Airbus A400M Atlas transportvliegtuigen op de luchtmachtbasis van Wunstorf, Duitsland.
Volledig scherm
PREMIUM
Airbus A400M Atlas transportvliegtuigen op de luchtmachtbasis van Wunstorf, Duitsland. © Cindy Riechau/dpa

Vlaamse onderdelen voor ‘jihadistenvliegtuig’ via achterpoortje naar Turkije

Vlaamse bedrijven leveren onderdelen voor een militair vliegtuig van het type waarmee Turkije jihadisten overvliegt naar het front in Libië en Nagorno-Karabach. Nochtans schrapte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vorig jaar alle defensiegerelateerde leveringen aan Turkije. Maar er is een achterpoortje.

3 reacties

 • Danny Volkaerts

  4 maanden geleden
  Maar FN uit Herstal blijft rustig verder leveren aan iedereen die wil betalen.
 • Tony Van den Eynde

  4 maanden geleden
  Het gaat hier om onderdelen van een groot vliegtuig dat ook aan Duitse, Franse, Britse en Belgische luchtmacht geleverd wordt. Al eens gekeken hoeveel onderdelen zo'n vliegtuig heeft? En heeft het SPA-parlementslid ook kritiek op de directe wapenuitvoer vanuit Wallonië door FN, direct gecontroleerd door Wallonië en dus door haar zusterpartij PS?
 • Patrick Van Lersberghe

  4 maanden geleden
  Men moet toch eens de feiten onder ogen durven zien. Vlaamse bedrijven leveren onderdelen van de Airbus 400M aan het consortium die instaat voor de bouw en onderhoud.  Wie of wat er achter deze verhalen zit is me onbekend. Maar de laatste weken lijkt de media te willen inspelen op de federale politiek door de partijen uit elkaar te spelen. Krijgen ze nu ook al de opdrachten mee van 't Schoon Verdiep?
 1. Coronacommissaris adviseert heropening horeca op te schuiven naar midden mei: “Beter niet te snel gaan”

  Coronacom­mis­sa­ris adviseert heropening horeca op te schuiven naar midden mei: “Beter niet te snel gaan”

  Coronacommissaris Pedro Facon gaat het Overlegcomité, dat zich normaal woensdag over de coronamaatregelen buigt, adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. Tot nu toe was de verwachting dat uit eten gaan of een glas gaan drinken op 1 mei weer mogelijk zou worden. "We kunnen nu beter niet te snel gaan", zegt Facon in een interview met De Tijd. Ook viroloog Marc Van Ranst zegt dat 1 mei “onmogelijk” wordt.
 2. Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
  Energie

  Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschake­len: zo bespaar jij op je energiefac­tuur

  Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit.
 1. Vrachtwagen vol hooibalen mist bocht en kantelt op rijdende auto
  Play

  Vrachtwa­gen vol hooibalen mist bocht en kantelt op rijdende auto

 2. Russen staan in badkleding op de latten
  Play

  Russen staan in badkleding op de latten