De 3M-fabriek in Zwijndrecht.
Volledig scherm
PREMIUM
De 3M-fabriek in Zwijndrecht. © Klaas De Scheirder

Vlaamse overheid grijpt in na onrustwekkend bloedonderzoek bij omwonenden: 3M moet derde van productie stilleggen

Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht moet de productielijnen die PFAS uitstoten tijdelijk stilleggen. Dat heeft de Vlaamse overheid beslist na de onrustwekkende resultaten uit het bloedonderzoek begin deze week. “Het is de enige manier om zeker te zijn dat blootstellingsrisico’s voor omwonenden niet toenemen.”

21 reacties

 • Sara Peeters

  3 maanden geleden
  De Amerikanen kunnen ze niks maken. Want ze hebben toestemming gekregen van de overheid om te lozen. Het is hun eigen schuld en 3M kan niet aansprakelijk gesteld worden. Dat zegt de overheid niet, hypocrieten. Enige dat ze kunnen doen is hun vergunning later intrekken maar dat is nu te laat alles is al vervuild. De sanering gaan wij met belastingsgeld betalen.
 • frans Venloo

  3 maanden geleden
  En dat gebeurde onder het oog van groene vertegenwoordigers daar .Daar zal wel wat meer aan de hand geweest zijn zeker En NVA wist ook van niets daar OVLD was ook niet op de hoogte Waarom werden deze in feite verkozen ?
 • gust van langenhove

  3 maanden geleden
  Dat fabriek moest al lang dicht geweest hebben , zonder gepaste vergunning wie mag dat, een geluk dat Demir niet om te kopen was .
 • Johan Janssen

  3 maanden geleden
  Eerst moest Demir zwijgen van de top van NVA en nu gaan ze haar verdedigen. Er zal weeral veel in de doofpot belanden daar zijn ze bij NVA goed in.
 • Bart Timperman

  3 maanden geleden
  @Ferdinand Drees, Het is juist Groen dat dit aan het licht heeft gebracht, Demir heeft er alleen op gereageerd wat ook haar taak als minister is. De feiten wel niet verdraaien hé!
 1. Ons leven werd 7,59% duurder, hoogste inflatie in bijna 40 jaar: "Lokale consumptie is geen geitenwollensokkenverhaal meer”

  Ons leven werd 7,59% duurder, hoogste inflatie in bijna 40 jaar: "Lokale consumptie is geen geitenwol­len­sok­ken­ver­haal meer”

  Consumentengoederen en -diensten waren in januari liefst 7,59 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee komen we dicht bij het historische record uit 1983, toen de inflatie op 7,90 procent stond. Afgelopen december klopte het inflatiecijfer nog af op 5,71 procent. Hoe lang zal het leven nog duurder worden en waar ligt de oplossing? Volgens retailexpert Pierre-Alexandre Billiet moeten we de oplossing letterlijk dicht bij huis zoeken: “Lokale consumptie kan als buffer dienen om de schok op te vangen.”
 2. Eerste Belgische ‘True Crime’-serie komt naar Streamz en Play4
  TV

  Eerste Belgische ‘True Cri­me’-se­rie komt naar Streamz en Play4

  ‘True Crime Belgium’ wordt de eerste true-crimereeks van Belgische bodem. De 16-delige docureeks met Belgische misdaadverhalen, bevat getuigenissen van speurders, onderzoeksrechters, openbare aanklagers, nabestaanden en slachtoffers die de misdaad overleefden. De verhalen komen uitgebreid aan bod op het scherm en leven ook verder in audio, dankzij een nieuw partnership met de Belgische true-crimepodcast ‘De Volksjury’.