nog een pakket van extra inspanningen op vlak van personeel bovenop, aldus de minister-president. “Dit kwaliteitspakket staat voor een jaarlijkse bijkomende inspanning van ruim 160 miljoen euro.”
14.000 bijkomende krachten
“Dit sociaal-akkoord zet een turbo op het verhogen van de kwaliteit van onze zorg en geeft meer tijd aan het personeel en de directies van de zorginstellingen om kwalitatieve zorg aan te bieden", vervolgde minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). De Vlaamse regering zet in op het aanwerven van heel wat bijkomende krachten, zowel in de private als de publieke sector. Samen met het uitbreidingsbeleid moet het VIA-6 akkoord voor 14.000 bijkomende arbeidsplaatsen zorgen, klonk het.
De meeste jobs moeten er bijkomen in de private sector, 2.862 VTE’s. Het gaat onder meer om de ouderenzorg (1.584 VTE’s), kinderopvang (428,6 VTE’s), gehandicaptenzorg, jongerenwelzijn en welzijnswerk (427,3 VTE’s) en gezinszorg- en aanvullende thuiszorg (323,13 VTE’s). In de publieke sector moeten er 854 jobs bijkomen, en dat voornamelijk in de ouderenzorg (680 VTE’s), kinderopvang (123 VTE’s) en thuiszorg (51 VTE’s).
“Als de coronacrisis iets bewezen heeft, dan is het dat we in de zorg extra handen heel hard nodig hebben”, zei Jambon. “Ik ben enorm blij dat we nu de financiële middelen zochten en vonden om die extra handen ook effectief te kunnen bieden. Niet alleen om extra capaciteit (bijvoorbeeld bijkomende bedden) te voorzien, maar ook om de kwaliteit van onze zorg op te krikken.”
We hebben de ambitie om jaarlijks 10.000 werkzoekenden op te leiden voor werk in de zorg.
Actieplan (zij-)instroom 2021-2024
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) benadrukte dat de Vlaamse regering ook concrete acties zal voeren om de openstaande vacatures in te vullen. “We hebben de ambitie om jaarlijks 10.000 werkzoekenden op te leiden voor werk in de zorg, en daarnaast willen we meer mensen goesting doen krijgen in de zorg”, aldus Crevits. De minister hoopt verder te bouwen op het succes van het platform helpindezorg.be, dat tijdens de coronacrisis succesvol is gebleken.
De Vlaamse regering lanceert daarom dan ook, samen met de sociale partners, het Actieplan (zij-)instroom 2021-2024. Dat plan moet de zichtbaarheid van zorg- en welzijnsopleidingen in het onderwijs vergroten en zorgen voor meer opleidingstrajecten om zorg- en welzijnsopleidingen en werk te combineren. Zo ondersteunt de Vlaamse regering onder meer de ontwikkeling van een digitaal intake-platform.”Een platform waar je in één oogopslag een volledig zicht krijgt van jouw competenties en diploma’s en welke opleidingen nodig zijn om in de zorg aan de slag te gaan”, dixit Crevits. Het actieplan focust voorts niet alleen op de aanwerving van nieuw personeel, maar ook op het behoud van het huidige.
Sociale partners tevreden
De sociale partners tonen zich tevreden met het akkoord. “Iedereen zal er stevig op vooruit gaan", reageert Mark Selleslach, vertegenwoordiger voor de vakbonden. “Het is een ongeziene inspanning, bereikt na negen maand hard werken, en het resultaat is ernaar”, vindt Christophe Vandenbulcke van ACV.
Ook het Vlaams Welzijnsverbond is “zeer verheugd” over het sociaal akkoord. “Dat biedt hoop en perspectief na een bijzonder moeilijk jaar voor onze gebruikers en onze medewerkers”, zegt de koepel in een reactie.
“Samen met mijn collega’s van de Vlaamse regering ben ik fier op dit VIA6-akkoord, dat we - gezien het moment van de ondertekening - voortaan beter het ‘Goede Week-akkoord’ gaan noemen”, zei Jambon nog. “U weet vermoedelijk nog hoe de Goede Week, luidens de evangelisten, afliep: met de verrijzenis. De verpleegkundigen, artsen en alle andere zorgverleners helpen ons om straks - jammer genoeg nog niet op het einde van deze week - terug op te staan, terug te gaan volop leven, een beetje te verrijzen dus.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
-
Doe jij graag een praatje bij het afrekenen? Jumbo start met eerste 'kletskassa' in België
De Nederlandse supermarktketen Jumbo opent in het Antwerpse Balen een nieuwe supermarkt. Wie graag een praatje doet, kan er terecht bij een ‘kletskassa’. -
60
Voor het eerst in 50 jaar minder rode prijzen te zien bij Colruyt
Wie bij Colruyt gaat winkelen, zal voortaan minder rode prijsaanduidingen tegenkomen. Alleen de eigen promoties krijgen nog een kleurtje, zo heeft de supermarktketen aangekondigd. Als een prijs wordt verlaagd in reactie op een concurrent, dan zal die net als de gewone prijzen in het zwart te zien zijn. -
Vlaamse regering maakt 577 miljoen euro extra vrij voor personeel zorgsector
De Vlaamse Regering en de sociale partners hebben een akkoord bereikt over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de zorg- en welzijnssector. Dat maakte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) deze voormiddag bekend tijdens een persconferentie. De Vlaamse regering zal een bijkomend budget van 577 miljoen euro per jaar voorzien voor “een stevige en structurele herwaardering van de zorgsector”. Het zorgpersoneel mag vanaf 1 januari een loonsverhoging verwachten, die oploopt tot 6 procent. -
9
Waalse regering geeft 25 miljoen voor aankoop beschadigde eigendommen na overstromingen
De Waalse regering heeft besloten 25 miljoen euro toe te kennen aan steden en gemeenten voor de aankoop van eigendommen die beschadigd werden door de overstromingen van juli vorig jaar. Dat heeft ze in een persbericht laten weten. De bedoeling is dat het geld gebruikt wordt voor risicobeheer.
57 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeert Landsman
Joke Gielis
Leopold Vanhoof
Karlo Mulle
Linda D'Haese