Vlaamse BBB wil in 2024 al opkomen bij verkiezingen
Het Vlaamse initiatief BoerBurgerBelangen wil bij de volgende verkiezingen in 2024 al als politieke partij naar de kiezer trekken. Dat heeft oprichtster Tine Hermans gezegd in ‘De zevende dag’.
Tien dagen geleden, een dag na de verpletterende verkiezingsoverwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas in Nederland, maakte Hermans bekend dat ze een Vlaamse poot zou oprichten onder de naam BoerBurgerBelangen (BBB). De avond voordien had ze al een gelijknamige Facebookpagina opgericht en die had nog geen 24 uur later al meer dan 2.500 leden. Dat zijn er intussen al meer dan 14.000.
“Het is duidelijk dat er een enorm draagvlak is voor de besognes van de boeren”, vertelde de boerendochter toen aan onze redactie. Of ze meteen in 2024 aan de verkiezingen zou deelnemen, wilde ze toen nog niet met honderd procent zekerheid gezegd hebben. “Alles zit nog in de voorbereidingsfase, maar er zit alleszins iéts aan te komen. Het zou al goed zijn als wij ervoor zorgen dat andere politieke partijen beginnen na te denken en nu wél luisteren naar de landbouwers”, klonk het nog diplomatisch.
Kort dag
Eergisteren gaf ze in ‘De ochtend’ op Radio 1 toe dat BoerBurgerBelangen effectief een politieke partij wilde worden en naar de kiezer wilde trekken. Vandaag in ‘De zevende dag’ concretiseerde ze dat en zei ze dat ze er in 2024 al wilde staan. “We weten dat het heel kort dag is, maar het is ongelofelijk hoeveel draagvlak wij nu hebben en hoeveel mensen willen meewerken. We zijn al goed omringd door mensen die deskundig zijn, zoals juristen en heel veel mensen uit het middenveld en aan de basis, die willen meewerken.”
KIJK. Nieuwkomer BBB verrast iedereen met monsterzege in Nederland
Voor het aanbod van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) om zich bij de christendemocraten aan te sluiten en daar op een lijst te gaan staan, bedankt ze. In ‘De Zondag’ zei Brouns vandaag nochtans dat de zorgen van Hermans en CD&V dezelfde zijn. “Ook mijn partij wil de zorgen van de boeren en van het platteland capteren en omzetten naar beleid. Ik zou het daarom beter vinden om de krachten te bundelen”, zei hij.
Daar denkt Hermans anders over. “Dat lijkt me geen optie”, reageert ze. “Er zijn partijen die heel graag roepen en elke kans aangrijpen om in te spelen op een dossier, maar het is ook heel belangrijk dat je de materie kent en heel dicht bij - in deze - de landbouwer staat, zoals wij. Wij zijn bovendien een jonge, frisse, nieuwe, vrije partij, die aan niemand gebonden is. De regeringspartijen zijn met handen en voeten aan elkaar gebonden.”
Op zijn kop
Caroline van der Plas denkt dat de Vlaamse BBB net als de Nederland BBB het potentieel heeft om alles op zijn kop te zetten in Vlaanderen. “Ik wil de regering het advies geven om te kijken naar wat er in Nederland gebeurd is en te luisteren naar de mensen om wie het gaat, in het stikstofdossier naar de boeren. Want als die boeren weg zijn, komen ze nooit meer terug”, zegt ze.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Caroline Van der Plas (BBB) zegt geen ambitie te hebben om premier van Nederland te worden, “maar zeg nooit nooit”
-
PREMIUM111
HET RAPPORT. Vooruit heeft de wind in de zeilen, maar na de verkiezingen wacht een pijnlijke boodschap
Als de socialistische partij uit een diep dal kon klimmen na de klap in 2019 tot de enige Vlaamse regeringspartij die in de peilingen stevig groeit, dan is dat dankzij het talent van voorzitter Conner Rousseau. En toch staat Vooruit voor een grote uitdaging na de verkiezingen. Onze punten op 10: dit is het rapport van Vooruit, aan de vooravond van haar congres. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
-
Federale regering zal over twee weken fiscale hervorming proberen afkloppen
-
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
PREMIUM88
EXCLUSIEF. Trajectcontroles van steden en gemeenten onder vuur: “Boetes innen belangrijker dan verkeersveiligheid”
Het systeem van trajectcontroles in steden en gemeenten, waarbij hardrijders bestraft worden met GAS-boetes, ligt onder vuur. Justitie is immers niet op de hoogte van die ‘beperkte’ snelheidsovertredingen, en dat kan niet volgens verkeersinstituut Vias. “Je kan elke week geflitst worden met 52 kilometer per uur in een zone 30 en telkens netjes je boete betalen. Maar als je dan op een dag toch voor een politierechter staat na een andere inbreuk, dan weet die dat niet.” En dan is er ook nog de willekeur: zo krijg je in de ene gemeente een waarschuwing en in de andere een boete. -
4
NMBS zet tientallen taxi’s in om reizigers in rolstoel van en naar Mechelen te brengen: “Ik voel me als een koning”
62 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTony Courtens
Fonny Labie
Danny van Treek
Didier Heggerick
Willem boone