De aanjaagsters van de klimaatmarsen zijn allen meisjes: Anuna De Wever (midden) en Kyra Gantois (links) werden geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta Thunberg (niet op de foto).
Volledig scherm
De aanjaagsters van de klimaatmarsen zijn allen meisjes: Anuna De Wever (midden) en Kyra Gantois (links) werden geïnspireerd door de Zweedse scholiere Greta Thunberg (niet op de foto). © ID / BART DEWAELE

Vlaamse jongens stemmen rechts, meisjes groen

Bijna de helft van de jongens stemt rechts en conservatief. De meisjes zijn een pak progressiever en kiezen vooral voor Groen. Dat blijkt uit 'De Stem van de Jeugd', een grote peiling onder jongeren uitgevoerd in opdracht van deze krant en VTM NIEUWS en in samenwerking met jongerenorganisatie WAT WAT en de Vlaamse Jeugdraad. Tijdens ‘De Stem van de jeugd’ werden 1.000 jongeren tussen 12 en 24 ondervraagd over hun stemgedrag. 

85 reacties

 • Oberyn Martell

  4 jaar geleden
  Vrouwen worden dan ook meer geleid door hun hormonale stofwisseling en natuurlijke drang naar 'gezinsvorming' wat tot emotionele beslissingen leidt. Hierdoor verliezen sommigen hun realiteitszin en redelijkheid, wat dus het geloof in sprookjes zoals 'groen' versterkt. Een man denkt vaker simpelweg zwart/wit zonder nuance, wat heel hard kan zijn, maar rationeler is. Rationele vs. emotionele kiezers.
 • Diane Bernaerts

  4 jaar geleden
  Van Langenhove is nu net één van de redenen dat het cordon (nog) niet zal sneuvelen. Die steekt Vlaams Belang nog langs rechts voorbij! Verder verbaast deze uitslag me niet: op deze leeftijd zijn meisjes nu eenmaal "rijper" en "wijzer" dan jongens.
 • Laura Janssens

  4 jaar geleden
  Ik ben een meisje dat binnen de leeftijdscategorie valt die bevraagd werd en had echt de nood om te reageren wanneer ik zie wat hier allemaal staat. Als je hier toch wat resultaten van studies wil bijhalen, geef dan tenminste een bron. Denk misschien ook 2 keer na voor je iets schrijft. Heeft er hier niemand kinderen? Denk eens na over hoe zij zouden stemmen en voor welke reden. Heb je zelf een zoon en een dochter? Denk eens na over hoe verschillend/gelijk zij waren op dezelfde leeftijd.
 • Marc De Loor

  4 jaar geleden
  Een bewijs dat er nog veel moet gedaan worden aan de kwaliteit van ons onderwijs...
 • Bert Bangers

  4 jaar geleden
  Voor de zelf hatende mannen die geloven dat vrouwen slimmer zijn. 66% van de Mensa members zijn man, gemiddeld scoort een man 5iq punten hoger als een vrouw, meer als 90% van de uitvindingen komen van mannen, meer als 90% van de filosofen zijn man, 95% van de nobel prijs winnaars zijn man, 89% van de miljardairs zijn man, een man zijn brein is gemiddeld 10% groter, een man heeft meer witte materie, een man heeft 15% meer neuronen, enz, enz.. geloof in wat je wilt, er is altijd wetenschap
 1. Jongeren gebruiken steeds minder alcohol, tabak en cannabis: andere middelen winnen aan populariteit

  Jongeren gebruiken steeds minder alcohol, tabak en cannabis: andere middelen winnen aan populari­teit

  Steeds minder jongeren tussen twaalf en achttien jaar grijpen naar alcohol, sigaretten en cannabis. Toch zit het gebruik van de e-sigaret in de lift. Dat blijkt uit een grootschalige steekproef van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). “Het belang van preventie is groot en we weten dat preventie werkt”, reageert Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).
 2. Slachtoffers hard voor Studio 100-bazen Bourlon en Verhulst: “Ik zou beschaamd zijn in hun plaats”
  PREMIUM
  117

  Slachtof­fers hard voor Studio 100-bazen Bourlon en Verhulst: “Ik zou beschaamd zijn in hun plaats”

  Met een kort persbericht schoof Studio 100 de fors bekritiseerde Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof opzij. Over de inhoud van het rapport-Mussche, dat peilde naar een toxische bedrijfscultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de pretparkengroep - geen woord. Ook voor de slachtoffers van de grote baas: geen woord. De ontgoocheling bij Michiel, Régis en Philip is groot. “Een sorry, was dat te veel gevraagd, misschien?”
 1. Vlaams Belang boycot zitting Vlaams Parlement uit protest tegen afwezige ministers: “Van Afrika tot in Amerika met deze regering”
  UPDATE
  73

  Vlaams Belang boycot zitting Vlaams Parlement uit protest tegen afwezige ministers: “Van Afrika tot in Amerika met deze regering”

  “Het belangrijkste land voor elke politicus is en blijft het binnenland”: het Vlaams Belang hekelde woensdag de afwezigheid van verschillende Vlaamse minister tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement en verliet meteen na de opening van de plenaire het halfrond als protest. “Maar liefst vijf van de negen Vlaamse ministers zitten in het buitenland. Dat getuigt van bitter weinig respect voor de Vlaamse democratie”, zegt fractieleider Chris Janssens. De woordvoerder van minister-president Jan Jambon (N-VA) noemt de kritiek aan onze redactie “naast de kwestie”.
 2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.