Beeld ter illustratie. Een digitale meter.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. Een digitale meter. © BELGA

Vlaamse energiewaakhond vindt uitstel slimme meter bij zonnepaneleneigenaars "onrechtvaardig”

De Vlaamse energiewaakhond (VREG) wil niet dat er tot de laatste jaren van de uitrolplanning van de digitale meters gewacht wordt om de toestellen ook bij eigenaars van zonnepanelen te installeren. Dat zegt de regulator in een advies over een ontwerpbesluit van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Die had midden februari aangekondigd dat zogenaamde prosumenten tot 2025 uitstel konden vragen, nadat het Grondwettelijk Hof de regeling rond de virtueel terugdraaiende tellers had vernietigd.

188 reacties

 • JOHAN DESECK

  1 maand geleden
  Zonder digitale meter kan men het capaciteitstarief niet bepalen bij de consument. DAAR is alles om te doen. En wie was het die per se die digitale meter versneld wou invoeren? Demir. Van wie kwam het wetsvoorstel om om het capaciteitstarief in te voeren? Juist, diezelfde Demir. En straks ook nog de afschaffing van het exclusief nachttarief. Kortom, dankzij de VREG geen terugdraaiende meters meer. Dankzij Demir jaarlijks fors hogere elektriciteitsrekeningen.
 • Pieter Van den Berge

  1 maand geleden
  Waarom altijd alles doorrekenen aan de consument. Als ge in de privé een tegenslag kent hebt ge gewoon minder winst. Alles kan niet doorgerekend worden. Juist hetzelfde met de verzekeringen, die accepteren ook geen "minder" winst maar rekenen altijd alles door. De consument kan niet anders dan betalen.
 • Mieke Blokker

  1 maand geleden
  Natuurlijk kun je de digitale meter weigeren. Zie dat andere punt in het arrest: een consument mag eisen dat de gegevens bekabeld naar de netbeheerder gestuurd moeten worden en die infrastructuur bestaat niet. Ik blijf me ook afvragen wat ze met die schrapping van het prosumenten tarief gaan doen. Was niet beperkt tot de digitale meter...nog even en ze vragen je te betalen om je stroom op het net te mogen zetten...
 • Etienne Vertommen

  1 maand geleden
  De VREG staat onder toezicht van het Vlaams Parlement. Waar wachten die dan op om de VREG tot de orde te roepen. Het is duidelijk dat die laatste er enkel op uit is de consument op kosten te jagen. Hebben die er al eens bij stil gestaan hoeveel sociale woningen verwarmd worden met accumulatie kachels.
 • christiane dewaele

  1 maand geleden
  De Vlaamse energiewaakhond (VREG) is op poten gezet tot welzijn van de gebruiker Maar heeft zijn kazak gekeerd en is er nog alleen om de energiebonken te spijzen
 1. Kritiek op clausule over juridische stappen tegen compensatieregeling digitale meter

  Kritiek op clausule over juridische stappen tegen compensa­tie­re­ge­ling digitale meter

  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft zich in het Vlaams Parlement moeten verdedigen voor een clausule die in de geplande compensatieregeling staat voor zonnepaneleneigenaars met een digitale meter. Wie een rechtsvordering indient, zou niet meer in aanmerking komen voor de compensatiepremie. "Dat is chantage", zegt Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens. Minister Demir wacht op het advies van de Raad van State.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"