De aanjaagsters van de klimaatmarsen zijn allen meisjes: Anuna De Wever (midden) en Kyra Gantois (links) werden geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta Thunberg (niet op de foto).
Volledig scherm
De aanjaagsters van de klimaatmarsen zijn allen meisjes: Anuna De Wever (midden) en Kyra Gantois (links) werden geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta Thunberg (niet op de foto). © ID / BART DEWAELE

Vlaamse jongens stemmen rechts, meisjes groen

Bijna de helft van de jongens stemt rechts en conservatief. De meisjes zijn een pak progressiever en kiezen vooral voor Groen. Dat blijkt uit 'De Stem van de Jeugd', een grote peiling onder jongeren uitgevoerd in opdracht van deze krant en VTM NIEUWS en in samenwerking met jongerenorganisatie WAT WAT en de Vlaamse Jeugdraad. Tijdens ‘De Stem van de jeugd’ werden 1.000 jongeren tussen 12 en 24 ondervraagd over hun stemgedrag. 

85 reacties

 • Oberyn Martell

  2 jaar geleden
  Vrouwen worden dan ook meer geleid door hun hormonale stofwisseling en natuurlijke drang naar 'gezinsvorming' wat tot emotionele beslissingen leidt. Hierdoor verliezen sommigen hun realiteitszin en redelijkheid, wat dus het geloof in sprookjes zoals 'groen' versterkt. Een man denkt vaker simpelweg zwart/wit zonder nuance, wat heel hard kan zijn, maar rationeler is. Rationele vs. emotionele kiezers.
 • Diane Bernaerts

  2 jaar geleden
  Van Langenhove is nu net één van de redenen dat het cordon (nog) niet zal sneuvelen. Die steekt Vlaams Belang nog langs rechts voorbij! Verder verbaast deze uitslag me niet: op deze leeftijd zijn meisjes nu eenmaal "rijper" en "wijzer" dan jongens.
 • Laura Janssens

  2 jaar geleden
  Ik ben een meisje dat binnen de leeftijdscategorie valt die bevraagd werd en had echt de nood om te reageren wanneer ik zie wat hier allemaal staat. Als je hier toch wat resultaten van studies wil bijhalen, geef dan tenminste een bron. Denk misschien ook 2 keer na voor je iets schrijft. Heeft er hier niemand kinderen? Denk eens na over hoe zij zouden stemmen en voor welke reden. Heb je zelf een zoon en een dochter? Denk eens na over hoe verschillend/gelijk zij waren op dezelfde leeftijd.
 • Marc De Loor

  2 jaar geleden
  Een bewijs dat er nog veel moet gedaan worden aan de kwaliteit van ons onderwijs...
 • Bert Bangers

  2 jaar geleden
  Voor de zelf hatende mannen die geloven dat vrouwen slimmer zijn. 66% van de Mensa members zijn man, gemiddeld scoort een man 5iq punten hoger als een vrouw, meer als 90% van de uitvindingen komen van mannen, meer als 90% van de filosofen zijn man, 95% van de nobel prijs winnaars zijn man, 89% van de miljardairs zijn man, een man zijn brein is gemiddeld 10% groter, een man heeft meer witte materie, een man heeft 15% meer neuronen, enz, enz.. geloof in wat je wilt, er is altijd wetenschap