ThinkStock
Volledig scherm
© ThinkStock

Vlaamse luchtkwaliteit opnieuw verslechterd door heropleving economie en verkeer na corona (en mogelijk ook door meer houtverbranding)

De Vlaamse luchtkwaliteit is opnieuw verslechterd. Coronamaatregelen deden in 2020 de concentraties van vervuilende stoffen in de lucht nog sterk dalen, maar die zijn inmiddels weer omhooggegaan, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) donderdag in een persbericht. De oorzaak van de toename in 2021 ligt vrijwel zeker bij de heropleving van economie en verkeer en mogelijk ook door toegenomen houtverbranding, zo klinkt het.

 1. Hoge energieprijzen zorgen voor ongeziene piek kachelverkoop: “Voorbije 2 maanden al 50% meer pelletkachels verkocht”
  PREMIUM

  Hoge energie­prij­zen zorgen voor ongeziene piek kachelver­koop: “Voorbije 2 maanden al 50% meer pelletka­chels verkocht”

  De winter loopt normaal dan wel op zijn laatste benen, samen met de energieprijzen piekt ook de verkoop van hout- en pelletkachels op ongeziene hoogte. Verkopers worden nu al maandenlang overstelpt, en de vraag neemt alleen maar toe. “Mensen willen niet langer afhankelijk zijn van oplopende gas- en mazoutprijzen.” Hoeveel kost een goede (pelletàkachel, en hoe snel kan ze worden terugverdiend?
 2. De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
  Livios

  De kans op overstro­min­gen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg

  Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.
 1. “Verplicht spelen met de man die mij sloeg, wie bedenkt zoiets?” Thomas (14) werd jarenlang mishandeld door zijn vader, maar mocht van rechter geen afstand nemen
  PREMIUM
  11

  “Verplicht spelen met de man die mij sloeg, wie bedenkt zoiets?” Thomas (14) werd jarenlang mishandeld door zijn vader, maar mocht van rechter geen afstand nemen

  Jarenlang leefde Thomas (14) onder het juk van een agressieve vader. “Slaan en schreeuwen, dat vond hij normaal.” Toen hij samen met zijn moeder en zus kon vluchten, dacht Thomas veilig te zijn. Tot een rechter hem verplichtte het contact met zijn vader te herstellen. Dat werd een lijdensweg. In Vlaanderen zitten honderden kinderen in dezelfde situatie als Thomas, maar hij is de eerste die naar voor treedt. “Er wordt onvoldoende naar mishandelde kinderen geluisterd.”
 2. REPORTAGE. Limburgse Turken zamelen spullen in voor groots hulpkonvooi: “De Action is zo goed als leeggekocht”
  PREMIUM

  REPORTAGE. Limburgse Turken zamelen spullen in voor groots hulpkon­vooi: “De Action is zo goed als leegge­kocht”

  Hun droefenis is niet uit te drukken bij het zien van de catastrofale verwoesting in hun heimat, maar verslagen is de Turkse gemeenschap in ons land niet. Integendeel zelfs. In géén tijd en geheel spontaan ontstaat er in de mijngemeenten een groots hulpkonvooi met goederen, geld en ontelbare handen. “De Turkse gemeenschap is altijd gul als er anderen pech hebben, niet alleen als het ‘eigen volk’ is.”