Beeld ter illustratie. Een digitale meter.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. Een digitale meter. © BELGA

Vlaamse energiewaakhond vindt uitstel slimme meter bij zonnepaneleneigenaars "onrechtvaardig”

De Vlaamse energiewaakhond (VREG) wil niet dat er tot de laatste jaren van de uitrolplanning van de digitale meters gewacht wordt om de toestellen ook bij eigenaars van zonnepanelen te installeren. Dat zegt de regulator in een advies over een ontwerpbesluit van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Die had midden februari aangekondigd dat zogenaamde prosumenten tot 2025 uitstel konden vragen, nadat het Grondwettelijk Hof de regeling rond de virtueel terugdraaiende tellers had vernietigd.

188 reacties

 • JOHAN DESECK

  1 maand geleden
  Zonder digitale meter kan men het capaciteitstarief niet bepalen bij de consument. DAAR is alles om te doen. En wie was het die per se die digitale meter versneld wou invoeren? Demir. Van wie kwam het wetsvoorstel om om het capaciteitstarief in te voeren? Juist, diezelfde Demir. En straks ook nog de afschaffing van het exclusief nachttarief. Kortom, dankzij de VREG geen terugdraaiende meters meer. Dankzij Demir jaarlijks fors hogere elektriciteitsrekeningen.
 • Pieter Van den Berge

  1 maand geleden
  Waarom altijd alles doorrekenen aan de consument. Als ge in de privé een tegenslag kent hebt ge gewoon minder winst. Alles kan niet doorgerekend worden. Juist hetzelfde met de verzekeringen, die accepteren ook geen "minder" winst maar rekenen altijd alles door. De consument kan niet anders dan betalen.
 • Mieke Blokker

  2 maanden geleden
  Natuurlijk kun je de digitale meter weigeren. Zie dat andere punt in het arrest: een consument mag eisen dat de gegevens bekabeld naar de netbeheerder gestuurd moeten worden en die infrastructuur bestaat niet. Ik blijf me ook afvragen wat ze met die schrapping van het prosumenten tarief gaan doen. Was niet beperkt tot de digitale meter...nog even en ze vragen je te betalen om je stroom op het net te mogen zetten...
 • Etienne Vertommen

  2 maanden geleden
  De VREG staat onder toezicht van het Vlaams Parlement. Waar wachten die dan op om de VREG tot de orde te roepen. Het is duidelijk dat die laatste er enkel op uit is de consument op kosten te jagen. Hebben die er al eens bij stil gestaan hoeveel sociale woningen verwarmd worden met accumulatie kachels.
 • christiane dewaele

  2 maanden geleden
  De Vlaamse energiewaakhond (VREG) is op poten gezet tot welzijn van de gebruiker Maar heeft zijn kazak gekeerd en is er nog alleen om de energiebonken te spijzen
 1. Dat gaat bijna fout: man redt bromfietser van rollende banden
  Play

  Dat gaat bijna fout: man redt bromfiet­ser van rollende banden

 2. Een donut eten bij het nieuwe filiaal Dunkin' Donuts in Gent? Dat is dan even aanschuiven
  Play

  Een donut eten bij het nieuwe filiaal Dunkin' Donuts in Gent? Dat is dan even aanschui­ven